Kotiliesi: Finlaysonin suorasuinen Jukka Kurttila saa tappouhkauksia, vaikka tekee työkseen kodintekstiilejä – ”Pelon takia yritykset eivät kehity”

Jukka Kurttila on yrittäjähenkinen visionääri, joka kyllästyy helposti, ja jonka on vaikea toimia ahtaiden rajojen ja sääntöjen puitteissa. Sen hän on kääntänyt edukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Finlaysonin Jukka Kurttila ei ole kaikkein tavanomaisin johtaja.

Jukka Kurttila on yrittäjähenkinen visionääri, joka kyllästyy helposti, ja jonka on vaikea toimia ahtaiden rajojen ja sääntöjen puitteissa. Sen hän on kääntänyt edukseen.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila, 57, uskoo, että suomalaisia pitelee epäonnistumisen pelko, selviää Kotilieden haastattelusta.

”Kannustan ihmisiä tekemään ja epäonnistumaan. Pelon takia yritykset eivät kehity eivätkä ihmiset uskalla tehdä asioita. Olisimme helvetin paljon onnellisempi kansakunta, jos pelkäisimme vähemmän ja uskaltaisimme toteuttaa itseämme”, Kurttila sanoo.

Jukka Kurttilan tietty levottomuus kai selittää, miksi 2010-luvun puolivälissä tunkkainen ja raskaasti tappiollinen Finlayson ei säikäyttänyt Kurttilaa, päinvastoin.

”Oletko terve”, vaimo Minna kysyi, kun mies ehdotti, että mitä jos kiinnitettäisiin talo ja ostettaisiin Finlayson pois kuleksimasta.

Tässä vaiheessa paperit olivat jo viittä vaille valmiit. Niinpä Jukka Kurttila ja hänen ystävänsä ja yrityskumppaninsa Petri Pesonen jättivät menestyvän mainostoimistonsa, ottivat kolmanneksi mukaan vanhan asiakkaansa Risto Voutilaisen ja tekivät kaupat Finlaysonista.

Aina joku suuttuu

Alku oli nihkeä. Miehiä pidettiin mainospelleinä.

”Kysyttiin, aiommeko me tunkea oikeasti tänne töihin, emmekö voisi keskittyä vain omistamaan”, Jukka Kurttila kertoo.

Ääni kellossa muuttui, kun yritys nousi taas jaloilleen. Muutokset eivät kuitenkaan ole miellyttäneet kaikkia asiakkaita, vaikka talon sisällä ollaankin tyytyväisiä. Kodintekstiileilläkin voi siis kirvoittaa tappouhkauksia.

Ärsytystä aiheuttivat homoeroottiset Tom of Finland -lakanat, Jeesus-lakanat ja Syyrian pakolaisille lahjoitetut lakanat, yritys myydä tuotteita naisille halvemmalla, koska he ansaitsevat miehiä vähemmän, ja yhteistyön lopettaminen juutalaisvastaisista kommenteista tunnetun tavarataloketju Kärkkäisen kanssa.

Kaikista Finlaysonin ideoista joku hermostuu. Jukka Kurttila kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin yritysjohtajiin, jotka puhuvat muustakin kuin taloudesta. Hänestä yrityksillä on suorastaan velvollisuus puhua.

”Ikään kuin tappouhkauksilla ja huorittelemalla saisimme toiset ihmiset toimimaan niin kuin itse haluamme. Olen ottanut sen asenteen, etten pelkää, vaikka joskus pelottaakin.”

Paikallaan pysymisen vaikeus

Jukka Kurttila on ylpeä itähelsinkiläisestä lähiötaustastaan. Kontulasta tarttui matkaan taito ratkaista asioita, kyky pitää puolensa ja puhua kavereita omalle kannalleen.

Vuoden ylipisto-opintojen jälkeen kävi niin kuin Kurttilalle helposti käy. Hän kyllästyi. Energiaa ja ideoita tursuava mieli turhautui nopeasti siihen, että työelämän tehdasasetuksissa pitäisi toistaa vanhaa kaavaa.

”Minulle on ehkä annettu ylimääräinen annos toimintaenergiaa. Olen nähnyt työelämässä paljon ihmisiä, jotka vain suunnittelevat ja pohtivat eivätkä saa mitään aikaan.”

Kurttila kokeili siipiään tutkijana, sitten taloustutkimuksessa, mainostoimistossa ja lopulta oman mainostoimiston yrittäjänä.

Tutkijana hän huomasi ratkaisukeskeisyytensä, mainosalalla kyvyn löytää oikeat sanat, joilla jäädä ihmisten mieliin. Menestys ei kuitenkaan taannut intoa jatkaa missään loputtomasti.

Esimerkiksi mainosmaailmassa alkoi risoa tavoitteiden muuttuminen. Enää ei tehty niinkään siistejä juttuja asiakkaille, vaan yritettiin loistaa itse.

Sen tunteen vallassa Kurttila törmäsi Finlaysonin myynti-ilmoitukseen.

Jukka Kurttila elää, kuten opettaa. Työelämän liukkaiden liikkeiden ohessa hän on perheineen pannut elämän muutaman kerran pakettiin. Taloja on ostettu ja myyty. Tavaroista luovuttu ja taas aloitettu alusta. Pari vuotta sitten hän rakennutti Sipooseen ultramodernin huvilan. Nyt sekin on myyty.

”Siellä ei ollut mitään tekemistä. Mikään ei ollut rikki ja rakennusoikeus oli käytetty. Tontilla ei ollut kaadettavaa puuta eikä mitään. Tylsistyin kuoliaaksi.”

Nähtäväksi jää tarjoaako Finlayson tarpeeksi haasteita Jukka Kurttilan uran loppuun saakka.

Lue myös: Finlaysonin Jukka Kurttila – Näin kauhukakarasta tuli yritysaktivisti

X