Kirjailija Paula Havasteen havannankoira Nana taitaa arjen taidot ja temput: ”Se tanssii takajaloillaan ympyrää”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Paula Havaste
Nana ilostuttaa kirjailija Paula Havasteen arkea.
Kirjailija Paula Havasteelle oli itsestään selvää, että pieni ja pörröinen havannankoira Nana tulee kouluttaa kunnolla.

Kolmivuotias havannankoira Nana on kirjailija Paula Havasteen viides koira. Aiemmin perheessä oli omapäisiä terrierejä, joten miellyttämään pyrkivä Nana tuntuu erityisen helpolta.

”Tämä rakastuu jokaiseen ohikulkijaan ja on helposti motivoitavissa herkuilla. Nanasta mikään ei ole yhtä ihanaa, kuin se, että kolme aikuista lastamme tulee kotiin”, Paula Havaste kertoo.

Hänelle oli tärkeää kouluttaa Nana kunnolla. Hyväkäytöksinen koira kulkee vaivatta mukana eri paikoissa, ja ihmiset suhtautuvat siihen myönteisesti. Se on myös turvallisuusseikka, että koira tulee luokse ja pysyy paikallaan. Nana oppi helposti arjen perustaidot, minkä jälkeen oli höpsömpien temppujen vuoro.

”Se tanssii takajaloillaan ympyrää, työntää kuonon kädellä muodostettuun rinkulaan, osaa antaa high fiven ja kulkea käden ali tai yli. Niiden idea on, että se on kivaa tekemistä koiran kanssa.”

Lue myös: Roskikseen hylätty Asta-koira pelastui ja elää nyt pienen koiranpennun turvallista arkea – ”Asta on meidän oma roskisprinsessa”

Oman koiran läsnäolo inspiroi kirjailijaa

Nana nauttii siitä, että saa olla mukana arjen askareissa. Paula Havaste puolestaan on ottanut oppia sen iloisesta elämänasenteesta. Koiran läsnäolo inspiroi kirjailijaa, ja hänen romaaneissaankin tavataan koiria. Nelijalkainen hahmo seikkailee myös uusimmassa, nuijasodan aikaan sijoittuvassa Laahuksessa.

”Nekin piirteet, joita tällaisessa havannankoirassa on, on helppo siirtää 1500-luvun lopun pystykorvatyyppiseen koiraan.”

Tarmokas Nana tuo iloa vauhdikkaampiinkin tilanteisiin. Kaksikko suuntasi hiihtoretkille vielä maaliskuun lopussakin.

”Tämä juoksee lujaa, vaikka ei näytä siltä! Mutta ei lähde koskaan mihinkään.”

 

Lue myös: Kirjailija Paula Havastetta kiehtoo mennyt aika: ”Historiallinen romaani tarjoaa toisen näkökulman asioihin”

X