Entinen televisiojuontaja Kirsi Salo Annassa: ”Elämä on parempaa, kun rahaa käyttää vain oikeisiin tarpeisiin eikä tyydyttämään ostohimoa”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Kirsi Salo haluaa vähentää kulutusta ja tykkää viettää aikaa Kolumbiassa.
© Mirva Kakko / Otavamedia
Uransa aikana Kirsi Salo on työskennellyt pankkiirina, toimittajana ja televisiojuontajana. Käännekohta tuli vuonna 2010.

Ovatko ihmiset elossa ollenkaan?

Näin Kirsi Salo, 51, pohtii palatessaan Suomeen. Marraskuussa 2016 hyvinvointivalmentajana työskentelevä Kirsi matkusti serkkunsa luokse Kolumbiaan.

Lentokoneen laskeuduttua hän tutustui mieheen, jolla oli maata myynnissä. Suomeen Kirsi palasi maanomistajana.

”Kolumbialaiset nauravat, tanssivat, laulavat ja säteilevät elämäniloa”, Kirsi Salo kertoo Anna-lehdessä.

Kolumbiassa kuluu vuodesta neljäsosa. Eniten maailman toisella puolella kaipaa omia lapsia.

”Jos en olisi äiti, olisin asettunut Kolumbiaan pysyvästi.”

Aina ennen lähtöä Kirsi keskustelee poikiensa Alexin, 13, ja Jessen, 11, sekä heidän isänsä, entisen aviomiehensä Sammy Aaltosen kanssa. Näin kaikkien arjen voi suunnitella pelaamaan yhteen mahdollisimman hyvin.

Suomessa Kirsi asuu lastensa kanssa omakotitalossa Helsingissä. Hänellä ja Sammylla on yhteishuoltajuus, joka toimii vuoroviikkosysteemillä.

© Mirva Kakko / Otavamedia

Vastuullisen vapaa kasvatus, Kirsi kuvaa Annassa kasvatusfilosofiaansa.

Perheen kaikilla jäsenillä on tasavertoinen ääni. Lapsilla on päätösvalta omista tekemisistään: mitä harrastavat, miten viettävät lomansa, menevätkö aamulla kouluun. Joka aamu he ovat päättäneet mennä.

”Lapset ovat oppineet pienestä pitäen kantamaan seuraukset omista päätöksistään.”

Suunnitelmissa omavarainen ekoyhteisö

Avokadomaaksi nimetty tila sijaitsee Sierra Nevada de Santa Martan vuoristossa, Kolumbian pohjoisosassa.

Vuoristossa on elettävä varovaisemmin kuin kaupungissa: jos jotain sattuu, lääkäriin pääseminen vie aikaa. Ja viidakossa elää myrkyllisiä käärmeitä.

Viidakko on iltaisin ja öisin eläinten valtakunta, Kirsi kuvaa Annassa. Silti kuudenkymmenen hehtaarin kokoinen maa-alue on Kirsin mukaan paratiisi. Vuoren rinteellä kasvaa avokadopuita ja kahvipensaita.

Avokadomaan omistaa Kirsin lisäksi hänen suomalainen yhtiökumppaninsa. Tilaa riittää muillekin. Alueesta voisi lohkaista tontteja perheille. Siitä voisi tulla omavarainen ja pysyvä ekoyhteisö.

Ruoka on Kolumbiassa lähes ilmaista, Kirsi sanoo. Rahaa kuluu maassa lähinnä talon rakennustarvikkeisiin.

”En enää tarvitse rahaa yhtä paljon kuin aiemmin. Suomessa käytän rahaa ruokaan, lasteni jalkapalloharrastukseen ja bussin kuukausilippuun.”

”Elämä on parempaa ja selkeämpää, kun rahaa käyttää vain oikeisiin tarpeisiin eikä tyydyttämään ostohimoa.”

Uransa aikana Kirsi on työskennellyt pankkiirina, toimittajana ja televisiojuontajana. Käännekohta tapahtui vuonna 2010.

Se oli Kirsin mukaan henkinen herätys, jonka jälkeen paluuta entiseen ei ollut.

Kirsi uskoo, että yhä useampi unelmoi luonnonmukaisemmasta elämästä.

”En enää tekisi töitä vain rahan takia. Olen mennyt niin syvälle oman hyvinvointini vaalimiseen, etten voisi tehdä mitään vastoin sitä, mitä sydämeni sanoo.”

X