Kuningatar Elisabet viihtyy huivissa ja kumisaappaissa – ja pysyy sitkeästi vallassa

Elisabet haaveili pikkutyttönä menevänsä naimisiin maanviljelijän kanssa. Toisin kävi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elisabet on jaksanut hymyillä hillitysti kuningattarena 63 vuotta.

Elisabet haaveili pikkutyttönä menevänsä naimisiin maanviljelijän kanssa. Toisin kävi.
Teksti:
Elina Koivunen

Onko kuningatar Elisabet II hillitty perinteiden ystävä vai hallittu hevosnainen, joka viihtyy parhaiten ratsunsa selässä? Ainakin hän on sitkeä ja velvollisuudentuntoinen. Hänestä tulee pian maansa pisimpään hallinnut monarkki. Merkkipäivä on 10. syyskuuta 2015, jolloin Elisabet on ollut kuningattarena 63 vuotta ja 217 päivää. Se tekee yhteensä 23 227 päivää.

Elisabetilla, 89, ei silti ole mitään aikomusta jäädä eläkkeelle. Hän aikoo palvella kansaansa ”koko elämänsä”, kuten hän lupasi kruunajaisissaan.

Elisabet on vanhan kaartin kuninkaallinen, joka ei anna haastatteluja. Kuningattaren puheetkin ovat pääosin avustajien käsialaa, joten hänen sisimmistä mietteistään ei ole paljon tietoa.

Ylimalkaan häntä pidetään ujona ihmisenä, jonka elämää on hallinnut itsehillintä. Hän täyttää ensi vuonna 90 vuotta ja hänen tyttärensä, prinsessa Anne, pääsi juuri viralliseen eläkekään täyttäessään 65 vuotta.

Kruununperijä on Anneakin vanhempi: prinssi Charles täyttää kolmen vuoden päästä 70.

Ihana lapsuus

Elisabet oli alkuaan Yorkin prinsessa. Koska hänen isänsä ei ollut kruununprinssi vaan vasta hallitsijan toinen poika, perheessä elettiin huoletonta ja joutilasta elämää.

Vanhemmat kannattivat perhearvoja ja viettivät lastensa kanssa paljon aikaa. Perheessä pelattiin pelejä ja leikittiin seuraleikkejä. Elisabetin äidin ajatuksena oli, että onnellinen lapsuus kantaa myöhemmässä elämässä.

Tämä oli myös tärkeä syy siihen, ettei Elisabetia lähetetty kouluun. Hänen isällään oli nimittäin ollut koulussa kurjaa.

Edes Elisabetin sukupuoli ei ollut perhepiirissä mikään puute. Päinvastoin, lähisuku oli hänen syntyessään toivonut tyttöä. Osasyy saattoi olla se, että sukuun oli jo syntynyt kaksi poikaa.

Kuitenkin myös Elisabetin elämä mullistui, kun hänen setänsä Edvard VIII luopui kruunusta vuonna 1936. Elisabetin isästa tuli kuningas Yrjö VI, ja kymmenen vanhasta Yorkin prinsessa Elisabetista tuli ”pelkkä” prinsessa Elisabet.

Viisitoista vuotta myöhemmin hänestä tuli kuningatar.

Teinirakkaus

Elisabet on naimisissa teini-iän ihastuksensa kanssa. Hän tapasi tulevan miehensä, Kreikan ja Tanskan prinssi Philipin, ensi kertaa 13 vuoden iässä ja rakastui jo silloin. He avioituivat, kun Elisabet oli 21-vuotias ja Philip 26. Sulhanen ei ollut välttämättä ihannevävy, sillä mies oli rahaton ja koditon. Elisabet piti kuitenkin päänsä.

Prinssi Philip tunnetaan karskina miehenä, joka ei nöyristele ketään. Asenne syntyi poikavuosina, kun Philip kierteli köyhänä sukulaisena toisten nurkissa.

Tämä nöyristelemättömyys oli ainakin alkuvaiheessa osa Philipin vetovoimaa Elisabetin silmissä. Onnekasta oli, että Elisabet tutustui Philipiin niin varhain. Hän ei joutunut etsimään sopivaa puolisoa, mikä olisi ollut hänen asemassaan hankalaa.

Jotakin kertoo sekin, että Elisabetin ja Philipin liitosta on syntynyt neljä lasta – viimeisin, kun Elisabet oli jo lähellä neljääkymmentä. Kymmenen vuoden ikäero toisen ja kolmannen lapsen välillä johtui terveyssyistä. Lääkärit olivat kehottaneet pitämään taukoa.

Naisena miesten joukossa

Tiedetään, että prinssi Philipistä on ollut vaimolleen apua ja tukea tämän tehtävissä. Kukaan ei silti oleta, että aviomies olisi päässyt päättämään mistään tärkeästä. Itse asiassa Elisabetia voi pitää feministinä. Hän on joutunut usein olemaan ainoana naisena miesten joukossa. Hän ei ole ikinä antanut sukupuolensa olla minkäänlaisena esteenä.

Nähtävästi hänellä onkin vahva oma tahto ja lujat periaatteet. Toisen maailmansodan aikana Elisabet, joka oli silloin teini-ikäinen, osallistui sotaponnistuksiin kouluttautumalla automekaanikoksi. Hän ajaa autoa yhä, vaikkakaan ei ehkä yleisillä teillä.

Yksi Elisabetin maineen harvoista säröistä liittyy äitiyteen. Häntä on pidetty etäisenä äitinä. Silti neljä lasta oli kaiken järjen mukaan Elisabetin oma toive. Hän nimenomaan halusi olla äiti, vaikka joutuikin asettamaan kuningattaren velvollisuudet lasten kanssa vietetyn ajan edelle.

Ainakin hänen esikoisensa, prinssi Charles, on joskus ilmaissut hienoista katkeruutta näistä valinnoista. Toisaalta prinsessa Anne on puolustanut äitiään.

Kumma kyllä, taustalla saattoi vaikuttaa Elisabetin oma ihana lapsuus. Ehkä hän ei tullut edes ajatelleeksi, ettei onnellinen lapsuus ole mikään automaatti tai itsestäänselvyys.

Huivi ja kumisaappaat

Elisabet ei ole älykkö vaan käytännön ihminen. Pikkutyttönä hän suunnitteli menevänsä naimisiin maanviljelijän kanssa, sillä hän halusi ”paljon lehmiä, hevosia ja koiria ja lapsia ja elää maaseudun idyllisessä rauhassa”. Koiria hänellä onkin ollut aina.

Hänen suhteessaan hevosiin on jotakin aivan erityistä. Elisabet ratsastaa edelleen. Toki meno on ollut viime vuosina aika rauhallista.

Elisabet ei ole koskaan ollut muoti-ikoni, kuten eräät nuoremman polven kuninkaalliset naiset. Hän ei halua pukeutua liian hienosti tai kalliisiin vaatteisiin. Se ei kuulu siihen kuninkaallisena olemisen tyyliin, johon hänet lapsesta lähtien kasvatettiin ja opetettiin.

Tyypillisessä kuvassa Elisabetilla on yksivärinen hameasu, hattu ja ehkä helminauha. Hän viihtyy parhaiten maaseudulla, joten yksityiselämässään hän pukeutuu usein huiviin ja kumisaappaisiin.

Muistoihin on jäänyt Elisabetin vuonna 1976 tekemä Suomen-vierailu, jota isännöi presidentti Urho Kekkonen.

Kuningatar vietiin tuolloin metsään korkokengät jalassa ja yritettiin pakottaa käyttämään suojakypärää.

Se ei todellakaan onnistunut. Toisen kerran Elisabet kävi Suomessa presidentti Martti Ahtisaaren kaudella vuonna 1994.

Vaikea vuosi 1997

Elisabetin maine notkahti prinsessa Dianan kuoleman jälkeen loppukesästä 1997. Diana ei ollut enää kuningasperheen jäsen eikä siten oikeutettu kuninkaallisiin huomionosoituksiin. Kun Elisabet toimi sääntöjen mukaisesti, kansa koki hänet kylmänä ja tunteettomana.

Tuskin silti kukaan olisi ennalta osannut arvata Dianan kuoleman nostattaman kansansurun määrää.

Joka tapauksessa Elisabet oppi läksynsä. Diana sai kuninkaalliset hautajaiset, eikä hänen muistoaan ole väheksytty.

Kuluneena kesänä syntyi kohua kuningasperheen vanhoista natsisympatioista. Sensaatiolehti Sun kaivoi esiin vuonna 1933 kuvatun kotifilmin pätkän, jossa Elisabetin setä, Edvard VIII, opettaa seitsemän vanhaa Elisabetia ja tämän äitiä tekemään natsitervehdystä.

Seitsenvuotiaan lapsen ei voi vaatia olevan selvillä nousevan natsiaatteen vaaroista saati pystyä ennustamaan toisen maailmansodan kauhuja. Filminpätkä ja siitä irrotetut kuvat eivät vahingoittaneetkaan Elisabetin itsensä mainetta.

Sen sijaan filmi muistutti kiusallisella tavalla, kuinka monet kuninkaalliset aikoinaan lämpenivät kansallissosialismille. Natsismin koettiin olevan kuninkaallisten puolella sen ajan suurta uhkaa, kommunismia vastaan.

Pysyvyyden vertauskuva

Elisabetin puoliso, prinssi Philip, on nyt 94-vuotias. Häntä on viime vuosina hoidettu joitakin kertoja sairaalassa, mutta hän näyttäytyy yleensä yhä vaimonsa rinnalla – koko lailla saman oloisena kuin aiempinakin vuosikymmeninä.

Elisabet itse on toistaiseksi hyvävoimainen ja näyttää skarpilta. Pitää muistaa, että kuninkaalliset elävät hyvää elämää. He syövät monipuolisesti ja heitä varjellaan vaaroilta. Tarvittaessa heitä hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Elisabet ei mässäile eikä polta tupakkaa. Tuskin hän nauttii kovin paljon alkoholiakaan. Hänen äitinsä eli 101-vuotiaaksi ja oli viimeisiin viikkoihin saakka vireä ja varsin tervekin. Aika moni taitaa odottaa tyttäreltä jotakin samanlaista. Vähintään sitä sataa vuotta.

X