Kotiliesi: Lapsenlasten pyyntö sai Sirkka-Liisa Anttilan jättämään eduskunnan: ”Varmaan arvaatte, että itkin”

Sirkka-Liisa Anttila lähti eduskuntaan näyttämään, että nainen voi hoitaa yhteisiä asioita. Aviomies tuuppasi hänet töihin oman tilan ulkopuolelle. Takaisin kotiin hänet taas vetivät lapsenlapset. Nyt Anttila kertoo Kotiliedessä, mitä hän ajattelee elämästään 76-vuotiaana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sirkka-Liisa Anttila lapsenlapsensa Antin kanssa vuonna 2009. Kuva: Kristiina Kurronen Otavamedia

Sirkka-Liisa Anttila lähti eduskuntaan näyttämään, että nainen voi hoitaa yhteisiä asioita. Aviomies tuuppasi hänet töihin oman tilan ulkopuolelle. Takaisin kotiin hänet taas vetivät lapsenlapset. Nyt Anttila kertoo Kotiliedessä, mitä hän ajattelee elämästään 76-vuotiaana.
Teksti: Katriina Lundelin

Sirkka-Liisa Anttila lähti kodin ulkopuolelle töihin, vaikka perheellä oli oma maatila, koska hänen miehensä Risto Anttila siihen kannusti.

”Viisas mieheni sanoi minulle liittomme alussa, että jos me kaikki, hänen vanhempansa sekä meidän perheemme, olemme kaikki päivät maatilalla saman hellan ääressä, meidän ei ole kohta kenenkään hyvä olla”, Sirkka-Liisa Anttila kertoo Kotiliedessä.

Polku, jolle aviomies Sirkka-Liisan kannusti, johti hänet eduskuntaan 16 vuotta myöhemmin.

”Eduskuntatalon kynnyksen ylittäminen vuonna 1983 on ollut tärkein saavutukseni. Se mahdollisti kaiken muun.”

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vuonna 2007.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vuonna 2007. Kuva: Seppo Saarentola Otavamedia

Anttila halusi osoittaa, että nainen pystyy hoitamaan yhteisiä asioita

Ensimmäisen tuuppauksen politiikkaan Sirkka-Liisa Anttila sai keskustalaisilta miehiltä, jotka pyysivät häntä kunnallisjärjestön sihteeriksi. Sen eteen, että hän nousisi eduskuntaan, työskentelivät kuitenkin ennen kaikkea naiset.

”Ryhdyin ajamaan naisten asiaa, koska 1980-luvulla keskustan avainpaikoilla oli tavattoman vähän naisia. Ajattelin, että minun pitää osoittaa, että nainen pystyy hoitamaan yhteisiä asioita ja yhdistämään kodin ja työn. Naispoliitikoista esikuviani olivat Marjatta Väänänen ja Hannele Pokka, miehistä Johannes Virolainen.”

Eduskunta oli Anttilan mukaan miehinen paikka, mutta hänen ei silti tarvinnut koskaan kuunnella tytöttelyä tai muutakaan vähättelyä.

Hän sai kuitenkin huomata, että parhaat liittolaiset eduskuntatyössä eivät löytyneetkään oman puolueen sisältä. Eduskunnassa vallitsi kilpailuasetelma myös oman ryhmän jäsenten kesken.

”Tajusin, että jos asioihin aikoo vaikuttaa, pitää hankkiutua esitystä valmistelevan virkamiehen puheille ja tietää, mitä haluaa. Minusta oli jo sanontakin, että nyt se Anttila taas tulee, mihin juoksen pakoon?”

Lapsenlapset vetivät hihasta, että nyt on aika jäädä kotiin

Sirkka-Liisa Anttila sai tyttäriltään, Hanna-Maijalta ja Heliltä, palautetta työnsä vaativuudesta näiden ollessa pieniä. Koskaan ei voinut luvata, milloin olisi kotona, koska istunnot saattoivat venyä iltamyöhään. Brysselin vuosina mepin työt venyttivät päiviä entisestään.

”Kerran koulujen hiihtolomaviikon lähestyessä Heli sanoi minulle, että sinä olet äiti nyt laiminlyönyt minua niin paljon, että nyt sinun pitää uhrata minulle viikko. Tilasimme kahdenkeskisen Kreetan matkan. Se oli ihana matka.”

Aviomies oli isossa roolissa siinä, että Sirkka-Liisa lähti töihin oman maatilan ulkopuolelle. Mutta sysäys jättää eduskunta ja jäädä kotitalon piiriin tuli myös perheen sisältä.

Sirkka-Liisa ja Risto Anttila menivät naimisiin vuonna 1967. Nyt he asuvat yhteisessä talossa perheen kotitilan kyljessä Forssassa.

Sirkka-Liisa ja Risto Anttila menivät naimisiin vuonna 1967. Nyt he asuvat yhteisessä talossa perheen kotitilan Siparin kyljessä Forssassa. Kuva: Jorma Marstio Otavamedia

”30. päivä marraskuuta vuonna 2018 lapsenlapseni Sanni ja Aleksi kävivät sanomassa minulle, että se on nyt mamma semmoinen juttu, että jos sinä aiot olla meidän elämässämme enemmän mukana, sinun pitää jäädä nyt pois eduskunnasta. Ja olisit saanut jäädä jo neljä vuotta sitten!”

”Varmaan arvaatte, että itkin.”

Anttila oli puntaroinut lopettamista jo itsekin, mutta koska keskusta oli heikossa jamassa, oli jatkettava. Viime vaalien alla aika oli lopulta kypsä, ja lastenlasten sanat ratkaisivat kaiken.

”Suurin haaste on ollut opetella nukkumaan aamuisin. Eduskuntavuosinani nousin usein puoliviideltä ja lähdin Helsinkiin varttia yli kuuden bussilla. Nykyisin minut herättää se, kun Hannan 16-vuotias poika Aleksi kaartaa pikkutraktorilla pihaan kello 7.40. Silloin puuron pitää olla valmista. ”

Sirkka-Liisa ja Reijo Anttila rakensivat talon perheen sukutilan yhteyteen, kun Sirkka-Liisa jäi pois eduskunnasta. Lue Kotiliedestä, millaiseksi Anttiloiden arki on muodostunut suuren elämänmuutoksen jälkeen.

Anttila kertoo myös, mitä hänelle jäi käteen Brysselin vuosista, miksi hän lähettää silloin tällöin vinkkejä Katri Kulmunille ja kuinka navettapalo sitoi hänet ja hänen aviomiehensä Reijon yhteen. Lue lisää Kotiliedestä!

Lue myös: Seppo Kääriäinen jättää hyvästit Arkadianmäelle: ”Tulen varmasti seuraamaan intensiivisesti politiikkaa, mutta en ala roikkua tässä eduskunnan liepeillä”

X