Kitaristi Erja Lyytinen nousi työllä ja tarmolla maailman huipulle – ja opetteli vihdoin hengähtämäänkin

Maailman toiseksi parhaaksi kitaristiksi valittu Erja Lyytinen yhdistää perhe-elämän ja keikkailun vertailematta itseään muihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Tunnustukset merkitsevät paljon, mutta ei niistä lapsena haaveillut”, maailman toiseksi parhaaksi kitaristiksi valittu Erja Lyytinen pohtii. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

Maailman toiseksi parhaaksi kitaristiksi valittu Erja Lyytinen yhdistää perhe-elämän ja keikkailun vertailematta itseään muihin.
(Päivitetty: )
Teksti: Elina Kirssi

Mitä, muija venyttää kitaraa!” miesääni huutaa yleisöstä. On 1990-luvun loppu, ja kitaristi Erja Lyytinen on esiintymässä ravintolassa silloisen yhtyeensä Blue Goon kanssa. Miehen huudahdus ihmetyttää Erjaa.

Nykyään sähkökitaraa soittava nainen ei ole enää hämmästelyn aihe. Arvostettu musiikkilehti Total Guitar valitsi kesäkuussa Erjan maailman toiseksi parhaaksi kitaristiksi. Aiemmin Erja on noteerattu Guitar World -lehden maailman 14. parhaana kitaristina ja European Blues Awards palkitsi hänet Euroopan parhaana.

”Olihan se tosi ihana saavutus, ja kaikkien koronarajoitusten ja tautipelkojen keskellä oli kiva saada jotain, jota juhlistaa. Olen tehnyt paljon töitä, ja se on huomattu. Tunnustus on kova juttu! Edelleen täältä Suomen pienestä kansasta me ponnistamme.”

Sen jälkeen puhelin on soinut, mutta koronan takia Erja Lyytinen suhtautuu yhä varauksella syksyksi sovittujen Ruotsin- ja Saksan-keikkojen toteutumiseen.

Korona-aika on tuonut elämään myös jotain hyvää: Erja on oppinut hiljentymään.

Keikkoja peruuntui

Erja Lyytinen, 44, kantaa painavaa kitarakoteloa ryhdikkäästi kuin kevyttä ostoskassia. Edellisenä päivänä hän on istunut yli seitsemän tuntia autossa Joensuun-keikkareissun jälkeen, ja aamiainenkin on vielä syömättä. Kuopion murre kuuluu yhä puheessa, vaikka koti on nykyään Helsingin keskustassa.

Hiljalleen keikkatahti on taas normalisoitumassa, ja Erjalla on ollut jo muutamia keikkoja viikossa.

Koronaepidemian takia Erjalta siirrettiin tai peruttiin maaliskuussa yli 50 tulevaa keikkaa. Yleensä keikkakalenterissa on vuodessa 100–120 esiintymistä, joten hetkessä Erja menetti puolet vuoden töistä. Pelkästään maalis-kesäkuussa hän olisi esiintynyt viidessä maassa.

Alkusokista toivuttuaan hän ideoi erityisiä etä- ja katselukeikkoja: esimerkiksi kesäkuussa hän esiintyi Kuopiossa Novapolis-yritystalon katolla 65 metrin korkeudessa. Dronekamera taltioi keikan suorana lähetyksenä, ja myöhemmin video on kerännyt lähes satatuhatta katsojaa.

Lisäksi Erja levytti singlen Danger Zone edesmenneen muusikkolegendan Dr Johnin kanssa amerikkalaislevy-yhtiön pyynnöstä. Erja lauloi, soitti viulua ja kitaraa Dr Johnin alkuperäisen kappaleen päälle.

”En ole jäänyt miettimään taloudellisia menetyksiä, siinä katkeroituu aika äkkiä. Yritän tehdä uutta ja mennä eteenpäin.”

Ei saa luovuttaa

Erja Lyytinen kasvoi musiikin parissa, sillä molemmat vanhemmat ovat muusikkoja, isä kitaristi-laulaja ja äiti basisti-laulaja, joka oli bändinsä johtaja. Erja soitti kuitenkin pitkään viulua, ennen kuin 13-vuotiaana tarttui isänsä kitaraan ja opetteli instrumentin itsekin. Pian viulunsoitto jäi.

Rakkaus bluesiin syveni ja ollessaan musiikkikonservatorion vaihto-oppilaana Ruotsissa 1997, Erja tajusi haluavansa ammattikitaristiksi. Vuotta myöhemmin hän oli Sibelius-Akatemian musiikkikasvatusosaston ensimmäinen nainen, joka opiskeli pääaineenaan sähkökitaran soittoa.

Kansainvälisten tunnustusten li­säksi uran kohokohtiin lukeutuu esiintyminen Helsingin Kaisaniemessä kaksi vuotta sitten. Erja oli Carlos Santanan lämmittelijänä ja esiintyi Santanan bändin kanssa 20 000 katsojalle.

Uraan mahtuu myös hetkiä, jolloin asiat eivät ole tuntuneet etenevän. 2000-luvun alussa Erja lähti suomalaiselta levy-yhtiöltään saksalaisen Ruf Recordsin kelkkaan. Myös oman musiikkityylin löytäminen on vaatinut aikaa.

”Eräs kollega sanoi kerran, että ei saa koskaan luovuttaa. Pian löysin itseni tekemästä levyä Memphisissä! Olen oppinut, että pitää suhtautua asioihin avoimesti eikä menettää toivoaan. Kukaan ei tule hakemaan kotoa, vaan onni pitää löytää itse.”

Vauvat mukaan

Yleisön joukosta ei ole enää kuulunut huuteluita sukupuolesta. Yhä useammat ammattirokkarit ovat naisia, ja me too -keskustelu on vahvistanut naisten asemaa myös musiikkialalla.

”Best Guitarists Today -listauksessa oli minun lisäkseni myös Alice Cooperin kitaristi Nita Strauss. Hän on myös kovakuntoinen nainen. Mielikuva siitä, miltä tämän päivän kitaristi näyttää, on muuttumassa. Menestyvä kitaristi on itsestään huolta pitävä nainen.”

Erja kertoo huomanneensa, että monet naismuusikot kiertävät nykyään keikoilla vauvojensa kanssa.

Hän tunnustaa, että perhe-elämän ja kiireisen keikkatahdin yhdistäminen oli haasteellista etenkin lasten ollessa pieniä. Erja ja silloinen avomies, kitaristi Davide Floreno saivat kaksospojat Danten ja Massimon kuusi vuotta sitten.

Erja ei pitänyt kuin kymmenen viikon äitiysloman ja lähti sitten 2,5 kuukauden ikäiset vauvat mukanaan kiertueelle, vaikka kärsi vatsalihaksen erkaumasta.

”Se oli tosi hurjaa aikaa. Olin ihan riekaleina sen maratonin jäljiltä. Kaikki oli koko ajan uutta. Olen monesti miettinyt, miten olen pystynyt siihen. Siinäkin olisi riittänyt työtä, jos olisin ollut kahden vauvan kanssa kotona. Yrittäjänä ei voi jäädä kotiin makoilemaan.”

Kitaristi Erja Lyytinen

Erja Lyytinen oppi jo lapsena näkemään musiikkimaailman tasa-arvoisena, mutta uraa luodessaan hän on joutunut huomaamaan, että naispuolinen kitaristi on ollut ihmetyksen aihe. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

Vertailu turhaa

Nykyään lapset eivät juuri kierrä keikoilla mukana, ja Erja pyrkii pitämään kiertuematkat pisimmillään kahden viikon pituisina.

”Äitinä haluaisin olla läsnä koko ajan. Tämä on sellaista tasapainoilua, onneksi meillä on lasten isän kanssa hyvät välit. Kun olen kiertueella, pojat ovat isän kanssa. Ei se kauheasti eroa yhteishuoltaja-arjesta. En mieti, mitä muut ajattelevat. Elämäni ei todellakaan ole ihan perinteistä, mutta on turha yrittää verrata itseään ja omaa elämäänsä muihin.”

Lapset ovat osoittaneet kiinnostusta musiikkiin, ja kotona soivat rummut ja kosketinsoittimet. Erja iloitsee, että lapset ovat innostuneita ja kiinnostuneita eri asioista ja tulevat kaikenlaisten ihmisten kanssa toimeen. Hän toivoo, että erilaisiin ympäristöihin tutustuminen olisi lapsille rikkaus.

”Minulle on tullut armeliaisuutta itseäni kohtaan ja olen ymmärtänyt, ettei kaikessa tarvitse pyrkiä täydellisyyteen.”

”Äitiys muuttaa kaiken. Äitinä sitä pohtii aina, tuleeko tehtyä tarpeeksi. Minulle on tullut armeliaisuutta itseäni kohtaan ja olen ymmärtänyt, ettei kaikessa tarvitse pyrkiä täydellisyyteen. Kotona ei voi olla liian siistiä eikä lasten kanssa tarvitse olla aina tekemässä, vaan voi ihan vain olla.”

Erja Lyytinen tunnustaa, että pysähdys on ollut tarpeen

Erja tunnustaa kaivanneensa vastapainoa työnsä hektisyydelle jo pidempään, mutta vasta koronan myötä hän on voinut keskittyä enemmän perheeseen ja omaan terveyteen.

Pakkopysähdys on tullut tarpeen, sillä ennen koronaa Erja saattoi elää viiden tunnin yöunilla.

”Keikkaelämä on vaativaa, ja varsinkin, kun on pienten lasten äiti, yrittää tehdä kansainvälistä uraa ja pyörittää omaa levy-yhtiötä. Toisaalta olen yritteliäs ja nautin, kun asioita tapahtuu, mutta terveyden ja unen tärkeys on korostunut.”

Tänä vuonna hän on löytänyt uuden harrastuksen, vaelluksen. Erja kiinnostui vaeltamisesta jo viime vuonna, mutta tänä vuonna luonnossa patikoinnista on tullut hänelle uusi harrastus. Erja hankki rinkat, trangiat ja nukkuma-alustat ja on patikoinut Kolin Herajärven kierroksella ja Repoveden kansallispuistossa.

”Metsässä liikkuminen on sielunhoitoa. Metsä itsessään on jylhä ja kaunis, ja siellä kokee jänniä juttuja. Kerran pulahdin pieneen puroon uimaan. Siellä oli jokirapuja, joten vesi oli todella puhdasta. Ja metsä tuoksuukin niin raikkaalta, aivan erilaiselta kuin monet keikkapaikat!”

Hän on nukkunut teltassa metsässä myös lastensa kanssa.

”Olen aina pitänyt juoksemisesta ja käynyt salilla, mutta koronan tultua salitreeni on jäänyt vähemmälle. Luonnossa liikkuminen auttaa jaksamaan ja vaikuttaa myös mielialaan. Kolin seutu oli tosi kaunista, ja nyt suunnittelen jo seuraavaa retkeä. Muutama keikka ensin ja sitten taas metsikköön!”

”Maailma pyörii ympärillä, kunhan itse osaisi välillä pysähtyä”

Nykyään Erja uskaltaa jo suoda itselleen myös vapaa-aikaa. Aiemmin hän oli merkinnyt vapaapäivän ruksilla kalenteriinsa, mutta pian ruksit täyttyivät, kun yrittäjä ei malttanut kieltäytyä töistä.

Erja on oppinut valitsemaan sellaiset työt, jotka palkitsevat ja joissa hän pääsee työskentelemään inspiroivien ihmisten kanssa. Työ antaa enemmän energiaa kuin vie.

”Olen ymmärtänyt, miten tärkeää hengähtäminen on. Välillä pitää vain katsoa ikkunasta ulos. Maailma pyörii ympärillä, kunhan itse osaisi välillä pysähtyä.”

Vapaa-aikaakin on, myös deittailulle.

”Nooh, onhan sitä elämää oltava, viriilillä naisella! Elämä on ihan kivasti balanssissa”, Erja suostuu kertomaan.

 

Juttua muokattu 21.8.2020. Erja Lyytinen esiintyi Kuopion Novapoliksessa kesäkuussa, ei äitienpäivänä.

Lue myös: Blueskitaristi Erja Lyytinen yhdistää uran ja äitiyden: ”Päivääkään ei kulu, ettenkö oppisi jotain lapsilta”

Lue myös: Muusikko Erja Lyytinen vatsalihasten erkaumasta: ”Päätin, että nyt hitto vie hoidan itseni kuntoon, tein liikkeitä jopa yhdeltä yöllä”

X