Lapua 1976 -elokuvan Konsta Laakso vaikuttui paikallisten sitoutumisesta isoon projektiin – ”Se oli isompia rauhan ajan onnettomuuksia”

Elokuvan Lapua 1976 pääroolissa näyttelevälle Konsta Laaksolle patruunatehtaan onnettomuus oli otsikkotasolla tuttu ennen elokuvaprojektia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääroolissa näyttelevä Konsta Laakso viihtyy hyvin Tampereella, josta on lyhyempi matka muihin kaupunkeihin. ”Jos teatterissa työskentelee, niin Tampereelta on Poriin, Seinäjoelle ja Jyväskylään paljon lyhyempi matka”, Laakso tuumi.

Elokuvan Lapua 1976 pääroolissa näyttelevälle Konsta Laaksolle patruunatehtaan onnettomuus oli otsikkotasolla tuttu ennen elokuvaprojektia.
Teksti:
Linda Martikainen

”Tiesin lähinnä, että se oli isompia rauhan ajan onnettomuuksia. Minulla kun ei ole mitään kosketuspintaa sille alueellekaan”, Konsta Laakso totesi elokuvan pressitilaisuudessa Helsingin Tennispalatsissa.

Paikallisten ihmisten sitoutuminen elokuvan tekemiseen oli Laaksosta sykähdyttävää.

Lapsiperhearki vaatii joustoa

Tampereella perheensä kanssa asuva Konsta Laakso avioitui yhdeksän vuotta sitten Laura-puolisonsa kanssa.

”Nopeasti on aika mennyt. Ja kaksi lastakin on tullut!”

Lapsiperhearjen pyörittäminen iltapainotteisen työn keskellä kysyy joustoa. Laakson puoliso toimii opettajana Suomen Teatteriopistossa, jossa työ on myös iltapainotteista.

”Kun harjoitukset kohta alkavat Tampereen teatterilla, niin pulassahan me olemme. Onneksi isovanhemmat ovat lähellä.”

Tampereelta pääkaupunkiseudulle Laakso ei ole ainakaan vielä muuttoaikeissa. Kynnys muuttaa on korkea, kun esikoinenkin on jo koulussa.

Laakso asuu luonnonsuojelualueen vieressä, josta on näppärä lähteä patikoimaan.

”Olen tehnyt yön yli retkiäkin. Laitan vain repun selkään ja lähden kävelemään! Välillä lapset ovat mukana. Ne ovat elämyksiä. Aion kantaa heitä puoliväkisinkin mukana!”

Mitä kuuluu muille Lapua 1976 -elokuvan tekijöille?

Toisessa pääroolissa elokuvassa loistaa näyttelijä Linnea Leino, joka vaikuttui suuresti työryhmän yhteisöllisyydestä. ”Paikallista työryhmää oli haalittu, mikä oli tosi kiva. Haluttiin todella tehdä sen alueen elokuva.”
Toisessa pääroolissa elokuvassa loistaa näyttelijä Linnea Leino, joka vaikuttui suuresti työryhmän yhteisöllisyydestä. ”Paikallista työryhmää oli haalittu, mikä oli tosi kiva. Haluttiin todella tehdä sen alueen elokuva.” © Tiia Ahjotuli
Ohjaaja Toni Kurkimäen isä oli noin 50 metrin päässä, kun patruunatehdas räjähti. ”Hän selvisi ihan naarmuilla. Ne vammat, mitä tuli, olivat lähinnä henkisiä. En halua ketään onnettomuudesta syyttää, eikä elokuva ota siihen kantaa. Ihmiset toimivat epäitsekkäästi ja pelastivat muita. Se opetti suomalaisesta ja pohjalaisesta luonteesta, että toimimme yhdessä silloin, kun meitä kaikkia tarvitaan.”
Ohjaaja Toni Kurkimäen isä oli noin 50 metrin päässä, kun patruunatehdas räjähti. ”Hän selvisi ihan naarmuilla. Ne vammat, mitä tuli, olivat lähinnä henkisiä. En halua ketään onnettomuudesta syyttää, eikä elokuva ota siihen kantaa. Ihmiset toimivat epäitsekkäästi ja pelastivat muita. Se opetti suomalaisesta ja pohjalaisesta luonteesta, että toimimme yhdessä silloin, kun meitä kaikkia tarvitaan.” © Tiia Ahjotuli
Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman on kahden vuoden virkavapaalla Kansallisteatterista. Björkmanin oli yksinkertaisesti pakko jäädä pois. ”Minulla oli olo, että jos en pidä taukoa, en kehity ammatissani enkä opi mitään muutakaan.”
Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman on kahden vuoden virkavapaalla Kansallisteatterista. Björkmanin oli yksinkertaisesti pakko jäädä pois. ”Minulla oli olo, että jos en pidä taukoa, en kehity ammatissani enkä opi mitään muutakaan.” © Tiia Ahjotuli
Näyttelijän töiden lisäksi Leo Sjöman pyörittää Hoka Films -yritystä, joka tarjoaa muun muassa self tape -palvelua näyttelijöille. ”Olen onnekas, että olen saanut näytellä ja pyörittää firmaa samalla. Joudun tasapainottelemaan näiden välillä, sillä teen täysillä aina jompaakumpaa”, Sjöman kertoi.
Näyttelijän töiden lisäksi Leo Sjöman pyörittää Hoka Films -yritystä, joka tarjoaa muun muassa self tape -palvelua näyttelijöille. ”Olen onnekas, että olen saanut näytellä ja pyörittää firmaa samalla. Joudun tasapainottelemaan näiden välillä, sillä teen täysillä aina jompaakumpaa”, Sjöman kertoi. © Tiia Ahjotuli
”Hautajaisiin saavuttiin presidentti Kekkosesta lähtien, olihan se ihan valtakunnallinen tapahtuma. Ehkä elokuva auttaa käsittelemään sitä traumaa. Se on kuvattu kauniisti ja kunnioitettavasti”, kertoi Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva mentaali- ja esiintymisvalmentaja Johanna Koivu, joka kasvoi itse Teuvalla sadan kilometrin päässä Lapualta.
”Hautajaisiin saavuttiin presidentti Kekkosesta lähtien, olihan se ihan valtakunnallinen tapahtuma. Ehkä elokuva auttaa käsittelemään sitä traumaa. Se on kuvattu kauniisti ja kunnioitettavasti”, kertoi Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva mentaali- ja esiintymisvalmentaja Johanna Koivu, joka kasvoi itse Teuvalla sadan kilometrin päässä Lapualta. © Tiia Ahjotuli

Lue myös: Juontaja ja käsikirjoittaja Johanna Koivu kiersi vuosia festareilla – Tähän suomalaisbändiin hän ihastui

X