Kotiliesi: Hector katsoi kuolemaa silmästä silmään – sanooko Heikki Harma nyt lopulliset hyvästit musiikkiuralleen?

Jaa artikkeliTilaa Seura
72-vuotias Hector pohtii aivan eri tavoin elämän rajallisuutta.
72-vuotias Hector pohtii aivan eri tavoin elämän rajallisuutta.
Muusikko Heikki ”Hector” Harmanin, 72, aktiiviura konserttilavoilla päättyy, kerrotaan tuoreessa Kotiliesi-lehdessä. Ja tämä päätös pitää – sydäninfarktin kokenut Hector kertoo, miksi.

Muusikko Heikki ”Hector” Harma, 72, tekee joulukuussa 2019 elämänsä viimeisen kiertueen, kerrotaan tuoreessa Kotiliesi-lehdessä. Haastattelussa Hector kertoo, että syy lopettaa kiertueet on ehkäpä kliseinen, mutta totisinta totta: suurin syy on läheiset ihmiset, vaimo, lapset ja lastenlapset.

Heidän kauttaan Hectoriin on iskostunut ajatus, ettei elämä jatku ikuisesti – niin monta menetystä Hector on kokenut. Myös oma kunto huolettaa – sekä häntä itseään, että vaimoa Sarita Harmania. 

Kiertueen lähestyminen pelottaa muutoin pelotonta vaimoa, Kotiliedessä kerrotaan.

Hectorin sydän petti Ikeassa

25. elokuuta 2018 Hector sai vakavan sairauskohtauksen. Olo oli ollut kurja jo jonkin aikaa, mutta vaimonsa Saritan estelyistä huolimatta Hector lähti Ikeaan ostoksille, hankkimaan vieraspatjoja kesämökille, Kotiliedessä kerrotaan.

Kaupan käytävillä rintaa alkoi puristaa, leukaperiä särki. Kun vasen käsi alkoi puutua, tuli lähtö Meilahden sairaalaan.

Hector oli saanut sydäninfarktin.

”Kyselin mahdollisuutta päästä varjoainekuvaukseen, mutta syliin lykättiin pyjama ja käskettiin siirtyä siltä seisomalta osastolle”, Hector muistelee Kotiliedessä.

Hectorin sydämen laskimosuonissa todettiin kaksi tukosta ja hänelle tehtiin molempiin suoniin onnistunut pallolaajennusoperaatio.

Sepelvaltimotaudin hoitoon kuuluvat keskeisesti monipuolinen lääkitys, terveellinen ruokavalio ja liikunta.

Muusikko Heikki "Hector" Harma ja Sarita-vaimo syyskuussa 2016.

Muusikko Heikki ”Hector” Harma ja Sarita-vaimo syyskuussa 2016. Jo parikymmentä vuotta sitten Hector  teki vaimolleen oman laulun Hän on mun nainen, jossa kuvailee elämänsä rakkautta.  © Tiia Ahjotuli

Lue myös: Lapsenlapsen syntymän jälkeen Hector on joka päivä päättänyt olla tänään juomatta

Heikki Harman isä menehtyi ohitusleikkauksessa

Elämän rajallisuus on pysäyttänyt Hectorin omassa lähipiirissäkin.

Hector suhtautuu omiin sydänoireisiinsa vakavasti, sillä hänen isänsä menehtyi ohitusleikkauksessa. Myös Hectorin rakas isoveli – hänen ”pahin kriitikkonsa” – Eki kuoli muutama vuosi sitten syöpään, Kotiliedessä kerrotaan.

Syöpää sairastaneen veljen viimeisinä päivinä Hector haki Käpylän kirkkoherralta hengellisiä työkaluja lohduttaakseen veljeään.

”Pitkän istunnon päätteeksi tämä korkeasti koulutettu kirkonmies tokaisi, että minä annan lauluissani ihmisille enemmän lohtua kuin mihin hän koskaan pystyy”, Hector kertoo Kotiliedessä.

50-vuotiaan pituisen uransa aikana Hector on saanut kuulijoilta paljon palautetta siitä, miten hänen musiikkinsa toimii vaikeissa paikoissa laastarina.

”Välillä tulee mieleen, että tuo on sellaista vastuuta, jota en halua ottaa.”

Lopettaako Hector oikeasti?

Onko Hectorin kiertue todella muusikon viimeinen? Kotiliedessä kerrotaan, että tällä kertaa Hector on tosissaan ja päätös pitää – siitä huolimatta, että työ on tarjoillut hienoja hetkiä.

Lisäksi Hector kertoo Kotiliesi-lehden haastattelussa, että seitsemänkymppisellä elämässä on jo muutakin kuin vain oma artistius.

”Kun on saanut lähelleen esimerkiksi lastenlapsia, ei ole järkeä hukata jäljellä olevaa elämää siihen, että puntaroi omaa markkina-arvoaan”, Hector sanoo Kotiliedessä.

”Olen saavuttanut lähes kaiken sen, mitä oman alani taitelija voi tältä alustalta saavuttaa.”

Heikki Harma kuitenkin miettii, että vaikka Hector joutaa narikkaan, taiteilijuus ei pääty.

Lue lisää Kotiliedestä!

X