Kun laulajan muisto kuuluu koko kansalle – Odotuksia, syytöksiä, vääriä tulkintoja: Näin Reijo Taipaleen ja Kari Tapion jälkeläiset kertovat elämästä suurmiesten jalanjäljissä

Suurmiesten perintöä ei ole aina helppo kantaa. Reijo Taipaleen tyttären tytär Senja Myller ja Kari Tapion poika Joona Jalkanen tietävät, mitä tarkoittaa, kun rakkaan läheisen muisto kuuluu koko kansalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alun perin Joona Jalkanen suunnitteli Reijo Taipaleen kanssa laulajan 80-vuotisjuhlakiertuetta, josta tulikin muistokiertue. Konserteissa esiintyy Taipaleen tyttärentytär Senja Myller.

Suurmiesten perintöä ei ole aina helppo kantaa. Reijo Taipaleen tyttären tytär Senja Myller ja Kari Tapion poika Joona Jalkanen tietävät, mitä tarkoittaa, kun rakkaan läheisen muisto kuuluu koko kansalle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Varhaisin muisto isoisästä on ääni.

”Se oli niin omanlainen, kantava ja lämmin”, 18-vuotias Senja Myller sanoo.

Hänen isoisänsä Reijo Taipaleen ääni oli niin muhkea, että sen tunnisti pienikin lapsi jo kaukaa ja vaikka seinän läpi.

Siitä Senja tiesi heti, että nyt on ”Papi” tullut kylään.

Senjalle se ääni alkoi heti höpsiä ja riimitellä: Senja senttukenttu henttupenttu…

Ja tietysti ääni hyräili usein. Se on kaunis muisto – ja se on myös jotain yksityistä, joka ei kuulu kaikille.

Täydessä komeudessaan se muhkea ääni on kuitenkin tuttuakin tutumpi kaikille suomalaisille, hiukan kuin kansallisomaisuutta.

Ja kun ääni viime huhtikuussa vaikeni, sitä suri koko kansa.

Naurua sairaalassa

Reijo Taipale menehtyi viime huhtikuun lopulla, kärsittyään muistisairaudesta jo monta vuotta. Loppu tuli silti nopeammin kuin läheiset osasivat odottaa. Senja Myller kertoo, että viimeiset viikot olivat vaikeita niin Taipaleelle kuin hänen läheisilleen.

”Papi oli niin huonossa kunnossa, että näki, ettei hän enää nauttinut olostaan. Mutta sitä ennen aika sairaalassa oli toiveikasta. Huomasin, että Papi vielä tunnisti meidät, ja hänellä oli yhä se huumorintaju. Hän nauroi paljon vielä sairaalassakin”, Senja kertoo.

Ennen vointinsa huononemista Reijo Taipale oli alkanut suunnitella yhdessä Joona Jalkasen kanssa juhlakonsertteja vuodelle 2020, jolloin hän täyttäisi 80 vuotta.

Konserttipaikoista oli jo ollut puhetta, ja se oli ainakin varmaan, että lavalla nähtäisiin tyttärentytär Senja.

Juhlakonserteista tuli lopulta muistokonsertteja.

Neljän konsertin kiertue nähdään tänä syksynä Helsingissä, Lahdessa, Tampereella ja Turussa. Senjan lisäksi Reijo Taipaleen pitkän uran aikana tulkitsemia kappaleita esittävät muun muassa Erika Vikman, Saija Tuupanen ja Simo Silmu. Kokoonpano vaihtelee hiukan paikkakunnittain.

Senja ja Joona olivat tavanneet aikaisemminkin, mutta juhlakonsertteja järjestäessään he ovat voineet tutustua paremmin.

Heitä yhdistää suuren miehen varjo – tai siunaus.

Puhdasta ilkeilyä

Reijo Taipale ja Kari Tapio olivat kaikkien tuntemia artisteja, vuosikymmenien uran tehneitä suuria suomalaisia ääniä.

Senjalle ja Joonalle he olivat eläessään kuitenkin ensisijaisesti isoisä ja isä. Toki kuuluisuus ja sen kirotkin olivat tulleet tutuiksi, mutta perheyhteisössä sellaiset asiat jäivät taka-alalle.

Oikeastaan vasta kuoleman jälkeen kummallekin on valjennut, miten ison henkisen perinnön miehet jättivät ja miten suuri yleisö heillä on ollut.

”Silloin se vasta korostui, kuinka paljon isä oli tehnyt, ja kuinka paljon hän oli laulujen ja tulkintojen kautta antanut suomalaisille lohtua ja viihdyttänyt”, Joona sanoo.

Senja taas toteaa, että hän ehti nähdä vain murto-osan isoisänsä elämäntyöstä.

”Lapsena sitä ihmetteli vain, kun porukka pysäytteli vaikka kaupassa, että hei Reiska. Sen huomasi kyllä, että Papilla oli tuttuja ympäri maata, mutta en sitä uran suuruutta tajunnut kuin vasta vanhemmalla iällä. Kun Papi menehtyi, kaikki asiat ovat olleet enemmän pinnalla.”

Kari Tapio ja Reijo Taipale

Ystävykset Kari Tapio ja Reijo Taipale olivat näin hilpeissä tunnelmissa vuonna 1998. Jorma Pouta / OM-arkisto

Myös Kari Tapio on ollut tänä vuonna taas isosti esillä, kun hänen elämästään tehty Olen suomalainen -elokuva tuli ensi-iltaan. Joona ja hänen veljensä Jani Jalkanen soittavat elokuvaan liittyvällä kiertueella isänsä tunnetuksi tekemiä lauluja. Ylläkseltä Turkuun ulottuva kiertue jatkuu ainakin joulukuun alkuun.

Joona kertoo veljesten saavan joskus kommentteja, joissa heitä syytetään isänsä muistolla rahastamisesta ja kysellään esimerkiksi, onko rahat loppu. Puhdas ilkeily loukkaa, mutta ei lopulta vaikuta tekemisiin.

”Ne keskustelut on ensinnäkin aikanaan isän kanssa käyty. Ja kenen muka sitten pitäisi vaalia hänen perintöään, jos ei meidän”, Joona kysyy.

Senja ja Joona toteavat, että heidän on jossain määrin hyväksyttävä se, että heidän läheisensä on tavallaan koko kansan omaisuutta. Se tuntuisi kuitenkin todella pahalta, jos joku ulkopuolinen lähtisi tekemään omia tulkintojaan siitä, mikä kuuluu heidän yksityiselämäänsä.

Suurmiesten perintöä ei ole muutenkaan aina helppo kantaa.

Tittelinä poika

Kun Kari Tapio kuoli taksin takapenkille joulukuussa 2010, Joona Jalkanen päätyi puolivahingossa koko perheen puhemieheksi.

Koska hän kertoili asioista julkisuudessa avoimesti, hänelle soitettiin hanakasti toistekin.
Samalla häneen iskostui mediassa titteli, joka tuntuu jämähtäneen hänen nimensä eteen lopullisesti.

”Mullahan ei ole nimeä, vaan olen Kari Tapion poika Jalkanen. Ei sille vaan voi mitään, eikä se minua enää vaivaa. Ja kyllähän minä olen Karin poika. Mutta on minulla etunimikin”, Joona muistuttaa.

”Isäni koulutti minut musiikkibisnesalalle jo pikkulapsesta asti, kun otti minut mukaansa keikoille. Sain siitä ammatin managerina ja keikkamyyjänä.”

Esiintyväksi artistiksi itsekin tähtäävä Senja Myller ei ole vielä liiemmin miettinyt sitä, mitä isoisän ikoninen asema merkitsee hänen uransa kannalta.

”En oikein osaa pelätä, että jäisin hänen varjoonsa. Tietysti ihmisillä on odotuksia, kun he kuulevat, kenen lapsenlapsi olen. Mutta ehkä se tietyllä tavalla myös kannustaa”, Senja sanoo.

Kannustaa osasi itse isoisäkin – ja antaa arvokkaita neuvoja.

Senja Myller ja Joona Jalkanen

Isoisä antoi Senja Myllerille itse koeteltuja neuvoja artistin uralle. Isä kannusti ja auttoi Joona Jalkasta eteenpäin musiikkibisneksessä. Tommi Tuomi / Otavamedia

Nöyrä pitää olla

Reijo Taipale oli tuttu näky Vaskivuoren musiikkilukion oppilasnäytöksissä, kun tyttärentytär esiintyi.

Hän ehti nähdä, miten Senjasta alkoi kuoriutua se taiteilija, joka oli pienestä asti pyrkinyt vimmaisesti esiin.

”En ole oikein ikinä halunnut mitään muuta tehdä enkä ole muusta urasta puhunutkaan. Papikin kyllä huomasi, ettei minulle varmaan mitään muuta voi olla”, Senja naurahtaa.

Taipale valmisti Senjaa laulajan uralle kuin oppitytärtään. Kaikkein tärkein neuvo koski asennetta.

”Hän sanoi, että pitää osata olla nöyrä, eikä saa olla nokkava. Pääasia on viihdyttää ihmisiä ja nauttia siitä, mitä tekee. Ei pidä havitella kuuluisuutta, vaan työnä on laulaminen ja viihdyttäminen ja olla kansalle iloksi. Se on ehkä se tärkein, mitä hän on minulle sekä itse näyttänyt että joskus osannut sanoiksikin pukea.”
Isoisää myös hiukan hirvitti se, millaiseksi esiintyvän artistin työsarka on muuttunut.

Taipale piti alan nykymenoa varsin häijynä verrattuna omiin kulta-aikoihinsa, ja luonnollisesti hän halusi suojella pikku Senttuaan.

”Ei hän suoraan varoittanut mutta muistutti, ettei saisi olla liian herkkä, pitää mennä ajan kanssa eikä liikaa tyrkyttää itseään.”

Senja on aiemmin osallistunut Idolsiin ja tekee omaa musiikkia koulukavereidensa kanssa.

Vielä viime vuoden lopulla Reijo Taipale kävi katsomassa Senjan koulun bändimaratonia.

Viime tammikuussa Taipaleen piti tulla katsomaan Crazy for you -musikaalia, jossa Senja lauloi ja tanssi revyytyttönä. Rooliaan varten Senja opetteli steppaamaan.

Sitä uutta taitoa ei sairauden uuvuttama isoisä enää jaksanut tulla todistamaan.

Ikävä on päivittäin

Kari Tapion kuolemasta tulee ensi vuonna kuluneeksi jo kymmenen vuotta. Joona Jalkanen sanoo, ettei edelleenkään kulu päivääkään, ettei isä tulisi mieleen.

”Aina jossain tilanteessa sitä ajattelee, että voi kun oltaisiin faijan kanssa tässä, niin kukaan ei kukkoilisi meille.”

Isä ei pääse unohtumaan myöskään siksi, että ihmiset tulevat edelleen päivittäin kertomaan omia muistojaan.

Joona kokee velvollisuudekseen muistella mukana – ja kuulee yhä silloin tällöin jotain uuttakin.

Reijo Taipaletta on muisteltu mediassa runsaasti keväästä lähtien. Ikävä ailahtaa aina tyttärentyttären rinnassa, kun Papista tulee vastaan kuvia tai videoita.

”Pian kuoleman jälkeen televisiosta tuli dokumentti, jossa Papi tosi hyväkuntoisena käppäili mäkeä alas. Siitä tuli tosi haikea ja liikuttunut olo”, Senja kertoo.

Toisaalta juuri sellaisena Senja haluaa hänet muistaa: elinvoimaisena, iloisena ja isoäänisenä miehenä.

Se kuva – ja se ääni – mielessä on hyvä nousta konserttilavalle ja laulaa Papin muistolle.

Senjan mekko Diesel Store, takki Guess Aleksanterinkatu ja korvikset Charwinette concept store.

X