Kotiliesi: Helena Karihtala haikean elämänvaiheen edessä – ”Se olenkin kohta minä, joka piipahtaa lapsilla kylässä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sisustussuunnittelija Helena Karihtala suunnittelee uutta omakotitalon rakentamista
© Mirva Kakko / Otavamedia
Sisustussuunnittelija ja yrittäjä Helena Karihtalalle alkava syksy merkitsee totuttautumista uudenlaiseen arkeen lasten aloitettua elämänsä omillaan. 

Viimeiset kuusi vuotta Helena Karihtala ja puolisonsa Marko ovat viihtyneet rivitalohuoneistossa Helsingissä. Nyt perheessä puhaltavat muutoksen tuulet, kun lapset Huuko ja Tara ovat muuttaneet kotoa omiin opiskelija-asuntoihinsa.

Pariskunnalla on edessä uuden kodin, ensimmäisen ja kauan odotetun omakotitalon rakennusprojekti. Talon on määrä olla muuttovalmis ensi kesänä, Helena Karihtala kertoo Kotiliedessä.

Vaikka ilmassa on haikeutta, uudesta elämänvaiheesta löytyy myös hyviä puolia.

”Odotan jännityksellä, miten suhteemme tulee lasten kanssa muuttumaan, kun se olenkin kohta minä, joka piipahtaa lapsilla kylässä”, Helena Karihtala sanoo Kotiliedessä.

Kiireisellä yrittäjällä on monta rautaa tulessa

Helena Karihtalalla on edessään kiireinen syksy. Rakennusprojektin lisäksi sisustussuunnitelijalta ilmestyy syyskuun aikana järjestyksessään toinen sisustuskirja, Funktio (Cozy Publishing).

Kiireen vastapainoksi Helena arvostaa asuinympäristön tuomaa rauhaa ja luonnonläheisyyttä.

”Mietimme muutamisimmeko keskustaan, mutta me emme ole kahvilassa istuskelevaa tyyppiä. Minusta on kiva olla rauhassa  kotona, juoda kahvit hiljaisuudessa omalla parvekkeella.”

Uusi omakotitalo nousee luonnonrauhaan lähelle Helenan nykyistä rivitaloasuntoa.

Vähemmän on enemmän

Helena Karihtala ei tunnustaudu konmarittajaksi, mutta kertoo pyrkivänsä omassa asumisessaan keskittymään toiminnallisuuteen ja välttämään turhia hankintoja. Hän myös kierrättää tarpeettomia tavaroita edelleen.

Tosin sisustamisen ammattilaisenakin Helena tunnustaa haksahtavansa silloin tällöin esimerkiksi keittiön kodinkoneisiin, jotka jäävät lopulta keräämään pölyä. Näin kävi taannoin hankitulle mehulingolle, jonka hankkimiseen Helena sai inspiraation lomamatkallaan nauttimistaan tuorepuristetuista hedelmämehuista.

Omaan elämänlaatuun panostaminen kannattaa

Helena Karihtala tietää, että monessa kodissa eteinen on se pahin sisustuksen murheenkryyni, jonne tavarat kasautuvat. Hän itse panostaa järkeviin säilytysratkaisuihin, mutta on samalla armollinen itselleen. Joskus kannattaa sulkea silmät kaaokselta, jos vain suinkin pystyy.

Helenan arvostaa designia, mutta hänen mukaansa toimivat sisustusratkaisut eivät aina vaadi kalleinta vaihtoehtoa. Omassa asumisessaan hän ei halua tinkiä keittiön kodinkoneista, sillä niiden tulee kestää arjen käyttöä.

Yksi ohje kokeneella sisustussuunnittelijalla on yli muiden:

”Satsaa kotonasi asioihin, jotka kohentavat juuri sinun elämänlaatuasi.”

X