Oravakuvistaan tunnettu Konsta Punkka on tuttu luontokuvaaja jo eläimillekin – Tässä on jättisuosion salaisuus

Luontokuvaaja Konsta Punkka kuvaa tällä hetkellä etenkin kettuja ja susia. Hyvä kuva vaatii jopa päiväkausien istumista kuvauskojussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Orava-Konstalla, 25, on yli miljoona Instagram-seuraajaa – eläimetkin tunnistavat Konsta Punkan.

Luontokuvaaja Konsta Punkka kuvaa tällä hetkellä etenkin kettuja ja susia. Hyvä kuva vaatii jopa päiväkausien istumista kuvauskojussa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Luontokuvaaja Konsta Punkka, 25, on seuratuimpia suomalaisia Instagramissa. Hänellä on Instagram-tilillään 1,3 miljoonaa seuraajaa – vain Kimi Räikkösellä on enemmän.

Seuraajamäärät suorastaan räjähtivät, kun Punkan kuvaamat oravakuvat alkoivat levitä netissä joitakin vuosia sitten.

Konsta Punkka arvelee, että suosion salaisuus on hyvissä valokuvissa ja kovassa työmäärässä.

”Kuvaustyylini ei ole niin tyypillinen. Yleensä eläinkuvaukset ovat dokumentaarisia. Omat kuvat purivat somessa hyvin, ja yhteistyötarjouksia alkoi tulla jo alkuvaiheessa.”

Musiikin ja skeitin maailmasta metsien saloihin

Konsta Punkka aloitti valokuvausharrastuksensa noin kymmenen vuotta sitten. Hän kuvasi musiikkiesityksiä ja kavereitaan skeittaamassa, ennen kuin päätyi luontokuvaajaksi mentorinsa suosituksesta.

Eläinten ja luonnon taltioinnissa kiehtoi haastavuus. Vaikka Punkka on kasvanut kaupungissa, hän vietti lapsuudessaan kesälomat maalla ja liikkui paljon luonnossa.

Ensimmäiset luontokuvansa Konsta Punkka otti Helsingin Seurasaaressa, jossa hän kävi päivittäin kuvaamassa eläimiä, etenkin oravia.

”Olin kiinnostunut siitä, millaisia potretteja voi saada läheltä kotoa. Jo alussa näytin, että hyviä kuvia saadakseen ei tarvitse matkustaa kauas. Kaikki on kiinni omasta päättäväisyydestä ja työn määrästä.”

Konsta Punkka: ”Olen itse oma mediani, johon myyn markkinointitilaa”

Konsta Punkka liittyi Instagramiin vuonna 2012 ja on työskennellyt päätoimisena kuvaajana lähes siitä asti. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Adoben, Nokian ja Olympuksen kanssa. Viime aikoina asiakkaita ovat olleet esimerkiksi Pohjoismaiden matkailuala, Kaslink ja Highlandpark.

Punkka valitsee yhteistyöhön nykyään vain sellaisia firmoja, joiden arvot ovat samassa linjassa hänen omien vihreiden arvojensa kanssa.

”En tee yhteistyötä, joka ei sovi brändiini. Olen valokuvaaja, ja valokuvauksen on oltava päivityksen aiheena. Palkkiot vaihtelevat projektista liittyen. Somemainostaminen on osa valokuvaajan työtä ja siitä tulee isosti tuloja. Olen itse oma mediani, johon myyn markkinointitilaa.”

Tyypillisessä yhteistyöprojektissa hän saattaa kuvata kuvasarjan Suomen metsästä asiakkaalle ja mainostaa yritystä Instagram-päivityksissään.

Valokuvaajana maailmalla reilusti yli puolet vuodesta

Ensimmäisinä vuosina Punkka saattoi viettää ulkomailla 7–8 kuukautta. Nykyään hän reissaa lähinnä Pohjoismaissa osittain ilmastosyistä.

”Maailmalla on jo niin paljon muitakin valokuvaajia, joten ei ole järkeä lähteä koto-Suomesta maailmalle mullistavien kuvien perään. Kuvaaminen ei ole kiinni paikasta. Uskomattomia kuvia voi ottaa takapihalta. Kaikki on kiinni omasta visiosta ja luovuudesta.”

View this post on Instagram

~ Summer evening with the local fox family

A post shared by Konsta Punkka (@kpunkka) on

”Haastavissa kuvissa ei ole oikoreittiä”

Oravat nostivat Konsta Punkan suosioon, mutta nykyään ne pääsevät vain harvoin kuvaan. Oravien sijaan hän innostuu muista eläimistä. Tällä hetkellä läheisin on kettu, jota Punkka kuvaa mielellään erilaisissa maisemissa, niin Lapin erämaassa kuin keskellä öistä Helsinkiä.

Talvella ja syksyllä kettujen kuvaaminen ei ole aina helppoa. Onneksi naapuristossa kettu, jota hän seuraa talviaikaan.

Talvella haastavin kuvauskohde on susi. Valon puute hankaloittaa kuvausoloja entisestään, ja joskus kuvaa varten täytyy kököttää päiväkausia kuvauskojussa.

Yleensä Punkka pystyy valvomaan ja tarkkailemaan aktiivisesti kolme päivää – sen jälkeen on pakko käydä nukkumassa. Toisaalta kesällä kojukuvaaminen on vielä raskaampaa, koska pitää olla valppaana 24 tuntia.

Talvella Punkka pakkaa mukaan talvimakuupussiin ja lämmittimeen. Eväät hän avaa heti aluksi, jotten rapistelu karkota eläimiä.

”Haastavissa kuvissa ei ole oikoreittiä. Pitää olla myös tuuria, että susi jolkottelee normaalilla polullaan kojun ohi päivällä.”

”Härkä lähti täysillä kohti”

Vaativimmat olosuhteet Punkalla on ollut Huippuvuorilla, kun hän oli siellä talvella kuvaamassa naalia. Yleensä hänellä on tapana kuvata ilman hanskoja, mutta Huippuvuorten jäisissä oloissa hän ei pystynyt tekemään niin kuin korkeintaan puolen tunnin ajan. Sitten oli pakko mennä lämmittelemään.

Vaarallisin tilanne sattui kuvausmatkalla Norjan Dovressa uran alkuvaiheessa. Punkka ei tiennyt, että alueella on myskihärkiä. Hän oli patikoimassa kaverinsa kanssa, kun rinteellä tuli yllättäen suuri myskihärkä vastaan.

”Härkä lähti täysillä kohti. Se oli niin yllättävä hetki, että lähdin juoksemaan karkuun. Härkä oli jo parin metrin päässä, kun juoksin tiheään koivikkoon ja menin mättäälle makaamaan. Onneksi härkä ei lähtenyt tiheään koivikkoon. Se oli omaa tyhmyyttä, kun en ollut tutkinut aluetta tarpeeksi.”

Lue myös: 24-vuotiaan Konstan luontokuvia seuraa yli miljoona ihmistä – suosion syynä on tämä taito

View this post on Instagram

AD @feelfinnair ~ It’s always good to be back in the squirrelhood. This time I showed the area for our stopover guests. Good times! #feelfinnair #finnair #reasonstofly

A post shared by Konsta Punkka (@kpunkka) on

”Jätän luonnon villiksi”

Vaikka valokuvaajan Instagram-tilillä ei juuri selfieitä näy, hänet tunnistetaan silti kadulla yllättävän usein. Konsta Punkka kertoo, että ihmiset tulevat kehumaan hienoja kuvia etenkin Suomessa ja Helsingissä. Ulkomaan kuvauspaikoillakin hän on tuttu kasvo muille alaa seuraaville.

Myös ainakin osa metsän eläimistä tunnistaa Punkan.

”Seurasin yhtä kettuperhettä pitkään ja kuvasin niitä ilman kojua. Huomasin, että ne tunnistivat, kun ne eivät välittäneet minusta ollenkaan, vaan jatkoivat omaa elämäänsä. En mene koskaan liian lähelle eläimiä, vaan jätän luonnon villiksi”, hän korostaa.

Lue myös: Ossi Saarisen luontokuvilla on miljoonia ystäviä: ”Kun luonto tulee lähelle ihmistä, ihminen ei vieraannu luonnosta”

X