Kotiliesi: Vihreiden Sofia Virta on saanut elämältä turpiin monesti – ”On helpompi elää, kun ei tarvitse rakentaa kulissia”

Sofia Virta on kokenut elämässään rankkoja asioita. Työskennellessään 16-vuotiaana vanhainkodissa hän oppi, että katkeroituminen on turhaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta tyttärensä minin ja rescue-koira Oreon kanssa Väinämöisen puistossa, Helsingissä.

Sofia Virta on kokenut elämässään rankkoja asioita. Työskennellessään 16-vuotiaana vanhainkodissa hän oppi, että katkeroituminen on turhaa.
Teksti:
Aija Lääti

Vihreiden puheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja Sofia Virta kertoo Kotilieden haastattelussa näkevänsä herkkyyden ja empaattisuuden supervoiminaan, vaikka hänelle on sanottu etteivät ne sovi politiikkaan.

Hän ajattelee, että poliitikon pitää pystyä olemaan omanlaisensa persoona. 

”Elämä on antanut turpiin niin monta kertaa, että on helpompi elää, kun ei tarvitse rakentaa kulissia ja miettiä, mitä maailma minusta ajattelee”, Sofia Virta sanoo.

Hän on kokenut perheväkivaltaa, lehdissä on kerrottu myös entisen kumppanin voimassa olevasta lähestymiskiellosta. 

Sofia Virta kertoo Kotiliedessä, että ei olisi lapsensa takia halunnut käsitellä asiaa julkisesti. Mutta saatuaan paljon palautetta samanlaisessa elämäntilanteessa olevilta, hän ymmärsi avoimuuden positiiviset puolet.

© Marjo Tynkkynen

Elämänoppeja vanhainkodista ja lastensuojelusta

16-vuotiaana lukiolaisena Sofia Virta teki koulun ohessa keikkatöitä vanhainkodissa, hän oppi vanhuksilta, että sattui elämässä mitä tahansa katkeroituminen ei kannata. 

”Kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa itse, mutta omaan suhtautumiseensa voi. Sen olen joutunut aika monta kertaa oppimaan konkreettisesti.”

Lukion jälkeen Virta meni yliopistoon opiskelemaan erityispedagogiikkaa. Opintoihin liittyvään harjoitteluun hän halusi kentälle, vaikka hänelle suositeltiin toimistohommia.

Virta hakeutui vakavaan päihde- ja rikoskierteeseen ajautuneiden nuorten pariin lastensuojeluun. 

Lastensuojelutyössä hän kohtasi nuoria, jotka olivat vasta elämänsä alussa, mutta joilta oli jo toivo hukassa. 

”He olivat kokeneet niin hirveitä asioita, ettei kenenkään pitäisi sellaista kokea. Heille oli toisaalta kertynyt sellaista viisautta, jota monella ei ole koko elämässään.”

Sofia Virta oli velvollisuudentuntoinen lapsi

Sofia Virta kasvoi kolmilapsisen perheen esikoisena. Hänen äitinsä oli lastenhoitaja ja isä kuljetusalan yrittäjä, jonka yrityksellä meni toisinaan paremmin välillä huonommin. 

”Jo ihan pienenä otin kantaakseni itseäni isompia murheita. Yritin miettiä rationaalisesti, miten voisin järjestää perheemme raha-asioita, vaikka vanhempani eivät siirtäneet niitä millään tavalla minulle.”

Sofia Virta kantoi myös huolta eläinten hyvinvoinnista. Välillä hän pelasti hiiriä, toisinaan sammakoita ja joskus hän organisoi luokkakavereidensa kanssa rahankeräyksen pandoille.

Katsottuaan televisiosta nälkäpäivä ohjelmaa hän ymmärsi, että on myös ihmislapsia, joilla ei ole tarpeeksi ruokaa. 

Lue myös: Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta saa voimaa tyttärestään – ”Pienet kädet rutistuvat kaulani ympärille ja hän sanoo, äiti, olet niin rakas”

© Juha ROININEN / EUP-IMAGES
X