Kuka on nainen Ilkka ”Danny” Lipsasen menestyksen takana? – Leila Salmelainen vältteli vuosia julkisuutta: ”En tarvitse julkista tunnustusta, sillä tiedän Dannyn arvostavan minua”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Leila Salmelainen ja Danny
Leila Salmelainen tarjoaa Dannylle lounaaksi täytettyjä uuniperunoita ja salaattia. Heidän ystävyytensä on kuin pitkä avioliitto. ”Danny on kouluttanut minusta sen, mikä olen tänään”, Leila sanoo. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA
Dannyn ja Leila Salmelaisen ystävyys on kestänyt yli 50 vuotta. Fanikerhon vetäjästä kasvoi D-Tuotannon luottopakki ja perheystävä. Dannyn kohtaaminen toteutti kiertoteitse kaikki Leilan lapsuudenhaaveet, jopa toiveen kolmesta lapsesta.

Ovessa lukee Salmelainen, mutta sen avaa Ilkka ”Danny” Lipsanen, 76. Hän on kuin kotonaan ohjatessaan tulijat istumaan vaalealle nahkadivaanille.

Silmiin osuu toinenkin tunnettu henkilö. Design-takan päällä, hopeisissa kehyksissä poseeraa nuori Pepe Willberg pienen pojan ja naisen kanssa.

Kuvan nainen on Leila Salmelainen, 70, joka on ollut Dannyn sihteeri jo yli 50 vuotta. Nyt hän on kutsunut pomonsa lounaalle kotiinsa.

Rivitaloasuntonsa työhuoneessa hän hoitaa edelleen D-Tuotannon talousasioita.

”Pikkutyttönä haaveilin avioliitosta ja ainakin kolmesta lapsesta. Puolisokseni halusin toimitusjohtajan, jolle saisin järjestää hienoja kutsuja kotona. Kaikki toteutui, vaikka ei ihan perinteisellä tavalla”, kertoo Leila.

Avunpyyntö

Dannyn artistiura käynnistyi lauttasaarelaispoikien perustaman Islanders-yhtyeen solistina vuonna 1963. He esiintyivät aluksi teinikuntien juhlissa koulujen jumppasaleissa.

Seuraavana vuonna julkaistu single East Virginia nousi oitis listaykköseksi. Sen suomenkielinen versio on Leilan kännykän soittoääni. Dannylta tulevat puhelut taas ilmaisee pätkä hänen laulamastaan kappaleesta She’s a lady. Ja kun Pepe Willberg soittaa, hälytysäänenä on hänen esittämänsä Aamu.

Leila tutustui Dannyyn ja Pepeen vuonna 1964, kun ystävä vei hänet kuuntelemaan Lauttasaaren yhteiskoululla harjoitellutta Islandersia. Leilan isä oli ankara. Ensin ei tullut kuuloonkaan, että tuolloin 16-vuotias tytär olisi päässyt katsomaan varsinaista keikkaa.

Leila: Danny tuli puhumaan puolestani. Hän ajoi Triumphillaan talomme eteen, käveli sortsit ja puukengät jaloissaan ovelle ja soitti reippaasti ovikelloa, vaikka olikin hieman ujo. Hän lupasi isälle pitää minusta huolta, hakea ja tuoda takaisin kotiin.

Danny: Leilan isä vannotti, etten saa antaa tytön mennä muusikoiden matkaan. Sitä lupausta en pystynyt pitämään myöhemmässä vaiheessa ihan kokonaan.

Leila: Dannylla oli jo paljon faneja, joilta hän sai kirjeitä. Hän pyysi minua avukseen vastaamaan niihin. Kirjeet olivat pahvilaatikoissa hänen sänkynsä alla. Kauhistuin niiden määrää. Lopulta fanipostia hoitamaan tarvittiin kuusi tyttöä.

Leila Salmelainen ja Danny

Vuoden 1968 Rock Side Story -kiertueella Leila kuivasi shown jälkeen Dannyn hiukset. © D TUOTANTO

Danny: Leila ryhtyi vetämään Danny Fan clubia vuonna 1965. Perustin D-Tuotannon seuraavan vuoden syyskuussa. Leilasta tuli sen ensimmäinen vakituinen toimistotyöntekijä muutamaa kuukautta myöhemmin. Halusin perustaa alalle laadukkaan ohjelmatoimiston, joka huolehtisi lakisääteisistä velvoitteista kuten veroista ja sosiaaliturvamaksuista. Meille tulikin nopeasti uusia artisteja. Lopulta yritys työllisti 360 henkilöä.

Leila: Olin Stockmannilla koulun ohessa hissityttönä ja mallina sekä sittemmin vakituisena työntekijänä. En epäröinyt irtisanoutua, kun Danny pyysi minua D-Tuotantoon. Hoidin juoksevia asioita, artistien sopimuksia ja postituksia. Dannyn kanssa mietimme uusien artistien imagoa, ja kävin heidän kanssaan vaateostoksilla.

Danny: Leila osoittautui lempeäksi ja taitavaksi. Hän oli luotettava, ei koskaan epälojaali. Hän osoitti solidaarisuutta ja uskollisuutta. Luotettavan ihmisen löytäminen ei ole helppoa. Vaikka hän oli nuori, tein hänestä näiden ominaisuuksien ansiosta kiertuejohtajan.

Leila Salmelainen ja Danny

Danny teetti kultaisia nimikkokorujaan kolme kappaletta vuonna 1966; äidilleen Magdalle, Leilalle ja itselleen. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Lupaus

Ensimmäinen Danny-show, Timantinkova Danny-Show nähtiin vuonna 1966. Leila oli ensi kertaa mukana, kun Dannyn Rock Side Story kiersi Suomea vuonna kaksi vuotta myöhemmin.

Parhaimpina vuosina Danny teki 240 keikkaa vuodessa. Leila toimi toimistotyön ohessa myös autonkuljettajana. Danny istui takapenkillä opiskelemassa yritysjohtamista, taloutta, markkinointia ja yhteiskuntaoppia tai kirjoitti käsikirjoitusta seuraavaan showhun.

Leila: Hoidin kiertueilla raha-asiat. Siihen aikaan keikkajärjestäjät maksoivat palkkiot käteisenä. Artisteille annoin joka päivä summan, jota kutsuttiin majoitusrahaksi, ja tarvittaessa palkkaennakkoa.

Danny: Leila kuljetti mukanaan valtavia määriä käteistä rahaa. Sen vuoksi anoin poliisilaitokselta luvan ja hankin hänelle kyynelkaasusumuttimen turvaksi ryöstöjen varalle. Hän hankki aina valmiudet uusiin töihin, imuroi opit kaikkeen, mitä tällä alalla tarvitaan.

Leila: Dannyn äiti Magda oli suurena apuna talousasioissa. Hän neuvoi minua. Tutustuin myös Dannyn isään, ja minusta tuli tavallaan heidän perheenjäsen. Eräällä yhteisellä päivällisellä Dannyn isä sanoi: ’muista, ettet koskaan jätä poikaani’. Antamani lupauksen olen pitänyt.

Danny: Leilasta tuli perheen luottohenkilö. Hän oli kuitenkin tiukasti tehtäväkeskeinen, ei koskaan halunnut olla esillä.

Leila: Jo alussa päätin, etten halua olla julkisuudessa. Olen nainen Dannyn takana. Eikö sanotakin, että menestyvän miehen takana on aina nainen? En tarvitse julkista tunnustusta, sillä tiedän muutenkin Dannyn arvostavan minua.

Leila Salmelainen ja Danny

D-Tuotanto oli perhe, jonka taipaleelta on jäänyt monta hyvää muistoja. ”Meillä oli hauskoja juhlia, joista ei selvinpäin poistuttu”, kertoo Danny. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Rakkaus

Danny solmi avioliiton Liisa Lipsasen kanssa vuonna 1972 ja sai kolme lasta. Avioliitto päättyi eroon lopulta vuonna 2005. Armi Aavikkoon hän tutustui vuonna 1977, ja yhteistyö syveni rakkaudeksi. Nykyään Danny asuu avoliitossa laulaja Erika Vikmanin kanssa.

Leila tapaili Pepe Willbergiä 70-luvun lopulla. Suhteesta syntyi poika Jere vuonna 1979. Keikkalavojen sijaan Leila alkoi viettää kesät kilparadoilla: Jere harrasti mikroautoilua ja eteni Formula 3 -sarjaan.

Leila: Kun Danny lähti omiin häihinsä, hän sanoi menevänsä sukujuhliin Raumalle. Olin äitini kanssa matkalla Jyväskylään, kun radiossa kerrottiin Dannyn menneen naimisiin. Tööttäsin auton torvea ja sanoin, että ’senkin rontti’.

Danny: Inhimillinen ja läheinen suhde on hieno suola työn ohella. Kummallakin on ollut silti aina myös elämä, joka kulkee omalla raiteellaan. Olemme tehneet henkilökohtaisessa elämässä omat ratkaisumme. Ei ole ollut asiani puuttua Leilan yksityiselämään.

Leila: Moni kuvitteli aikanaan, että meillä on suhde. Olin siitä ihmeissäni. Danny on minulle rakas ihminen, mutta en ole ollut koskaan häneen rakastunut. Välillämme on rakkautta, mutta se ei ole romanttista, vaan ystävyyttä. Danny on minulle kuin isoveli. Jos meillä olisi ollut suhde, tuskin olisimme enää ystäviä. Kuka nainen kestäisi olla rakastunut Dannyn kaltaiseen mieheen ja katsoa vierestä häntä muiden naisten kanssa?

Leila Salmelainen

Leila Dannystä: ”Danny on minulle kuin isoveli. Jos meillä olisi ollut suhde, tuskin olisimme enää ystäviä.” © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Danny: Leilalla on ollut rikas yksityiselämä D-Tuotannon rinnalla. Hän on osannut olla viisaasti varovainen ihmissuhteissaan. Hänellä on ollut miellyttäviä kumppaneita, joihin olen tutustunut. Leilan entinen avomies huoltaa edelleen autoni.

Leila: Yksikään mies ei ole kuitenkaan mennyt ystävyytemme yli, vaikka jotkut ovat niin halunneet. Miehet ovat olleet mustasukkaisia siitä, että Danny on ollut niin vahvasti läsnä elämässäni. On sanottu, ettei elämässäni ole tilaa muille kuin Dannylle. On vaadittu valitsemaan. Siihen olen vastannut, että valitsen työni.

Leila: Danny on hyvin karismaattinen. Hän antaa kaikkensa ja aina enemmän muille kuin itselleen. En olisi jatkanut yhteistyötä, ellei hän olisi myös hyvä mies. Paras ystävä ja pomo, joka voi olla.

Danny: Isänikin sanoi, ettei kannata tuhlata elämää lyhyisiin ihmissuhteisiin. Elämässäni olen aina kannattanut pitkiä suhteita, ne kasvattavat ja syventävät ihmistä. Näin Leilan ja minun suhteessakin on käynyt.

Leila: Elämämme ovat kietoutuneet toisiinsa monin tavoin. Sain yhden lapsen, mutta sen lisäksi olen ollut osa Dannyn lasten elämää. En mennyt naimisiin, mutta kuuluin tavallaan heidän perheeseensä omani lisäksi. Juhliakin sain järjestää D-Tuotannossa. Kaikki lapsuuden haaveeni ovat toteutuneet, kun tutustuin Dannyyn.

Danny

Danny Leilasta: ”Leila on osannut olla viisaasti varovainen ihmissuhteissaan.” © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Tulevaisuus

Mittava konserttikiertue Viimeinen ilta Dannyn seurassa huipentuu 18. tammikuuta Helsingin Jäähallissa. Dannyn ura ei siihen pääty, sillä hän esiintyy satunnaisesti niin kauan kuin terveys sen sallii.

Danny: Uralla ratkaiseva tekijä on yleisö. On ollut liikuttavaa, että lähes kaikki kiertueen konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä.

Leila jatkaa Dannyn sihteerinä sekä hoitaa yhä D-Tuotannon talous- ja sopimusasiat. Tärkeä osa Leilan elämää on myös Jere ja hänen perheensä, erityisesti Jeren poika Milo, 5.

Leila: Jatkan töitä yhtä kauan kuin Danny. En voi kuvitella eläväni muunlaista elämää. Olen joskus miettinyt, mitä tekisin, jos Danny lähtisi. Kävisikö niin kuin usein pitkässä avioliitossa? Kun toinen lähtee, toinen menee perässä?

Leilan pusero ja hame: Dots. Dannyn Diesel Store.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/19.

X