Haluatko elää täyttä elämää? ”Tuhlaa aikaa häpeämättömästi asioihin, joilla on aidosti merkitystä”, kirjailija Piia Leino neuvoo

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Elämä koostuu hetkistä – ei suorituksista, ei agendasta, ei aikataulusta.
"Elämä koostuu hetkistä – ei suorituksista, ei agendasta, ei aikataulusta." © Tommi Tuomi / Otavamedia
Kysyimme toimittaja ja kirjailija Piia Leinolta, miten hän eläisi, jos tietäisi kuolinpäivänsä. "Tänään varmaan lajittelisin sukkia ja kirjoittaisin kirjeitä."

Kirjailija ja STT:n toimittaja Piia Leino, 43, pohtii tulevaisuuteen sijoittuvassa Yliaika-kirjassaan, olisiko mahdollista elää niin, ettei aika valuisi hukkaan.

”Onko elämä parhaimmillaan, kun on mahdollisimman tehokas?”

”Minua tehokkuusyhteiskunta ahdistaa. Sen mukaan pitäisi koko ajan yrittää olla mahdollisimman paras versio itsestään.

Tehokkuus on mielestäni vain aikapaineeseen sullottua tekemistä. Kello tikittää vaativana takaraivossamme silloinkin, kun emme sitä halua. Sille on toki aikansa ja paikkansa: työni uutistoimittajana on muuttunut vuosien saatossa nopeatahtisemmaksi.

Muissakin ammateissa kiire ja vauhti lisääntyvät.

Mutta onko elämä parhaimmillaan silloin, kun on mahdollisimman tehokas?”

Voittajatunnit vai häviäjätunnit?

”On puhuttu voittajatunneista: menestyjät heräävät viiden aikaan aamulla meditoimaan tai treenaamaan, jotta he saisivat mahdollisimman paljon irti elämästä. Minusta se on aivan kauhea ajatus.

Itse kannatan ”häviäjätunteja” yhdeksän ja kymmenen välillä illalla, kun perheemme istuu yhdessä sohvalla katsomassa telkkaria. Se on huomattavasti mukavampi tapa viettää aikaa, kuin mennä yhdeksältä illalla nukkumaan, jotta voisi herätä aikaisin ”voittajatunteihin”.”

”Tuhlaa aikaa häpeämättömästi asioihin, joilla on merkitystä”

”Ainoa tapa elää täyttä elämää on tuhlata aikaa häpeämättömästi asioihin, joilla on aidosti merkitystä, kuten vaikkapa ihmissuhteisiin. Rakastan kirjoittamista, joten en missään nimessä lykkäisi sitä vasta eläkepäiviini.

Ajan tehokkaasta käyttämisestä ja kiireentunnusta luopuminen oli minullekin iso haaste. Kun lapseni olivat pieniä, päätin, ettei meillä ole koskaan kiire. Sitä voisi koko ajan olla hoputtamassa, että nyt on kiire kauppaan, on kiire syömään, on kiire nukkumaan. Ei ole.

Minulla kesti pitkään tajuta, ettei minulla ole kiire täyttää astianpesukonetta. Voimme pysähtyä ihmettelemään lumikinoksen äärelle, olla tekemättä mitään. Ja kun on kivaa, ei vilkuilekaan kelloa tai odota tulevaa.

Elämä koostuu hetkistä – ei suorituksista, ei agendasta, ei aikataulusta. Elämä on korkeimmillaan, kun ei sitä itse huomaa. Jos kuolisin huomenna, tänään varmaan lajittelisin sukkia ja kirjoittaisin kirjeitä.”

Miten eläisit, jos tietäisit kuolinpäiväsi? Yliaika-romaanissa pohditaan.

”Miten eläisit, jos tietäisit kuolinpäiväsi?” Yliaika-romaanissa pohditaan. © Kustantamo S&S

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 4/20.

Lue myös: Euron talosta koti Pöllökartanon osuuskunnalle – Idean äiti Leena Ilmola yhteisön arjesta: ”Toisten perään katsominen ei tarkoita hoivaamista – täällä on turvallista, kukaan ei jää yksin”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X