Kirurgi Sakari Orava teki urallaan 25 000 leikkausta – Näin hän muistelee urheilun supertähtien kohtaamisia

Sakari Orava on rankattu kymmenen vuoden ajan maailman parhaimmaksi lääkäriksi kategoriassa urheiluvammojen hoito. Tämä on saavutus, johon todennäköisesti kukaan muu ei ole kyennyt.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sakari Orava on saanut työstään monen pelaajan paikkaajana kiitokseksi AC Milanin pelipaidan.

Sakari Orava on rankattu kymmenen vuoden ajan maailman parhaimmaksi lääkäriksi kategoriassa urheiluvammojen hoito. Tämä on saavutus, johon todennäköisesti kukaan muu ei ole kyennyt.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Lappalainen

Urheilukirurgi Sakari Orava ripustaa työtakkinsa naulaan ja painaa vastaanottonsa oven kiinni. Hän astelee ulos lääkärikeskus Ortonista viimeistä kertaa sen työntekijänä. Suuntana on Kauniainen, jossa on koti ja puoliso Aira Orava. On helmikuu 2020.

Eläkkeelle jääminen ei ollut mikään hetken mielijohde. Oikeastaan se oli ollut Sakari Oravan suunnitelmissa jo kymmenisen vuotta aikaisemmin.

”Syynä tähän oli selkäkipu ja vasemman jalan nilkkahermon hal­vauksen pahentuminen. Kun sitten selkääni tehtiin suuri, onnistunut leikkaus, ja vielä tämän jälkeen lopulta onnistunut loukkaantuneen oikean olkapään operaatio, sain terveyteni takaisin ja innostuin taas ilman kipuja työnteosta.”

Urheilukirurgi on Kokkolan poikia

Sakari Orava vietti lapsuutensa Kokkolassa, jossa hän aloitti myös työuransa. Kokkolan lisäksi urheilukirurgi tuli tutuksi myös Oulussa, Helsingissä ja Turussa. Viimeiseksi palkanmaksajaksi valikoitu helsinkiläinen lääkärikeskus, koska se sijaitsi kätevästi lähellä kotia. Tapahtumarikkain ajanjakso työelämässä sijoittuu kuitenkin Turkuun. Sinne saapui myös Sakari Oravan tunnetuin potilas, jalkapalloilija David Beckham.

”Asuimme silloin vielä Naantalissa. Meillä soi puhelin maanantain vastaisena yönä 15.3.2010. Minä poika vetelin vain hirsiä, mutta Aira nousi ylös ja vastasi puhelimeen ja kiikutti sen välittömästi minulle.”

Puhelu tuli Italiasta, Milanosta, ja toisessa päässä oli tohtori Jean-Pierre Meersseman, AC Milanin lääketieteellinen johtaja.

”Meillä on ongelma. Los Angelesin Galaxista vuokralla pelaava David Beckham katkaisi eilen illalla jalkapallo-ottelussa akillesjänteensä. Nyt tarvitaan leikkausta. Suostuisitko ottamaan hänet Turkuun leikkauk­seen huomenna?”

Orava kertoo, että puhelun tässä vaiheessa viimeisetkin unenrippeet karisivat silmistä.

”Enhän minä voinut muuta, kuin toivottaa hänet tervetulleeksi.”

David Beckham saapui valtavan media- ja yleisökohun saattelemana. Puoliso Victor Beckham tuli Turkuun myöhemmin tukemaan miestään, ja kaaos sairaalan ympärillä oli valmis. Turvatoimet olivat niin tiukat, että omatkaan lääkärit eivät Oravan mukaan tahtoneet päästä ovista sisään.

Beckhamin visiittii poiki lisätöitä Oravalle, sillä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien erään sheikin henkilääkäri, tohtori Shoeeb, Dubaista oli nähnyt uutisen Beckhamin vierailusta Oravan pakeilla.

”Hän soitti minulle ja kysyi, voisiko Dubain sheikki tulla myös Turkuun leikattavakseni. Lupasin ja pyysin Shoeebia lähettämään sheikin magneettikuvat ja tiedot aikaisemmista vammoista ja leikkauksista.”

Niin sheikki saapui Suomeen kaksine vaimoineen, henkivartioineen ja valtavine palveluskuntineen. Leikkaus tehtiin ja jonkin ajan päästä sheikki pyysi Sakari Oravaa vastavierailulle Dubaihin. Turkuun Sakari Orava sai lisää arvovieraita, kun hänen operoitavakseen tuli myös Bahrainin prinssi.

Valtion päämiehistä jäi mieleen lisäksi Serbian presidentti Boris Tadi´c, koska hän haetutti Sakari Oravan töihin tämän kotiovelta.

Leikkauslistalle ovat mahtuneet myös monet kansainväliset huippu-urheilijat, kuten juoksijat Haile Gebrselassie ja Stefano Tilli, jalkapalloilijat Didier Deschamps ja Josep Guardiola ja olympiavoittojakin hiihtänyt Manuela Di Centa.

Suomalaisista urheilunimistä poi­mittakoon mukaan Saku Koivu, Arto Härkönen, Tiina Lillak, Jorma Kinnunen ja Raimo Helminen.

Kaukaisimmat leikkauspotilaat Sakari Orava on saanut Chilen eteläosasta ja Uudesta-Seelannista.

Armeija johti lääketieteen pariin

Sakari Orava innostui lääketieteestä Reserviupseerikoulussa Haminassa. Siellä hän kuuli vanhemman, lääkäriksi valmistuneen upseerioppilaan esitelmän omasta ammatistaan.

”Sehän kolahti minulle kuin halolla päähän: tämä on se minun juttuni. Soitin kotiin ja sanoin, että lähettäkää minulle kaikki fysiikan, kemian ja biologian oppikirjani. Aloin lukea niitä iltaisin tähtäimenäni Oulun lääketieteellinen, jonne sitten pääsinkin.”

Ammatinvalinta osoittautui oikeaksi, sillä Sakari Oravan ura lähti nopeasti nousukiitoon. Toki menestys vaati lukemattomia työtunteja sekä kärsivällisyyttä ja ahkeruutta. Kirurgin taitoja ei tarjoilla kultalautaselta. Sakari Orava osaa myös itse arvostaa kättensä tuloksia.

”Olin kerran Airan kanssa Kansallisbaletin kutsuvieraana Joutsenlampi-esityksessä. Oli hienoa ja toisaalta liikuttavaa huomata, että näyttämöllä oli parhaimmillaan viisi leikkaamaani tanssijaa yhtä aikaa. Pääosan tanssi operoimani primaballerina Minna Tervamäki.”

Poromies Utsjoelta

Suurin potilasvirta Sakari Oravan luo on muodostunut kuitenkin ”tavallisista” potilaista. Heistäkin monista on kuitenin vahvoja muistoja, kuten vanhasta poromiehestä Utsjoelta.

”Minä tulisin sinne etelhän käymhän vähän lääkärissä”, hän soitti Sakarille Ouluun.

”Miten passaisi, jos tulisitte kolmen–neljän päivän päästä?” Sakari tiedusteli mieheltä.

”Voi veikhonen, mie täältä lumen keskeltä kun lähen kylille, niin siinä menee viikko.”

Vanha poroisäntä asui tiettömien taipaleiden takana, lumen keskellä.

”Poika ajaa porotokhaa ja kun hän sieltä pääsee, hän vie miut moottorikelkalla bussille.”

Kun ikämies sitten saapui Ouluun, Sakari hoiti hänet kuntoon, ja mies palasi tyytyväisenä kotiinsa.

Ulkomaiset yhteydet auttoivat luomaan verkostoja

Sakari Oravalle on ollut aina tärkeää jakaa tietoa ja osaamista maan rajojen yli. Jo vuonna 1984 italialainen tohtori Antonio Gorra vieraili kuukauden Kokkolan keskussairaalassa, jossa Orava tuolloin työskenteli.

”1990-luvun alussa FC Barcelonan lääkärit, ylilääkäri Rikard Pruna, tohtori Daniel Florit ja ortopedi Jordi Puigdellivol, kävivät useaan otteeseen Turussa. Nuoret ortopedit Ricciardello Italiasta ja Laraintz Espanjasta puolestaan tulivat kuukaudeksi kerrallaan hankkimaan kokemusta ja tietoa urheiluvammakirurgiasta vuosina 2018–2019.”

Kansainvälisten saman alan ammattilaisten virta oli ehtymätön. Heitä tuli Yhdysvalloista, Venäjältä, Kaukoidästä, Afrikasta ja useimmista Euroopan maista. Useat heistä myös avustivat leikkauksissa.

”Minusta oli mukava ottaa hoteisiini näitä vieraita, jotka toivat vaihtelua ja samalla ystävystyivät kanssani. Puolin ja toisin pystyimme luomaan tärkeitä ja mielenkiintoisia verkostoja.”

Professori on kysytty luennoitsija maailmalla

Jos professori Orava on Suomessa hyvin tunnettu, ulkomailla hänet tunnetaan vieläkin paremmin. Työpyyntöjä on sadellut milloin mistäkin. ”Sakari, mi amigo! Come here! My clinic is yours!”, houkutteli häntä luokseen Espanjan kuuluisin ortopedi, Pedro Guillén.

Houkuttelu onnistuikin, sillä Orava teki Guillénin johtamassa sairaalassa monet vuodet yhteistyötä ja leikkasi useita potilaita.

”Pidin suurena kunniana, että Guillén kutsui minut klinikalleen.”

Sakari Oravalla on ollut vuosia myös omat vastaanotot niin Italiassa kuin Espanjassakin. Hän on ollut myös kysytty puhujavieras ympäri maailmaa pidetyissä lääketieteellisissä kongresseissa ja erilaisissa koulutustilaisuuksissa.

”Murcian ylipistossa luennoin jänne- ja lihasvammoista vuonna 2000. Vierailun päätteeksi minulle myönnettiin Murcian yliopiston kunniaprofessuuri. Tämän kaltainen kunnianosoitus on hyvin harvinainen, ja se tuli minulle täytenä yllätyksenä”, Orava kertoo.

Viisi vuotta myöhemmin kirurgi sai olla pokkaamassa Italiassa presidentin hänelle myöntämää Ordine della Stella della Solidarietá Italiana -ritarikunnan kunniamerkkiä ja ”il Cavaliere” -arvoa, joka on paikallinen vastine englantilaiselle Sir-arvonimelle.

Jymäytystä kerrakseen

Sakari Orava haluaa välillä kuitenkin muistella uransa alkuvaiheita, jolloin hän oli kesätöissä Lapin keskussairaalassa. Eräänä iltana päivystykseen tuli nuori mies, jolla oli ”oikein paha selkäkipu”. Vaikka Orava tutki hyvin tarkasti, hän ei löytänyt potilaasta mitään vikaa.

”Nyt kivut hellittivät, ihan yllät­täen!” potilas totesi kesken tutkimuksen ja pomppasi ylös.

”Minä siinä ihmettelin hänen nopeaa toipumistaan”, Orava kertoo.

Sairaalan vanhempi lääkintävahtimestari oli nähnyt potilaan ja tämän runsaan saattojoukkonsa sairaalassa ja kysyi kahvihuoneessa Sakarilta: ”Oliko tämä porukka taas viinanhakureissulla Alkosta?”

Nimittäin sillä aikaa, kun Sakari tutki nuorta miestä, hänen isänsä ja pojan kaverit riensivät Rovaniemen Alkoon hakemaan lastin viinaa, tulivat sitten sairaalaan ja hyppäsivät ”tutkimusten” jälkeen koko porukka sairaalan edessä olevaan taksiin – Kela tietysti maksoi koko lystin.

Sillä kertaa miehet palasivat Sodankylään tyytyväisin mielin, muttei toiste ainakaan saman lääkärin luota.

”Oppirahat oli maksettu, eikä minua enää retkutettu”, Sakari naurahtaa.

Muistot Elämäni urheilukirurgina -teokseen

Sakari Oravan ura hakee vertaistaan, sillä takana on 25 000 leikkausta. Mies ei kuitenkaan halua ottaa siitä kunniaa vain itselleen.

”Taivaan Isän siunaus ja johdatus on ollut matkassa koko ajan. Ei tätä kaikkea olisi omilla voimilla jaksanutkaan tehdä. Jumala on antanut viisautta ja voimia”, Kauniaisten evankelisluterilaiseen seurakuntaan kuuluva Orava huomauttaa.

Koronakaranteenikaan ei ole tuntunut liian karulta, sillä energian on voinut laittaa huikean uran tallentamiseen jälkipolville. Elämäni urheilukirurgina -teos ilmestyi viime vuoden lopulla.

”Olin vuosia miettinyt omaa elämäkertaa, ja nyt siihen oli mahdollisuus. Tämä kirja on hyvä päätepiste työlleni”, huippukirurgi toteaa tyytyväisenä.

Sakari Orava oli jäädä jo 10 vuotta sitten eläkkeelle, koska hänellä oli itsellään kivuliaita vaivoja, jotka kuitenkin saatiin leikattua kuntoon. © Tommi Tuomi

Sakari Orava oli jäädä jo 10 vuotta sitten eläkkeelle, koska hänellä oli itsellään kivuliaita vaivoja, jotka kuitenkin saatiin leikattua kuntoon. © Tommi Tuomi

Jutun kirjoittaja on ollut mukana työstämässä kirjaa Elämäni urheilukirurgina.

X