Kirjailija Niina Repo: ”Perustamme puolisoni Mikko Koukin kanssa yrityksen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Niina Repo
"Uusin kirjani tulee jakamaan mielipiteitä", Niina Repo arvioi. © Jorma Marstio/Otavamedia
Kirjailija on joutunut katsomaan maailmaa yrittäjän näkökulmasta.

TUNNUSTAN, että erehdyin nuorena luulemaan taiteilijan elämän olevan helpompaa kuin mitä se on. Voi olla, että palkkatyöläisenä onkin helpompi elää. Ryhdyin vapaaksi kirjailijaksi 21-vuotiaana, kun julkaisin esikoiskirjani. Viidentoista vapaan vuoden jälkeen aloitin luovan kirjoittamisen opettajana ja huomasin, että sekin on kiinnostavaa.

ENNUSTAN, että uusin kirjani Kompleksi tulee jakamaan mielipiteitä. Joillekin se on vaikea kirja, toisille herkullinen. Se on kirja, joka herättää lukijassa monenlaisia kysymyksiä. Yksi niistä on, miksi Niina-niminen kirjailija on halunnut kirjoittaa kirjan, jossa on Niina-niminen päähenkilö.

Nimileikistä olen haaveillut siitä asti, kun Kari Hotakainen kirjoitti romaaninsa Klassikko, jossa on Kari-niminen päähenkilö. Kompleksi paukuttaa toden ja kuvitellun rajoja. Se on leikkisä kirja.

TUNNUSTAN, että pelkään tosi monia asioita, liian monia. Jo aamusta ehdin pelätä, että mitä jos lapseni liukastuu ulkona ja lyö päänsä. Tai talo palaa, kun pitää lämmityksen takia polttaa takassa puita.

Pelkään asioita, jotka eivät joskus tulleet mieleenikään, kuten sairastumista. Ymmärsin sairastuttuani kahdeksan vuotta sitten rintasyöpään, että pahimmatkin asiat voivat joskus osua omalle tai itselle tärkeiden ihmisten kohdalle.

ENNUSTAN, että kevät tulee olemaan minulle ristiriitaista, monenlaisten tunteiden aikaa. Uuden romaanin vastaanotto voi tuoda iloa, mutta myös pettymyksiä.

Avasin juuri omat nettisivut ja muutenkin on paljon tekemistä. Huhtikuussa lähden kolmeksi viikoksi Italiaan kirjoittamaan romaania.

Lapset ovat mielenkiintoisessa iässä. Heidän kauttaan seuraan maailmaa. Nuorempi on keväällä mukana kahdessakin teatteriesityksessä, isompi pyrkii teatterikouluun.

TUNNUSTAN, että kaipaan viisautta, lämpöä, empatiaa ja ihmisten sivistystä. Se liittyy näihin aikoihin, joita elämme. En pidä pelottelun kautta elämisestä, joka on meillä nykyisin aika yleistä.

Kaipaan myös sitä, että voisin tehdä enemmän taiteellista työtä sekä erilaisia kirjoitusprojekteja.

ENNUSTAN välttäväni omilla valinnoillani tylsyyden. Toivon, että päivät eivät ole keskenään samankaltaisia. Ihminen, joka haastaa itsensä, pysyy onnellisena.

Olemme mieheni Mikon kanssa perustamassa yritystä, jonka toimialaa on koulutus, kirjoittaminen ja luovien alojen tuotannot. Siinä joutuu miettimään maailmaa yrittäjän näkökulmasta.

TUNNUSTAN, että puolisoni on intohimoinen, lahjakas ja määrätietoinen. Mikko tekee paljon töitä ja hämmästyn joskus hänen laaja-alaisuuttaan. Hän on temperamenttinen, ei mikään jeesmies.

Kun luetutan hänellä jonkin tekstini, tiedän, että hän sanoo rehellisesti mitä mieltä on. Mikko on armoton palautteen antaja, mutta juuri siksi hyvä.

ENNUSTAN avioliittoni kestävän, koska meillä on Mikon kanssa paljon yhteistä jo yksistään ammattien kautta. On paljon keskusteltavaa ja yhteisiä projekteja. Meillä on samanlainen huumorintaju. Olemme kokeneet paljon isoja tärkeitä asioita yhdessä, kuten lastensaamisen ja sairauteni.

TUNNUSTAN, että en jaksa siivota. Olen hirveän sotkuinen, ja se on surullista. Meillä on suurpiirteisyyteni takia käynyt siivooja jo monen vuoden ajan. Nyt siivoojat irtisanoutuivat, kun annoin palautetta, ettei oltu siivottu kunnolla.

Olen aika järkyttynyt, koska nythän minun pitää sitten alkaa siivota itse. Ehkä tämä on minulle oikein, opin pitämään suuni kiinni.

ENNUSTAN kirjoittavani seuraavaksi kirjan, jonka tekeminen on hyväntuulinen matka. Haluan, että huumori on läsnä elämässäni. Koska romaanin kanssa on naimisissa pari kolme vuotta, kannattaa miettiä tarkkaan millaisia aiheita lähtee käsittelemään.

Kirjassa tulee olemaan yhtenä teemana mielenterveyden järkkyminen, mutta haluan kirjoittaa siitä riemastuttavalla tavalla. Minulla on ollut jossain määrin koomisia asiaan liittyviä kokemuksia. Elämä on tuonut mielenkiintoisia juttuja vastaan ja luonut tarinoita kuin itsestään.

X