Lähes 30 eri sukupolvien tangokuninkaallista kohtasi Aki Samulin maatilalla: ”Joukkohenki tuo voimaa”

Lähes 30 tangokuninkaallista kokoontui tangokuningas Aki Samulin maatilalle kuvaamaan televisio-ohjelmaa. Vaikea, kaikilta keikkoja perunut koronavuosi on yhdistänyt kuninkaallisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Edes sateinen sää ei lannistanut tangoleirin posi­tiivista henkeä. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

Lähes 30 tangokuninkaallista kokoontui tangokuningas Aki Samulin maatilalle kuvaamaan televisio-ohjelmaa. Vaikea, kaikilta keikkoja perunut koronavuosi on yhdistänyt kuninkaallisia.
(Päivitetty: )
Teksti: Elina Kirssi

”Aavan meren tuolla puolen”, tallista kaikuu sopraanon laulamana. Sitten kiekaisee kukko. Hetki kuvastaa tämän maatilan teemoja, tangoa ja eläimiä. Vuoden 2015 tangokuninkaan Aki Samulin tilalla Pukkilassa asustaa koiria, hevosia, aaseja, kissoja, kanoja, kukkoja ja lehmiä.

Keväällä tila kasvoi vielä kolmella vuohella, kolmella hevosella ja kahdella porsaalla. Kahta koiraa lukuun ottamatta eläimet on nimetty tangokuninkaallisten mukaan.

Nyt lähes 30 ihmistangokuninkaallista on saapunut kolmeksi päiväksi tervehtimään eläimiä ja toisiaan. Alfa-TV:n Kuninkaalliset kimpassa -ohjelman kuvaukset ovat juuri alkamassa, ja kuninkaalliset värjöttelevät sateelta piilossa tallissa vuohi seuranaan.

Sade ei estä päivän ensimmäistä ohjelmanumeroa, lavista. Hanuristi Taisto Lunkka alkaa soittaa, ja lavisohjaaja Sirkku Pusan neuvosta kuninkaalliset alkavat keinua sivulta toiselle.

”Saa laulaa mukana! Yksi, kaksi kolme, yksi, kaksi, kolme! Höyhenen kädet! Valssi eteen, taakse.”

Rivistöstä kuuluu naurua, ja vuoden 2005 tangokuningas Saska Helmikallio näyttää sekoavan hetkeksi askelissa.

Tangokuningattaret Taina Kokkonen ja Kaija Pohjola tuulettavat koronatyyliin tangokuningas Jukka Hallikaisen kanssa.

Tangokuningattaret Taina Kokkonen ja Kaija Pohjola tuulettavat koronatyyliin tangokuningas Jukka Hallikaisen kanssa. Kuva: Tommi Tuomi

”Olen jo aivan hiilihapoilla”, joku tunnustaa, kun ensimmäinen kappale on ohi. Normaali-ihmisen jalat olisivat ehkä maitohapoilla, mutta kuninkaalliset ovatkin toista maata.

Kun Satumaa alkaa soida, kaikki laulavat mukana ja taputtavat raivokkaasti. Naiset taivuttavat kroppaa ylös ja miehet alas kuin oikeassa tangossa konsanaan.

”Viimeinen taivutus! Pysyy, pysyy! Saavatko kuningattaret hiukset maahan?” Pusa kannustaa.

”Meitä on niin paljon, voimme saada tosi paljon hyvää aikaan.” – Kaija Pohjola

Ei kateellisuutta

Laviksen jälkeen tangokuningatar 1991 Kaija Pohjola kiittää lähimpiä jumppakavereitaan ja kiiruhtaa sitten takaisin tallin suojiin hörppimään vettä.

”Tämä on aivan hulppea juttu! Meille tuodaan 25 000 litraa vettä ja asumiset on järjestetty. On ihanaa nähdä kollegoita, varsinkin kun tangomarkkinat jäivät väliin”, hän kertoo.

Kaija ei majoitu muiden kuninkaallisten tapaan pellolla asuntoautossa, vaan ajaa illaksi poikansa luo Helsinkiin. Hän kiittelee silti tangoleirin hyvää yhteishenkeä.

”Meitä on niin paljon, voimme saada tosi paljon hyvää aikaan. Olemme aina arvostaneet toinen toisiamme, enkä usko, että meidän joukossamme on kateellisuutta, päinvastoin. Whatsapp-ryhmässämme yksi sun toinen pyytää apua, ja aina joku osaa auttaa.”

Muutama vuosi sitten Kaija sairastui rintasyöpään ja sen jälkeen masennukseen. Ennen koronaepidemiaa hän oli hiljalleen käynnistänyt uraansa uudelleen, mutta sitten kaikki peruuntui.

”Teen harvakseltaan tanssikeikkoja, keskityn nyt tuleviin intiimeihin konsertteihini. En enää jaksa lähteä aamuyöstä kotiin ajamaan pitkiä matkoja, se aika on mennyt.”

Hän levyttää pian uuden singlen ja harjoittelee kappaleita tulevaa juhlavuotta varten. Kaijalla on ensi vuonna tuplasti syytä juhlaan. Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 30 vuotta hänen ja Jaska Mäkysen kruuna­jaisista. Lisäksi Kaija täyttää 70 vuotta.

”Pahus, kun en muistanut ottaa Kaija sinulle tällaista paitaa”, ­Jaska huudahtaa esitellen kaksikon 20-vuotisjuhlan kunniaksi tehtyä, siis kymmenvuotiasta ­t-paitaa.

Kaija Pohjola ja Maria Tyyster kohtasivat kanat, jotka on nimetty heidän mukaansa. Kuningattaret ihmettelevät, miten isäntä Aki Samuli erottaa yhdeksän kanaa toisistaan. ”Mun täytyy ostaa sinulle kaulakoru, että tunnistan. Onpa tämä muuten tosi lämmin”, Kaija hämmästelee.

Kaija Pohjola ja Maria Tyyster kohtasivat kanat, jotka on nimetty heidän mukaansa. Kuningattaret ihmettelevät, miten isäntä Aki Samuli erottaa yhdeksän kanaa toisistaan. ”Mun täytyy ostaa sinulle kaulakoru, että tunnistan. Onpa tämä muuten tosi lämmin”, Kaija hämmästelee. Kuva: Tommi Tuomi

Vierailuja hoitokoteihin

Jaska valottaa tangoleirin taustoja vierellään yksi leirin järjestäjistä, vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen.

”Alkuperäinen ajatus oli yhdistää musiikki, urheilu ja yhteisyys. Meitä on yli 50 aktiivista, ja kaikilla on sama ajatus, että puhallamme yhteen hiileen”, he kertovat.

Viime kesänä Kuortaneen urheiluopistolla kuvattiin Kuninkaalliset kimpassa -ohjelman ensimmäinen tuotantokausi, ja samalla perustettiin Tangokuninkaalliset ry valvomaan kuninkaallisten etuja. Yhdistys aikoo jatkossa kerätä varoja esimerkiksi nuorten musiikkiopintoja ja soitinhankintoja varten.

Kevään aikana tangokuninkaallisten oli tarkoitus esiintyä hoitokodeissa, mutta vierailut peruuntuivat koronaepidemian takia.

Tangokuninkaalliset yhdistivät voimansa ensimmäisen kerran 1990-luvulla.

”Nyt meitä on vielä enemmän. Täällä on mahtavaa pöhinää, mikäs sen mukavampaa kuin tavata kollegoita rennossa maalaismaisemassa. Lataamme akkuja ja pidämme hauskaa, siitä on kiva lähteä keikoille, jos koronatilanne rauhoittuu”, Jaska kertoo.

Lavisohjaaja Sirkku Pusa kehottaa tangolaulajia ottamaan uintiliikkeitä ilmassa.

Lavisohjaaja Sirkku Pusa kehottaa tangolaulajia ottamaan uintiliikkeitä ilmassa. Kuva: Tommi Tuomi

Korona masensi

Siat Jari ja Jaska nukkuvat, aasit Hanna ja Amadeus puolestaan seisoskelevat sateessa paikoillaan häntiään verkkaisesti heilutellen. Tangokuningatar 1992 Eija Kantola kävelee tietä pitkin keltaiset Hai-saappaat jaloissaan.

Koronakevään aikana Eija piti ensimmäistä kertaa 28 vuoteen kesälomaa. Maaliskuun puolivälissä kaikki esiintymiset peruuntuivat, ja hän palasi lavoille vasta heinäkuussa.

”Elokuussa on jo suht normaalia, jos ei tule toista aaltoa. 4,5 kuukautta on mennyt nopeasti. Ensin siivosimme ja pesimme ikkunoita, sitten on ollut puutarhahommia. Ei tämä ole lomalta tuntunut. Alussa meni paremmin, mutta kesällä iski masennus, kun keikat eivät vieläkään alkaneet.”

Eija kertoo, että tangolaulajia kurittanut koronatilanne on yhdistänyt tangokuninkaallisia. Hän itse on saanut muilta kuninkaallisilta vinkkejä esimerkiksi apurahahakemuksiin.

”Yhteishenki on ollut parempi, varsinkin koronan myötä. Olemme olleet paljon yhteyksissä. Joukkohenki tuo voimaa.”

”Nuoret tangokuninkaalliset tekevät paljon yhteiskeikkoja ja saavat toisistaan tukea. Yhteishenki on parempi kuin meidän aikanamme”, Kaija Pohjola, Eija Kantola ja Risto Nevala kertovat.

”Nuoret tangokuninkaalliset tekevät paljon yhteiskeikkoja ja saavat toisistaan tukea. Yhteishenki on parempi kuin meidän aikanamme”, Kaija Pohjola, Eija Kantola ja Risto Nevala kertovat. Kuva: Tommi Tuomi

Heinänheittoa

”Päästänkö kanat ja kukot vapaaksi tai tuonko kaksi pässiä tuomariksi?” isäntä Aki Samuli kyselee tv-väeltä.

Tuomareita ei kuitenkaan tarvita. Kaksi kerrallaan kuninkaalliset heittävät yhden heinänkorren niin pitkälle kuin mahdollista.

Muut seuraavat kisaa rivissä, kun Jukka Hallikainen ja tangokuningas 2010 Marko Maunuksela näyttävät mallia.

”Jukka on harjoitellut”, joku huutaa, kun Jukan heitto yltää lähes toiselle puolelle rakennusta.

Isäntä Aki tulee seuraamaan tapahtumia tällä kertaa Harri-sonnia taluttaen. Hän käy heittämässä omalla vuorollaan ja palaa sitten rapsuttelemaan sonnia. Pian ympärille kerääntyy muitakin rapsuttajia.

Tilaa nuoremmille

Maa on jo muuttunut mutaiseksi. Possut Jaska ja Jari röhkivät aitauk­sessaan, ja kanalassa kanatkin uskaltautuvat ulos. Tangokuningas 1989 Risto Nevala katselee Akin puu­taloa.

”Harmi, kun meillä ei ole ohjelmassa maalaustalkoita. Tuo talo olisi kahdessa päivässä valmis”, hän sanoo.

Risto ei ollut mukana Kuninkaalliset kimpassa -ohjelman ensimmäisellä kaudella, sillä hän joutui ku­vausten aikana sydämen pallolaajennukseen. Sittemmin hänelle on tehty toinenkin pallolaajennus.

Eija Kantola ja Risto Nevala ottivat toisistaan mittaa tikan­heitossa.

Eija Kantola ja Risto Nevala ottivat toisistaan mittaa tikan­heitossa. Kuva: Tommi Tuomi

Hän kaivaa nitropurkin taskustaan.

”Tällainen on aina mukana. Ikää on tullut, mutta tunnen itseni kyllä tosi terveeksi. Harrastan golfia ja olen aina urheillut paljon. Sydänoireet huomasin, kun lähdin juoksemaan, enkä meinannut päästä vauhtiin. Kun sinnittelin pari kilometriä, oireet helpottivat. Se on kuulemma tyypillistä sepelvaltimotaudissa.”

”Olen halunnut antaa nuorille tilaa, monilla heistä ei ole riittävästi töitä.” – Risto Nevala

Risto jäi kolme vuotta sitten eläkkeelle, mutta tekee yhä joitakin keikkoja vuodessa. Hänellä on Marko Lämsän ja Jukka Hallikaisen kanssa kolmen kuninkaan kiertue.

Lavalle ei ole enää samanlaista kaipuuta kuin ennen, mutta laulamisesta Risto nauttii edelleen ja äänikin on pysynyt kunnossa.

”Tanssilavakeikkoja en tee enää aktiivisesti. Olen halunnut antaa nuorille tilaa, monilla heistä ei ole riittävästi töitä. Olen sanonut nuorille, että taistelkaa, taistelkaa! Onneksi tämän päivän nuoret ovat niin valveutuneita, että he osaavat hakea tukia.”

Isäntä Aki ­Samuli toi Harri-sonnin totuttelemaan ihmisiin. Taustalla tangokuningatar 2017 Aino Niemi.

Isäntä Aki ­Samuli toi Harri-sonnin totuttelemaan ihmisiin. Taustalla tangokuningatar 2017 Aino Niemi. Kuva: Tommi Tuomi

Aki Samulin maa­tilan eläimet on nimetty tangokuninkaallisten mukaan. Vaalea Jaska-sika ja tummempi Jari (kuvassa) liittyivät yli 30 eläimen joukkoon keväällä.

Aki Samulin maa­tilan eläimet on nimetty tangokuninkaallisten mukaan. Vaalea Jaska-sika ja tummempi Jari (kuvassa) liittyivät yli 30 eläimen joukkoon keväällä. Kuva: Tommi Tuomi

Kovaa kisailua

Seuraavaksi luvassa on halkopinon rakentamista. Kuninkaalliset jaetaan joukkueisiin, ja heidän täytyy rakentaa minuutin aikana mahdollisimman korkea halkopino.

Ensimmäiset joukkueet aloittavat, ja kuninkaalliset käyvät keräämässä sylilliset halkoja mukaansa.

Risto, tangokuningas 2018 Jarno Kokko ja vuoden 2012 kuningas Pekka Mikkola luottavat kisassa järjestelmällisyyteen.

Samaa taktiikkaa käyttää myös Eija Kantolan joukkue. Kaija Pohjolan ja Jukka Hallikaisen ryhmän kekseliäs taktiikka herättää protestiääniä.

”Ei tuo ole pino, se on torni”, Risto säestää.

Sitten heitetään tikkaa maassa olevaan tauluun. Marko Maunuksela harjoittelee oviaukossa heittämällä pieniä kiviä.

”Ei kukaan sanonut, ettei saa harjoitella.”

Halkopinokisailussa tangokuningatar Jenna Bågebergilla on klapeja hupparin sisälläkin. ”Meillä Kontiolahdella viedään halkoja tällä tavalla.”

Halkopinokisailussa tangokuningatar Jenna Bågebergilla on klapeja hupparin sisälläkin. ”Meillä Kontiolahdella viedään halkoja tällä tavalla.” Kuva: Tommi Tuomi

Keikkapaikat vähissä

Kun kuvauksissa pidetään taukoa, Eijalla, Ristolla ja Kaijalla on aikaa keskustella siitä, miten tangomaailma on muuttunut 30 vuodessa.

”Tanssilavoja oli silloin paljon enemmän, samoin tanssiravintoloita oli joka kaupungissa. Nykyään ravintolamuusikon ammattia ei ole enää edes olemassa”, Kaija ja Risto sanovat.

Kolmikko arvelee, että nuoremmilla kuninkaallisilla oli jo ennen koronaa vaikeampaa esiintymispaikkojen vähennyttyä ja työmatkojen pidennyttyä.

Eija muistuttaa, että 1990-luvulla televisiossa oli paljon musiikkiohjelmia, joissa esiintyminen teki kasvot hetkessä tutuiksi koko kansalle. Nykyään tanssimusiikki ei juuri näy muilla kanavilla kuin Alfa-TV:ssä.

Toisaalta jotkut asiat ovat nyt paremmin.

”Aika omillamme olimme silloin alkuaikoina. Kukaan ei neuvonut missään”, Eija sanoo.

Kaija muistuttaa, että nykyään hallitsevat kuninkaalliset kiertävät yhdessä lähes puoli vuotta.

”Meidän aikanamme lähdettiin yksin oman bändin kanssa keikoille. Kun Arjan (Koriseva) kanssa voitimme, meillä oli yksi ainoa tanssikeikka yhdessä”, Risto päivittelee.

Sama kokemus

Osa tangolaulajista istuu vielä teltassa aterioimassa lounasta, kun grillikatoksessa omenapuiden varjossa valmistellaan jo illallista. Illalla ohjelmassa on vielä tuomariston arvostelemien ruoka-annosten teko.

Pöytä notkuu vihanneksista ja mausteista, ja pallogrillissä tuoksuu jo kanavarras. Atria Mestari Jarmo Ritvanen opastaa Marko Maunukselaa ja Jukka Hallikaista. Markolle ja Jukalle yhteistyö on tuttua jo vuosikausien takaa. He keikkailevat pääsääntöisesti duona, joten heillä on yhteinen bändi. Välillä toinen on vapailla kotona toisen keikkapäivänä.

Marko ja Jukka majoittuvat myös samassa asuntoautossa: 20 pellolla seisovan auton joukosta heidän omansa erottuu, sillä konepellin eteen on nostettu suuri Marko ja Jukka -seinävaate.

Myös toinen asuntoauto poikkeaa muista: sen edessä on pokaali sähkökaapin päällä. Se kuuluu tango­kuningatar 1995 Marita Taavitsaiselle.

Tangokuningatar Marita Taavitsaisen voittopokaali koristi asuntoauton sähkökaappia.

Tangokuningatar Marita Taavitsaisen voittopokaali koristi asuntoauton sähkökaappia. Kuva: Tommi Tuomi

Asuntovaunun sisältä kuuluu kikattelua. Marita avaa oven: hän ja tangokuningatar 2016 Erika Vikman ovat juuri meikkaamassa.

”Meidän kaikkien käskettiin ottaa voittopokaali mukaan. Olin kuuliainen ja otin sen mukaan. Erikalta on rikki”, Marita sanoo.

Tangoleirin rento ohjelma ja tunnelma miellyttävät molempia.

”Olen ehkä vielä vähän lomamoodissa, joten onneksi ei tarvitse ottaa pikajuoksukilpailuja”, Erika tunnustaa.

”Kaikilla on sama kokemus takana, se poistaa 80 prosenttia estoista. Jokainen tietää, mikä tämä maailma on”, Marita sanoo tangokuninkaallisten yhteishengestä.

Marita Taavitsainen oli tuomaristossa vuonna 2015, kun Erika Vikman osallistui Tangomarkkinoille ensimmäisen kerran. Hän antoi Erikalle täyden kympin, mutta muut tuomarit lähettivät nuoren naisen kotiin k­asvamaan.

Marita Taavitsainen oli tuomaristossa vuonna 2015, kun Erika Vikman osallistui Tangomarkkinoille ensimmäisen kerran. Hän antoi Erikalle täyden kympin, mutta muut tuomarit lähettivät nuoren naisen kotiin k­asvamaan. Kuva: Tommi Tuomi

Sauna haaveissa

Ruokateltan ja asuntoautojen vieressä pellolla on myös palju ja sauna. Tangokuningas 2013 Kyösti Mäkimattila katselee Salvoksen tummaa saunarakennusta, koputtelee rakennuksen pintaa ja huikkaa puhelimeen: ”täyttä puuta”.

”Olen haaveillut tämän tapaisesta jo monta vuotta. Mökki on niin pieni, ja mökin yhteydessä oleva sauna olisi kiva tehdä huoneeksi, niin olisi erillinen sauna. Soitin vaimolle ja lähetin pari kuvaakin. Tämä on tosiaan juuri sellainen, mitä olemme kaavailleet mökille”, hän kertoo.

Löylyjä hän ei ole vielä testannut, vaan vietti ensimmäisen illan lueskellen ja kirjoittaen. Kyöstillä on monta tilaustyötä odottamassa, sillä häneltä on ilmestymässä oma runokirja. Hän suunnittelee laittavansa sen samoihin kansiin äänikirjan ja uuden albumin kanssa.

”Pääsin juuri eroon levytyssopimuksista, ja kiinnostaa, mikä on kustantajan osuus suoratoistopalveluista. Uskon, että omakustanne tekee kyllä comebackin”, pohtii saunakauppoja suunnitteleva Kyösti Mäkimattila.

”Pääsin juuri eroon levytyssopimuksista, ja kiinnostaa, mikä on kustantajan osuus suoratoistopalveluista. Uskon, että omakustanne tekee kyllä comebackin”, pohtii saunakauppoja suunnitteleva Kyösti Mäkimattila. Kuva: Tommi Tuomi

Sillä aikaa, kun Kyösti tutkii saunaa sisältä, Jaska Mäkynen ja hallitseva tangokuningas Johannes Vatjus keskustelevat saunan edustalla löylyistä. Kumpikin on saunamiehiä: Johannes myy Salvoksen saunoja ja Jaska on rakentanut itse saunan.

Edellinen leiripäivä päättyi löylyihin, ja sama on edessä myös tänä iltana.

”Saunoimme 3–4 tuntia ja kävim­me vuorotellen paljussa. Tuli peh­meät, hyvät löylyt, ei tarvinnut mennä kumaraan, vaikka heitti kipollisenkin kerralla”, miehet kertovat.

Kuninkaalliset kimpassa alkaa Alfa-TV:llä tiistaina 13. lokakuuta klo 21.30.

Juttua korjattu 28.6.2021: Risto Nevalan pallolaajennuksesta poistettu leikkaus-sana.

X