Kotiliesi: Minna Lindgren ei aio tuntea huonoa omaatuntoa, jos kieltäytyy kumppaninsa omaishoitajuudesta – ”Se ei ole kenenkään velvollisuus”

Kirjaprojektinsa aikana Minna Lindgren järkyttyi huomatessaan, miten huonosti omaishoitajat voivat. Huomio johti syvällisiin keskusteluihin kumppanin kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Minna Lindgrenin Soteorpo-romaani kuvaa muistisairaan ihmisen omaishoitajan arkea raadollisesti.

Kirjaprojektinsa aikana Minna Lindgren järkyttyi huomatessaan, miten huonosti omaishoitajat voivat. Huomio johti syvällisiin keskusteluihin kumppanin kanssa.
Teksti:
Anni Niittylahti

Kirjailija, toimittaja ja klassisen musiikin asiantuntija Minna Lindgrenillä on rohkeutta tarttua eteen tuleviin tilaisuuksiin, mikä on johtanut monen mielenkiintoisen työn pariin.

Minna kertoo Kotilieden haastattelussa, kuinka häntä pyydettiin mukaan muistisairauksia tutkivaan hankkeeseen. Hänen tehtävänään oli tuottaa fiktiota tutkimusaineiston pohjalta, ja näin syntyi muistisairaan puolisosta kertova Soteorpo-romaani.

Kirjassa käytetty aineisto yllätti kirjailijan. Hän oli olettanut muistisairaiden voivan huonosti, mutta moni oli tyytyväinen elämäänsä.

”Omaishoitajat sen sijaan olivat aivan raunioina. He kertoivat, etteivät enää tiedä kumpi on hullumpi, hoidettava vai hoitaja.”

Omaishoitajat kuvasivat vastauksissaan puolison väkivaltaa ja persoonan muuttumista. Vastauksien erot muistisairaiden kertomaan järkytti Minnaa.

Aina koti ei ole paras paikka kuolla

Kirjaprojekti johti syvällisiin keskusteluihin Minna Lindgrenin ja kumppanin välillä. Puolisot tulivat siihen tulokseen, ettei kummallakaan ole velvollisuutta alkaa toisen omaishoitajaksi.

Liitoissa saatetaan esittää kohtuuttomaksi osoittautuvia vaatimuksia siitä, ettei toista saa koskaan laittaa laitokseen ja kuoleman saisi kohdata kotona.

Minnan mukaan koti ei ole aina paras paikka kuolla. Hän ei aio koskaan vaatia mieheltään, että tämän pitäisi hoitaa Minnaa kotona.

”Eikä minullekaan tule huonoa omaatuntoa, jos tuntuu, etten enää jaksaisi hoitaa puolisoani. Se ei ole kenenkään velvollisuus eikä rakkauden mitta”, kirjailija sanoo Kotilieden haastattelussa.

Minna Lindgren ei harkitse eläköitymistä

Minna Lindgren on 61-vuotias eikä harkitse eläkkeelle jäämistä. Ihmiset elävät nykyään terveinä pidempään, mikä on hänen mielestään syy jatkaa työuraa vanhemmalla iällä.

Työntekoon voi kuitenkin tehdä muutoksia, jotta se sopii itselle paremmin.

”On vapautta valita. Mietin, mikä on kiinnostavaa. Kun lainat on maksettu, voin tehdä vähemmän”, Minna Lindgren kertoo Kotiliedelle.

Kirjailija on kiinnostunut vapaaehtoistyöstä ja tekee kulttuuriretkiä kehitysvammaisten kanssa. Hän on liittynyt myös ympäristöliike Elokapinaan.

Lue myös: Ympäristöliike Elokapinan ideologia ei puhuttele vain nuoria − Timo, 71, tukee tiesulkuja: ”Tämä on meidän kaikkien asia”

Elokapinan Myrskyvaroitus -mielenosoitus sulki autoliikenteen Pohjois-Esplanadilta kesäkuussa. © Aino Mielo

Lue myös: Työssäkäyvä Piia Leikkainen on kolmen ihmisen omaishoitaja: ”Halu hoitaa täytyy tulla sydämestä”

Liisa ja Oiva Mäkilä pärjäävät kotona, kun tytär käy huolehtimassa vanhempiensa lääkkeistä ja voinnista vähintään pari kertaa päivässä.
Liisa ja Oiva Mäkilä pärjäävät kotona, kun tytär käy huolehtimassa vanhempiensa lääkkeistä ja voinnista vähintään pari kertaa päivässä. © Jussi Partanen/Otavamedia
X