Kun keikkailu ei tuokaan leipää pöytään: Miten työllistyvät nyt Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela?

Marko Maunuksela oli yhdessä Jukka Hallikaisen kanssa keikalla Silja Europalla, kun koronaepidemian vaikutukset alkoivat näkyä Suomessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marko Maunuksela on valmis palaamaan entiseen työhönsä lähihoitajaksi, jos koronatilanne yltyy. Jukka Hallikainen muistuttaa, että alalla ei makseta korvausta kuin tehdystä työstä. ”Jos ei käy keikalla, mitään rahaa ei tule.”

Marko Maunuksela oli yhdessä Jukka Hallikaisen kanssa keikalla Silja Europalla, kun koronaepidemian vaikutukset alkoivat näkyä Suomessa.
Teksti: Pirjo Kemppinen ja Elina Kirssi

Kun laiva saapui satamaan 12. maaliskuuta, Marko Maunuksela ja Jukka Hallikainen saivat kuulla, että seuraavan päivän keikka Iisalmessa oli vaarassa peruuntua.

”Loppujen lopuksi sinä viikonloppuna peruuntuivat kaikki keikat. Ensin siltä viikonlopulta lähti keikat, sitten Lapin-kiertue seuraavilta viikolta, sitten muut esiintymiset sitä seuraavilta, ja lopulta myös huhtikuun ja toukokuun keikkoja alkoi pudota. Ja loppua ei näy”, tangokuningas 2010 Marko Maunuksela, 46, kertoo.

Markolle keikkailu on pääasiallinen toimeentulon lähde, mutta hän ei jäänyt aivan tyhjän päälle, sillä hän tekee yhä kolmesti viikossa Yle Radio Suomen Paikka auringossa -ohjelmaa, ja hänellä on rooli Seinäjoen kaupunginteatterin syksyn Evita-musikaalissa.

Toistaiseksi musikaali pysyy ohjelmistossa.

Tällä hetkellä Marko tekee radio-ohjelmaa etänä ja harjoittelee musikaalikappaleita kotonaan. Yhteisharjoitusten alku siirtyi pääsiäisen yli.

Lähihoitajasta tangokuningas

”Lapset ovat jo aikuisia ja muuttaneet kotoa pois, joten sillä tavalla on hyvä tilanne, kun ei tarvitse huolehtia kuin itsestään. Vaimo käy töissä, ja nyt on hyvä olla hoitajan puolisona”, kolmen lapsen isä kertoo.

Marko on itsekin hoitoalan ammattilainen ja työskenteli vuosia lähihoitajana mielenterveyspotilaiden parissa ennen tangokuninkuutta.

”Olen valmis nostamaan käden pystyyn ja ilmoittautumaan riviin, jos tämä tilanne jatkuu kesällä.”

Marko näkee koronaepidemian aiheuttamassa pakollisessa pysähdyksessä jotain hyvääkin.

”Kun on painanut kymmenen vuotta menemään pää höyryssä, tämä pakkostoppi tuli jopa ihan hyvään paikkaan. Kalenteri on ollut lähes ylibuukattu ja kroppa on vieläkin ylikierroksilla. Nyt voi hetkeksi istahtaa sohvalle lukemaan päivän lehteä.”

Jukka Hallikainen menetti 50 keikan tulot

Tangokuningas 2008 Jukka Hallikainen, 43, on nyt laulamatta toukokuun loppuun asti. Koko kevään keikat on peruttu ja yhteensä hän menetti koronavirusepidemian takia 50:n keikan tulot.

”Kevään aikana oli tarkoitus laittaa rahaa sukan varteen. Tuli aikamoinen repäisy tämän vuoden saldoista”, Jukka Hallikainen sanoo

Jukan vaimo on ollut talvikauden työtön, eikä tiedä vielä, alkavatko työt toukokuussa. Perheen tulot ovat olleet Jukan varassa. Kahdesta lapsesta nuorempi asuu vielä kotona.

Jukka tekee töitä freelancerina verokortilla, eikä osannut vielä sanoa, saako työttömyyskorvauksia. Aiemmin hän ei ole saanut edes sairauspäivärahaa peruuntuneista esiintymisistä.

”Kulut ovat minimissä. Nyt ei ole laulukeikkojen hotellimaksuja, bensaa ja ruokaa maksettavana, mutta peruslaskut on hoidettava. En haluaisi jäädä pelkästään makoilemaan.”

Henkilökohtainen konkurssi uhkaa, jos koronaepidemia venyy ja estää keikkailun

Aiemmin Jukka on työskennellyt kaupassa muun muassa myymäläpäällikkönä ja lihamestarina, ja hän tunnustaa harkinneensa, löytyisikö vanhasta ammatista töitä. Hän on myös pohtinut hyväntekeväisyyskonserttien järjestämistä netin välityksellä.

”Olemme olleet onnekkaita ja saaneet aiemmin pidettyä yllä hyvää elintasoa työni kautta. Jotain puskurirahaa on, mutta henkilökohtainen konkurssi uhkaa, jos tämä jatkuu pitkään”, Jukka Hallikainen toteaa.

Hän on huolissaan tanssijärjestäjien tilanteesta. Jos esiintymispaikat hupenevat, keikat alkavat olla kiven alla.

”Tilanne ei kosketa vain meitä laulajia, vaan myös muusikkoja, teknikoita, ohjelmatoimistoja ja valomiehiä. Korona on kova juttu kaikille ja se puraisi heti. Joillakin aloilla vaikutukset näkyvät vasta vuoden päästä, mutta me jäimme heti tyhjän pantiksi.”

Tällä hetkellä Jukalla on ollut aikaa harjoitella ohjelmistoa. Miehikkälän kunnanvaltuutettuna hän on hoitanut kunnanhallituksen asioita, laittanut omakotitalon pihaa ja saunonut koiransa kanssa.

”En ole koskaan ollut näin pitkään kotona sen jälkeen, kun 12 vuotta sitten voitin Tangomarkkinat. Huomaan itsestäni, että tartun epäolennaisiin asioihin ja vähän äksyilen. Vaimo sanoi, että minusta aistii, että pinna on kireällä ja tarvitsisi tehdä jotain”, Jukka Hallikainen tunnustaa nauraen.

Lue myös: Tangokuninkaat Marko Maunuksela ja Jukka Hallikainen perustivat duon: ”Yhdessä olemme kuin Matti ja Teppo.”

Lue myös: Ex-tangokuningas Jukka Hallikainen sairastui uniapneaan: ”Pahimmillaan yöllä oli 70 hengityskatkosta tunnissa”

X