Kotiliesi: Hopeahääpäiväänsä juhlinut taiteilija Johanna Oras ei ole ollut koskaan hupsu vaaleaverikkö: ”Olin feministipommi, joka räjähti Reijon silmille”

Pian 50 vuotta täyttävä taiteilija Johanna Oras on aina halunnut provosoida. Vastapainona on pysynyt jo yli 25 vuoden ajan aviomies Reijo Oras.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pian 50 vuotta täyttävä taiteilija Johanna Oras on aina halunnut provosoida. Vastapainona on pysynyt jo yli 25 vuoden ajan aviomies Reijo Oras.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Johanna Oras, 49, kertoo Kotiliesi-lehdessä vahvasta kemiastaan aviomieheensä taidekauppias Reijo Orakseen, 74.

”Puhumme edelleen leperrellen, sanomme esimerkiksi kulta ja rakas. Olemme aina osoittaneet hellyyttä avoimesti kosketuksilla ja halauksilla”, Johanna Oras kertoo Kotiliesi-lehdessä.

Nuori uhmakas taiteilija rikkoi odotukset provosoimalla

Taiteilijanaisen elämään on mahtunut uhmaa, kasvukipuja ja oman identiteetin etsimistä.

Muutettuaan parikymppisenä Tampereelle opiskelemaan yksityiseen taidekouluun, Johanna luki paljon naistutkimusta ja merkittävien naisten tarinoita.

”Minusta tuli syksyn aikana kaikkea halveksiva, yhteiskuntakriittinen ja feministinen taideopiskelija.”

Hän ei voinut sietää sitä, että hänelle asetettiin normit hänen ulkonäkönsä perusteella. Missin näköisen nuoren naisen ei uskottu kykenevän itsenäiseen ajatteluun.

”Päätin varhain, että käännän tilanteen toisinpäin ja nautin herättämästäni hämmennyksestä. Provosoin ja pukeuduin jopa yliseksikkäästi hölmön blondin stereotypian tapaisesti.”

Kun ihmiset sitten ymmärsivät, ettei hän ollutkaan hupsu vaaleaverikkö, Johanna ilahtui.

Taiteilijapariskunnalla on kemiaa vielä hopeahääpäivän jälkeenkin

Johanna tapasi aviomiehensä ensimmäisen kerran vuonna 1992. Suuri 25 vuoden ikäero ei hetkauttanut 22-vuotiasta Johannaa, mutta 47-vuotias Reijo oli eronnut mies ja neljän lapsen isä.

”Reijolla oli siinä sulattelemista.”

Reijo oli vahva mies, joka halusi haastaa nuorta taiteilijaa.

”Olin feministipommi, joka räjähti Reijon silmille. Mutta Reijo ei juossut karkuun. Hän oli samaan aikaan ihana ja ärsyttävä provosoidessaan minua.”

Kipinä pariskunnan välillä ei ole hävinnyt nyt 25-vuotishääpäivän jälkeenkään mihinkään.

”Käymme edelleen keskusteluja intohimolla. Reijo vaatii aina perusteluja tiukoille näkökannoilleni, mutta on pohjimmiltaan itsekin feministi.”

Pariskunnan ikäero näkyy vain erilaisissa musiikkimauissa.

”Ikäero ei vaikuta suhteessamme millään tavalla. Reijo on niin nuorekas, virkeä ja menevä, että en edes ajattele hänen ikäänsä. En halua murehtia myöskään tulevaa tai sitä, miten vanhenemme.”

Nyt he nauttivat uudesta vapaudestaan tyttärensä, Olivian, 21, muutettua omilleen Helsinkiin.

Kuvataiteilija Johanna Oras aviomiehensä Reijo Oraksen kanssa.

Johanna Oras aviomiehensä Reijo Oraksen kanssa Savonlinnan oopperajuhlien avajaisissa kesällä 2018. © Pekka Mustonen / Otavamedia

”Intohimo omaan tekemiseeni ei ole karissut tippaakaan”

Johannan 50-vuotissyntymäpäivä häämöttää, mutta hän rikkoo yhä mielellään rajoja ja ennakkoluuloja aivan kuten parikymppisenäkin.

”Vuosien varrella intohimo omaan tekemiseeni ei ole karissut tippaakaan. Uteliaisuus elämään on säilynyt. Otan edelleen selvää uusista asioista ja luen paljon feminististä kirjallisuutta.”

Hän myös pukeutuu edelleen näyttävästi näyttelyidensä avajaisiin.

Elämänkokemus on tuonut kuitenkin kaivattua seesteisyyttä.

”Totta kai elämänkokemus tuo myös sävyjä ymmärrykseen, eikä kaikki ole enää niin mustavalkoista kuin nuorempana. Olen saanut lisää itsevarmuutta ja koen kasvaneeni seesteiseen elämänvaiheeseen.”

X