Kotiliesi: Eero Heinäluoma ja Ayla-vaimo jakavat ilot ja surut: ”Ei ole tärkeää, mitä toinen kommentoi vaan se, että kuuntelee”

Jaa artikkeli
Eero Heinäluoma
Eero Heinäluoma ja Ayla Shakir. © Mirva Kakko/Otavamedia
Leskenä elänyt Eero Heinäluoma rakastui poliittisen kollegaansa Ayla Shakiriin. Yhteiset arvot ja keskinäinen ymmärrys vei suhdetta eteenpäin.

Eero Heinäluoma ja hänen vaimonsa Ayla Shakir-Heinäluoma tapasivat ensi kerran vuonna 2005. Kohtaaminen tapahtui poliittisissa merkeissä, kun Eero valittiin puheenjohtajaksi SDP:n puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Ayla oli tällöin Pohjois-Karjalan puoluekokousedustaja ja piti pahana, ettei väistyviä varapuheenjohtajia kiitetty, kun puoluejohto vaihtui. Hän huomauttti asiasta Eerolle, joka sitten teki työtä käskettyä ja nousi illanvietossa lavalle ja kiitti heitä.

Aluksi topakalta vaikuttanut Ayla paljastui myöhemmin pehmeäksi ja lempeäksi ihmiseksi. Ammatilliset välit muuttuivat ystävyyden kautta romanttisiksi kesällä 2016.

”Minulle tuli eduskunnan kuppilassa yhtäkkiä tunne, että Aylan katsekontakti ei ollut täysin ammatillinen”, Eero Heinäluoma kertoo Kotiliedessä.

Kipeät asiat yhdistivät uudessa suhteessa

Lähtökohdat suhteen aloittamiselle eivät olleet Eerolle kaikista helpoimmat. Hän oli vuotta aiemmin menettänyt pitkäaikaisen kumppaninsa Sadun. Muistot edesmenneestä puolisosta olivat koko ajan läsnä.

”Olin julkisuuden henkilö, joka oli menettänyt vaimonsa: se ei ollut helppo tilanne uuden suhteen solmimisen kannalta. Jos minun olisi pitänyt hakea seuraa tanssiravintoloista, tuskin olisin leikkiin koskaan lähtenyt”, Eero sanoo.

Ayla oli rakastumisen hetkellä eronnut. Hän ei kuitenkaan koe, että hänen eronsa tai Eeron leskeyden vaikeuttaneen suhteen alkua. Yhteiset arvot ja taito jakaa kipeitäkin asioita yhdistivät.

”Meillä molemmilla oli suruja, joista keskustella ja joita jakaa. Se tiivisti suhdettamme”, Ayla sanoo.

Eero kertoo Aylan olevan helposti lähestyttävä, positiivinen ihminen, jolla on poikkeuksellinen kyky kuunnella. Eeron edesmenneestä vaimosta puhuminenkaan ei vaivannut.

”Ei ole niinkään tärkeää, mitä toinen kommentoi vaan se, että kuuntelee. Ayla ei ole koskaan sanonut, että puhutaan jostain muusta.”

Hetki kerrallaan

Eero Heinäluoma työskentelee Europarlamentissa. Ensimmäinen viikko erossa vaimosta tuntui raskaalta.

”Ensimmäisen Brysselin-viikon aikana kesäkuussa 2019 laitoin Aylalle tekstiviestin, että tule hakemaan minut pois täältä. Pyöritys tuntui niin älyttömältä. Minulla ei ollut vielä edes asuntoa ja oli kova ikävä Aylaa”, Eero kertoo.

Pariskunta tottui yllättävän nopeasti  siihen, että yhteistä aikaa on lähinnä viikonloppuisin, jolloin Eero palaa Brysselistä Helsinkiin.

Eero ja Ayla eivät mieti tekemisiään kovin pitkälle, ne saattavat jäädä tekemättä. He pyrkivät tekemään asioita tässä ja nyt.

”Ajattelen niin, että juuri tästä päivästä pitää tehdä hyvä päivä”, Ayla sanoo.

Pariskunta veneilee mielellään Itä-Helsingin vesistöillä. Vesi on heille molemmille rakas elementti.

”Meri synnyttää minussa ajatuksen, että elämällä on jatkumo”, Eero kertoo.

Lue lisää Kotiliedestä. Aviopari kertoo, miten heidän ystävänsä suhtautuivat heidän romanssinsa syttymiseen ja mistä poliittisista teemoista he keskenään puhuvat. Ayla kertoo jutussa, kuinka Eero kosi häntä Roomassa. Eero puolestaan paljastaa, millaiset välit hänellä on Aylan turkkilaiseen sukuun.

Lue myös: Eero Heinäluoma ja Ayla Shakir juhlivat häitään – Naisystävä herätti Eveliina-tyttäressä ristiriitaisia tunteita: ”Kun on menettänyt äidin, en tiedä, onko isän uudelle kumppanille ikinä oikeaa hetkeä”

X