Korona teki arjesta yhteisen – Saija Tuupanen ja Sami Hedberg: ”Olemme olleet yhdessä ympäri vuorokauden lähes kolme kuukautta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Laulaja Saija Tuupanen on tottunut hurjaan keikkatahtiin, mutta viime joulukuun hektisyys heijastui myös sitä seuranneeseen lomaan, ja lomasta tuli kuin suorittamista. Siksi koronakeväästä tuli ”pakollinen pysähdys”.
Laulaja Saija Tuupanen on tottunut hurjaan keikkatahtiin, mutta viime joulukuun hektisyys heijastui myös sitä seuranneeseen lomaan, ja lomasta tuli kuin suorittamista. Siksi koronakeväästä tuli ”pakollinen pysähdys”. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia
Koronaepidemian takia Saija Tuupaselta peruttiin pelkästään kesältä yli 50 keikkaa. Laulaja löytää kriisistä myös jotain hyvää. Nyt on ollut aikaa keskittyä parisuhteeseen ja nauttia luonnosta.

”Muista säästää pahan päivän varalle.” Saija Tuupasen isä neuvoi tytärtään jo lapsena. Kun Saija kruunattiin tangokuningattareksi vuonna 2003, isä muistutti taas ohjeestaan. Saija totteli kuuliaisesti, sillä kaikkeen on hyvä varautua. Saija pohti silti aina, mikä voisi olla isän tarkoittama paha päivä.

Vuoden 2003 tangokuningatar on vuodesta toiseen iskelmälaulajista suosituimpia keikkakuningattaria: esiintymisiä oli viime vuonnakin reilusti yli 200. Viime kesänä Saija nousi lavalle noin 50 kertaa, ja tämän kesän piti olla samanlainen.

Sitten koronaepidemia sulki Suomen ja tyhjensi keikkakalenterit.

”Nyt se paha päivä tuli. Onneksi olin kuunnellut isää ja laittanut rahaa säästöön. Nyt niille on ollut isosti tarvetta”, Saija, 38, sanoo nyt.

Työttömäksi työnhakijaksi

Täydellinen lamaantuminen ja tyhjä olo. Saija katsoi epäuskoisena puolisonsa, koomikko-näyttelijä Sami Hedbergin toimistolla Helsingin Lauttasaaressa hallituksen 12. maaliskuuta järjestämää tiedotustilaisuutta, jossa kiellettiin yli 500 ihmisen kokoontumiset.

Sitten puhelin alkoi piristä: ohjelmatoimisto ilmoitti keikkojen perumisista ja siirroista. Pian Saijan keikkakalenteri alkoi tyhjentyä.

”Kyllä siinä pari viikkoa meni, että pystyin sisäistämään sen. Olin aika hämilläni enkä oikein osannut sisäistää sitä, ettei tansseja tai mitään muitakaan tapahtumia järjestetä.”

Peruuntumisia on tullut pitkin kevättä ja esimerkiksi päärooli Ränssin Kievarin kesäteatterissa siirtyi ensi vuodelle. Tällä hetkellä näyttää, että Saija esiintyisi seuraavan kerran 1. elokuuta, jos heinäkuun yksittäisiä ulkoilmaesiintymisiä ei lasketa. Saija itse suhtautuu varauksella tanssilavojen avautumiseen.

Heti koronaepidemian alussa Saija ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi, mutta yrittäjälle myönnetty noin 2 000 euron tuki on ainoa, jota hän on hakenut. Pääasiassa hän elää nyt säästöillään.

Avoimempi ja iloisempi

Pahan päivän alusta on kulunut nyt kolme kuukautta. Saija saapuu haastatteluun kuin kesken kesäloman punainen kesähame heiluen, iho auringosta päivettyneenä.

Töiden menetyksestä huolimatta Saija on pysynyt positiivisena ja vaikuttaa jopa vapautuneelta. Hän tunnustaa, että korona-arki on muuttanut häntä niin, että paras ystävä ihmetteli, miten rennolta Saija kuulosti puhelimessa.

”Nyt kun olen saanut olla väljemmin, huomaan itsekin, että olen avoimempi ja iloisempi. Ehkä elän enemmän. Olen saanut väsymystä tosi paljon pois.”

”Nyt kun olen saanut olla väljemmin, huomaan itsekin, että olen avoimempi ja iloisempi.”

Koronaepidemia on muuttanut myös ajatusmaailmaa. Aiemmin Saijalla oli korkea kynnys peruuttaa keikkoja lyhyellä varoitusajalla edes sairastumisen takia, mutta enää hän ei aio mennä töihin sairaana siksikään, ettei tartuttaisi muita.

Hän haluaa uskoa, että asiat palaavat vielä normaaleiksi.

”En ole oikeastaan vaipunut epätoivoon. Onneksi olen sellainen unelmoija ja suunnittelija, ja olen yrittänyt ajatella positiivisesti. Olen aina halunnut perustaa kahvilan, ja nyt olen suunnitellut sitä mielessäni. On ollut aikaa unelmoida. Toki jos työt eivät jatku syksyllä, on pakko etsiä muita töitä.”

Tasopaino on löytynyt

Kevään aikana Saija ehti esiintyä vain 13 keikalla, sillä joulukuussa hän jäi pidemmälle lomalle. Nyt hän on huomannut, miten tärkeää on pitää huolta äänestä pitkäksi venyneen esiintymistauon aikana.

Siksi muun muassa Marita Taavitsaisen, Kyösti Mäkimattilan ja muutaman muun iskelmätähden kanssa tehty Silta yli synkän virran -cover oli tervetullut haaste. Saija piipahti myös esiintymislavoilla tehdessään ensimmäisen etäkonserttinsa äitienpäivän kunniaksi. Konsertti kuvattiin Helsingin Aleksanterin teatterissa, ja mainosklippiä on katsottu jopa yli 350 000 kertaa.

Muuten aikaa on jäänyt esimerkiksi leipomiseen ja ruoanlaittoon. Saija on myös löytänyt luonnon uudella tavalla ja käy metsälenkeillä monta kertaa viikossa.

”Olen aina ollut kova siivoamaan, mutta nyt olen käynyt kaikki mahdolliset paikat läpi ja nukkunut myös ihan valtavasti, varmaan koko uran unia kiinni.”

Kun työt lähtivät, Saija nukkui jopa 12 tunnin yöunien lisäksi vielä parin tunnin päiväunia. Nyt vuorokausirytmi on erilainen kuin kiireisessä keikkailuarjessa. Yömyöhään valvomiset ovat vaihtuneet aikaisiin aamuheräämisiin: Saija on ihaillut auringonnousua ja kuunnellut linnunlaulua aamuseitsemältä.

”Elämään on löytynyt tasapaino. Vaikka olin juuri lomalla ennen koronaa, loma oli yhtä suorittamista. Vasta korona on todella pysäyttänyt. Tuntuu, että elän nyt parasta aikaa! Luin että 40 on uusi 20. Kun ikää tulee lisää, kiinnitän entistä enemmän huomiota hyvinvointiin. Olen oppinut armollisemmaksi itseäni kohtaan.”

Saija aloittaa nykyään aamunsa yhteisellä aamiaisella puolisonsa Sami Hedbergin kanssa. ”Teetä ja sympatiaa”, hän kuvailee koronakevään luomaa uutta aamurutiinia.

Saija aloittaa nykyään aamunsa yhteisellä aamiaisella puolisonsa Sami Hedbergin kanssa. ”Teetä ja sympatiaa”, hän kuvailee koronakevään luomaa uutta aamurutiinia. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

Uupumus huolestutti

Saija piti ensimmäisen kahden viikon kesäloman vasta vuosi sitten. Aiemmin hän ei ole juuri pitänyt pidempiä lomia kesällä, sillä hän on pelännyt yleisön unohtavan hänet.

Saija myöntää, että esiintyvän artistin työ vaatii valppaana olemista, mutta nykyään hän uskaltaa jo luottaa, että fanit pysyvät pidempien taukojenkin aikana.

Kovan työmoraalin Saija on oppinut kotoa. Vanhemmat kehottivat hoitamaan tunnollisesti ja täsmällisesti työn ja pitämään lupaukset. Toisaalta varsinkin äiti on ollut huolissaan Saijan pitkistä keikkaputkista.

”Uran alussa vanhemmat eivät edes nukkuneet öisin, kun he olivat huolissaan siitä, että ajelen ympäri Suomea. Vuosien varrella he ovat tottuneet keikkailuuni. Mutta kun uupumus oli pahimmillaan, he sanoivat, onko tuossa mitään järkeä. Vain nukuin ja nukuin kotona käydessäni.”

Tangokuningatarvuonnaan Saija teki 265 keikkaa. Nyt jo lähes 18 vuotta jatkuneen uran alkuaikoina työmäärä väsytti niin, että hän haki uupumukseen apua terapiasta. Ammattiauttajan avulla hän sai oikeat työkalut uupumukseen käsittelyyn.

Vuonna 2015 Saija alkoi huomata jälleen uupumuksen merkkejä, mutta osasi hiljentää tahtia ajoissa.

Vapaa-ajalla omasta jaksamisesta huolehtiminen ei ole aina helppoa. Iltaisin hän hiljentyy kuuntelemaan rauhoittavaa musiikkia, ja myös saunominen tai luonnossa lenkkeily auttaa stressinhallinnassa.

”Koti on onneksi sellainen paikka, että kun ovi menee kiinni, työt unohtuvat.”

Aikaa nauttia elämästä

Koronakevään aikana Saijalla on ollut enemmän aikaa myös parisuhteelle. Kahden keikkatyöläisen yhteiselo on normaalioloissa haastavampaa, mutta Saija ja Sami ovat yrittäneet järjestää työnsä niin, että kummallakin olisi kolmena päivänä viikossa vähemmän kiireistä.

Arjesta tuli yhteistä, kun Saija viime vuonna muutti Jyväskylästä Samin kanssa yhteiseen kotiin Helsingin Ullanlinnaan. Maiseman vaihto tuntui luontevalta.

”Tuntui, että nyt hyppään johonkin uuteen ja vain katson, mitä tästä tulee. En tiedä, jäämmekö tuohon keskustaan, mutta on mahtavaa, että olen saanut kokea tällaisen elämänvaiheen.”

Korona-arki on tuonut avoparin elämään uusia rutiineja, sillä kevään aikana he ovat ehtineet nauttia lähes joka aamu yhteisen aamiaisen kaikessa rauhassa.

”Nyt olemme olleet ympäri vuorokauden yhdessä melkein kolme kuukautta. Hyvin on mennyt! Kyllä tässä olisi jo huomannut, jos ei pysty olemaan toisen kanssa”, Saija nauraa.

”On ollut kivaa, ja on ollut aikaa nauttia elämästä.”

Saija ja Sami pitävät pihatöistä, ja koronakevään aikana he ovat kunnostaneet Samin yrityksen tulevaa vuokramökkiä. He viihtyvät yhdessä myös luonnossa kävellen.

Duettoa toivottu

Myös rakkaus laulamiseen yhdistää heitä: Samin yllätti laulutaidoillaan Masked Singer -ohjelman Leijonana. Saija sai tietää Samin musikaalisuudesta jo seurustelun alkuaikoina, mutta silti Samin laulama Con Te Partiro teki häneen suuren vaikutuksen.

”Sami saattoi laulaa minulle kotona jotain ja olen ollut myös hänen Comedians-bändinsä muutamalla keikoilla. Olen niin ylpeä, että Sami lähti Masked Singeriin mukaan ja eri tyylillä kuin aiemmin, siinä ei tarvittu huumoria. Hän on oikeasti taitava laulaja. Se oli tosi hieno juttu, ihan mieletön!”

Saijan rooli oli lähinnä taustatsemppari ja tukija rankkojen kuvauspäivien jälkeen. Hän iloitsi, että kotona lauloi joskus joku muukin. Laulavalle pariskunnalle on ehdoteltu jo yhteissingleäkin.

Yhteisesiintymisiä ei ole vielä suunnitelmissa. Sen sijaan Saija toivoo pääsevänsä pian aistimaan tanssilavojen kuhinaa.

”Ajattelen, että tällä kaikella on joku suurempi tarkoitus. Helposti sitä vain suorittaa elämää, mutta nyt olen oikeasti pysähtynyt miettimään. Yritän nauttia joka päivästä ja herätä kiitollisena.”

Kuvausvaatteet: Pusero By Pias, farkut Maranello, korut rektisiittaa.

Lue myös: Koomikko Sami Hedberg paljastaa olevansa viimeiseen asti romantikko: ”Hemmottelen Saijaa pienillä yllätyksillä”

”Lomailimme Malediiveilla ja Espanjassa”, kertoi pitkän loman viettänyt pariskunta Sami Hedberg ja Saija Tuupanen.

”Lomailimme Malediiveilla ja Espanjassa”, kertoi pitkän loman viettänyt pariskunta Sami Hedberg ja Saija Tuupanen. © Pekka Mustonen / Otavamedia

X