Koripalloilija Shawn Huff ihannoi joukkuepelaamista: ”Sain kokea sen, mikä joukkuepelissä on kauneinta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koripallomaajoukkueen kapteeni Shawn Huff osallistui Koripalloliiton Kentältä johtajuuteen -mentorointiohjelmaan.
Koripallomaajoukkueen kapteeni Shawn Huff osallistui Koripalloliiton Kentältä johtajuuteen -mentorointiohjelmaan. © Tommi Tuomi/Otavamedia
Koripallomaajoukkueen kapteeni Shawn Huff, 36, tähyilee jo seuraavalle uralle. Urheilun lisäksi koripalloilijaa kiinnostaa politiikka.

Koripallomaajoukkueen kapteeni Shawn Huff pelasi Yhdysvalloissa yliopistosarjaa ja teki sen jälkeen kymmenen vuoden ammattilaisuran Euroopan koripallokentillä. Vuonna 2019 hän palasi Suomeen ja Helsinki Seagullsiin. Samalla hän ryhtyi miettimään, mitä tekisi urheilu-uran jälkeen.

Olet lähtenyt mukaan Koripallomuseon Kentältä johtajuuteen -mentorointiohjelmaan. Mistä on kyse?

Idea on yhdistää jo uransa lopettaneita koripalloilijoita ja aktiivipelaajia. Tarkoitus on, ettei uran jälkeistä elämää tarvitsisi miettiä yksin.

Sinua siis mentoroitiin ohjelman kautta?

Kyllä. Mentorin kanssa puhutaan siitä, mikä korisuran jälkeen voisi kiinnostaa. Minulla se ollut vahvasti politiikka. Tapasin kokoomuksen kansanedustaja Ville Kauniston, jonka kanssa on saatu tosi hyvät keskustelut, mikä vain vahvisti haluani politiikkaan.

Miksi monen huippu-urheilijan on uran aikana vaikea opiskella tai valmistautua uran jälkeiseen elämään?

Oli laji mikä hyvänsä, niin huippu-urheilu on sellaista, että jos pää ei ole sataprosenttisesti urheilussa, niin silloin kentällä kaverit tulevat ohi vasemmalta ja oikealta ja vievät pelipaikat, -minuutit ja kaikki.

Olet valmistunut Yhdysvalloista sosiologian ja kriminologian kandiksi, eli pystyit yhdistämään urheilun ja opiskelun. Mutta miten neuvot uransa alussa olevia pelaajia, jotka tavoittelevat ulkomaiden ammattilaiskenttiä? Miten valita korikseen täysillä panostamisen ja vaikka opiskelun välillä?

Se on tosi hyvä kysymys ja tärkeä valinta. Siihen vaikuttavat tietysti hyvin yksiölliset seikat. Itselleni hyvä valinta oli yliopisto ja siellä pelaaminen. Ja tarvitsinkin sen ajan kehittyäkseni kohti ammattilaisuraa. Yritän puhua nuorille paljon realiteeteista ja kilpailun armottomuudesta.

Korikselle täytyy antaa kaikkensa menestyäkseen siinä?

Kyllä, ja se on tosi iso riski, sillä urheilussa ei ikinä tiedä, miten tulet menestymään tai milloin ura päättyy. Urheilussa on isot riskit ja isot palkinnot, ja juuri siksi se kiehtoo meitä.

Eli tosi pienestä voi olla kiinni?

Olen ollut yhden pelin päässä siitä, että saan potkut. Mutta sillä hetkellä pelasin unelmapelin ja kuukauden päästä minulle tarjottiin hyvää kahden vuoden jatkosopimusta.

Shawn Huff, sinut tunnetaan johtajana, jolle joukkueen voitto on tärkeämpi kuin omat tilastot. Olisiko urasi ollut erilainen itsekkäämpänä pelaajana?

Ihannoin joukkuepelaamista älyttömästi. Varmasti urani olisi voinut henkilökohtaisella tasolla olla parempi, jos olisin ollut itsekkäämpi pelaaja. Mutta olen iloinen, etten ollut. Sain pelata tätä peliä omilla ehdoillani ja kokea sen, mikä joukkuepelissä on kauneinta. En ole ikinä hylännyt arvojani, vaan olen pelannut koripalloa niin kuin sitä mielestäni kuuluu pelata.

Susijengi pelaa viikonloppuna kaksi elintärkeää EM-karsinta­peliä. Millä fiiliksellä näihin otteluihin?

Selkä on seinää vasten, mutta on hieno fiilis päästä jälleen kilpailemaan. Näistä peleistä on paljon kiinni, että onko mahdollisuuksia mennä taas EM-kisoihin. Meillä on ollut hieno kisaputki, josta kymmenen vuotta sitten ei oikein osattu haaveillakaan.

Susijengin EM-karsintaottelut Georgiassa: pe 19.2. Suomi-Sveitsi, su 21.2. Georgia-Suomi.

Juttua päivitetty 10.3. kello 14.35: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Kentältä johtajuuteen -mentorointiohjelmaa ei järjestä Koripalloliitto vaan Koripallomuseo.

Lue myös: Amanda Rantanen opiskelee opettajaksi – Legendaarisen ratkaisumaalin jalkapalloilija teki kasvoillaan: ”Se maali naurattaa yhä”

Lue myös: Petra Olli avautuu painiuran jälkeisestä arjestaan – Kyyneleiltä ei ole vältytty: ”En ole vielä päässyt suorittajan roolista irti”

X