Kotiliesi: ADHD-diagnoosi antoi selityksen Jaakko Saariluoman impulsiivisuudelle: ”Minulla on aina viisi projektia yhtä aikaa käynnissä”

Jaakko Saariluoma näkee ADHD:n voimavarana, vaikka se tuo myös haasteita arkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jaakko Saariluoma uskoo, että vaimo toivoisi miehensä rauhoittuvan.

Jaakko Saariluoma näkee ADHD:n voimavarana, vaikka se tuo myös haasteita arkeen.
Teksti:
Anni Niittylahti

Näyttelijä, ohjaaja ja stand up -koomikko Jaakko Saariluoman uraa on määritellyt tapa sanoa lähes kaikkeen kyllä. Jaakko kertoo Kotiliedelle, että määrittelee ammattinsa olevan kausityöläinen. Kevään hän näytteli, kesällä ohjaa ja syksyllä ovat vuorossa televisiotyöt.

Kerran Jaakko hämmästyi vaimonsa kysymyksestä, että tietääkö hän muiden ihmisten tekevän vain yhden isomman projektin päivässä.

”Minulla on aina viisi projektia yhtä aikaa käynnissä, ja silti päivän tunnit eivät tahdo riittää kaikkeen, mitä haluaisin tehdä”, Jaakko Saariluoma sanoo haastattelussa.

Näyttelijällä todettiin muutama vuosi sitten ADHD, joka on selitys hänen impulsiivisuudelleen ja muille luonteenpiirteilleen. Häiriö tuo omat haasteensa arkeen, mutta Jaakko näkee sen enemmän voimavarana.

”ADHD:hen liitetty superfokus on etu erityisesti näyttelijäntyössä. Kun saan keskittyä minua kiinnostavaan asiaan, teen sen täysillä.”

Lisäksi monet asiat olisivat voineet jäädä kokematta ilman Jaakon impulsiivisuutta.

Jaakko Saariluoma on käynyt uupumuksen rajoilla

Jaakko Saariluoma kertoo kyllästyvänsä helposti, mikä on johtanut monien erilaisten töiden tekemiseen.

”Vaikka olen käynyt uupumuksen rajoilla, uskon, että olisin vielä uupuneempi ja mieleltäni vanhempi, jos olisin tehnyt vain yhtä työtä”, hän sanoo Kotiliedelle.

Iltaisin Jaakko ei raaskisi käydä nukkumaan ja aamuisin hän ei malta odottaa, että pääsee käsiksi uuteen päivään.

Jossain elämänvaiheessa näyttelijä ajatteli, ettei juuri tarvitse unta. Mieli ja keho joutuivat selviytymistilaan, kun kierrokset olivat niin suuret.

Nykyään Jaakko ymmärtää paremmin levon merkityksen. Iltatöiden jälkeen satunnaisesti nautittu kalja on saanut jäädä, sillä hän huomasi sen vaikuttavan uneen.

”Onhan se muutenkin ihan älytöntä hankkia nousuhumala ja mennä nukkumaan.”

”Ehkä olen niitä kavereita, jotka vaan tipahtavat”

Jaakko Saariluoma muistaa, kuinka eräs kaveri pyysi häntä vetämään rullamitasta suomalaisen miehen elinajanodotteen verran ja sen jälkeen Jaakon oman iän mitan. Kaveri kehotti katsomaan, kuinka paljon aikaa on parhaassa tapauksessa jäljellä.

”Ehkä olen niitä kavereita, jotka yhtäkkiä vaan tipahtavat. Mutta oikeasti yritän pitää itsestäni huolta. Kiireen hallinta vain on niin vaikeaa”, hän kertoo Kotiliedelle.

Jos Jaakko haluaisi korjata elämässään jotain, niin sen.

Jaakko Saariluoma
”Miksi sanoa ylipäänsä ei asioille? Kyllä sen ­sitten huomaa, jos ei huvita”, Jaakko Saariluoma toteaa. © Jonne Räsänen

Lue myös: Jaakko Saariluoman elämässä yksi puhelu muutti kaiken – ”Ihmiset saattoivat tuijottaa mutta en ymmärtänyt miksi”

X