Laulaja Eini: ”Seksi on minulle tärkeää”

Einin 27 vuotta kestäneen avioliiton salaisuus on kosketus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eini odottaa jo kovasti joulua, jolloin hän lomailee viikon verran. ”Olemme kotona yhdessä koko perheen kanssa.”

Einin 27 vuotta kestäneen avioliiton salaisuus on kosketus.
Teksti:
Anneli Juutilainen


L
aulaja Eini Pajumäki, 55, haukottelee. Hän on viettänyt edeltävän päivän uuden musiikkivideonsa kuvauksissa, jotka kestivät aamuviidestä puoleenyöhön. Kuvaustilanne tuntui Einistä hassulta, sillä ympärillä pyöri assistentteja, jotka kohtelivat häntä kuin surta supertähteä.

”Sain olla kuin mikäkin diiva, ihmiset juoksivat laittamaan takkini vetoketjuanikin kiinni. En oikein tiennyt miten suhtautua saamaani huomioon”, Eini sanoo.

Vaikka syksyn keikkakiireet puskevat päälle, Eini jaksaa painaa täysillä.

”Työ ja arki kulkevat hyvin balanssissa, koska saan perheeltäni täyden tuen ja voin antaa kaikkeni laulamiselle. Olen hyvin onnellinen elämääni.”

Rakkaus

Eini ja Lars Pajumäki

Eini ja Lars Pajumäki vihittiin vuonna 1988 viiden kuukauden seurustelun jälkeen.

Eini ja hänen miehensä Lars tapasivat vuonna 1988. Eini oli esiintymässä Lapualla hotellissa, missä Lars oli hovimestarina.

”Katsoin heti häntä ja ajattelin, että onpa ihanan näköinen tyyppi.”

Lars keskittyi töihinsä, eikä kiinnittänyt Einiin huomiota.

”Sehän oli aivan kamalaa. Kiinnostuin hänestä entistä enemmän.”

Todellisuudessa Lars keräsi rohkeutta, jotta uskaltaisi soittaa Einille.

Viikon kuluttua Einillä oli keikka Seinäjoella, Lapuan lähellä. Silloin Eini soitti hotellin kautta Larsille ja pyysi tätä luokseen. Mies lähti viivana heti työvuoronsa jälkeen. Kahden kuukauden kuluttua pari oli jo kihloissa, ja kesähäitä vietettiin viisi kuukautta myöhemmin.

”Häissämme muusikkoystäväni löivät vetoa siitä, ettei liittomme kestä. Nyt olemme olleet 27 vuotta naimisissa, ja liittomme voi hyvin.”

Einin ja ohjelmatoimistossa työskentelevän Larsin esikoistytär syntyi vuonna 1990. Pari toivoi toista lasta, mutta Eini sai kaksi keskenmenoa. Perheen nyt 16-vuotias poika syntyi vasta vuonna 1999.

”Keskenmenot olivat henkisesti raskaita koettelemuksia. En meinannut uskoa uutta raskautta todeksi kahden menetyksen jälkeen.”

Kun kuopus syntyi, Eini ja Lars olivat onnesta sekaisin. Sitten suru-uutinen täytti vauvantuoksuisen päivän. Einin äiti kuoli 78-vuotiaana, vain 12 tuntia pojan syntymän jälkeen.

”Surun ja onnen tunteet vaihtelivat sekaisin päässäni. Jälkikäteen tuntuu, että tuo aika on kuin sumun peitossa.”

Nyt Einin 25-vuotias kätilönä työskentelevä tytär suorittaa jatko-opintoja. Lukiota käyvä poika asuu vanhempiensa kanssa Espoossa.

Perheen välit ovat läheiset.

”Olen rakastava, mutta ylihuolehtivainen äiti. Lasteni hyvinvointi menee kaiken edelle ja paapon heitä joskus ehkä liikaakin.”

Intohimo

Eini ja Lars Pajumäki

Vuonna 1990 Eini ja Lars saivat esikoistyttärensä.

Einin ja Larsin avioliiton salaisuus on läheisyys ja toisen kunnioittaminen.

”Seksi on minulle tärkeää, kuten intohimokin. Sänkyasioiden toimivuus on yksi tärkeä osa-alue parisuhteen mittarina. Mieheni on yhä intohimoni kohde seksuaalisesti.”

Eini nauttii siitä, että kumppani tarjoaa hänelle myös haastetta.

”Seksuaalisuuden lisäksi on tärkeää säilyttää myös henkinen yhteys. Meillä on joskus hyvinkin haastavia keskusteluja asioista, jotka voivat liittyä yhteiseen elämäämme tai työhön. Toista ei saa pitää itsestäänselvyytenä.”

Välillä Eini ja Lars nauttivat kynttiläillallisista, joskus he tekevät muutaman päivän matkan Roomaan tai Barcelonaan.

”Hoidamme avioliittoamme. Meidän välillämme kipinöi edelleen.”

Einin suuri intohimo on myös liikunta. Hän kertoo tulevansa helposti ärtyneeksi tai alakuloiseksi, jos ei pääse urheilemaan.

”Käytän kaiken liikenevän ajan urheiluun ja olen liikuntahuumeen vallassa. Koko perheemme on hyvin liikunnallinen.”

Rankan keikkaputken jälkeen Eini rentoutuu saunassa, joka lämmitetään heidän kotonaan päivittäin.

”Olen intohimoinen saunoja. Saunassa rauhoitun ja sieluni lepää. Se on jokailtainen rituaalini.”

Työ

Eini

Eini-Hitit toivat laulajalle kultaa ja platinaa vuonna 2002.

Vasta 14-vuotias Eini ajautui laulajan uralle vahingossa, kun hänen pikkuveljensä pyysi siskoaan tuuraamaan solistia bändiinsä.

Ylläksellä Äkäs-hotellin keikalla Einiä tuli jututtamaan Toivo Kärjen tuttava, joka pyysi laulajaa toimittamaan Kärjelle demonauhan. Pian Toivo Kärki otti Einiin yhteyttä, ja nuori nainen muutti Helsinkiin.

Einin ensimmäinen hitti Yes sir, alkaa polttaa pärähti listoille vuonna 1977. Eini oli vasta 17-vuotias.

Mutta Eini ei nuoruudessaan haaveillut estradeista.

”Kipuilin tämän asian kanssa pitkään. En koskaan halunnut varsinaisesti laulajaksi tai tähdeksi.”

Helsingissä asuessaan Eini sai opiskelupaikat niin kauppaopistosta kuin hammashoitajakoulutuksesta, mutta opintoihin ei koskaan jäänyt aikaa. Aina tuli uusia hittejä ja lisää keikkoja.

”Parikymppisenä minua ärsytti, kun kaverit lähtivät diskoihin ja jouduin keikoille takahikiälle. Olisin halunnut bilettää muiden kanssa.”

Vuosien mittaan Eini oivalsi olevansa oikealla tiellä.

”Olen ymmärtänyt, etten voisi ikinä tehdä mitään muuta. Rakastan työtäni, yleisöäni ja tunnen yhä kehittyväni työssäni. Se on todella palkitsevaa.”

Eini jatkoi keikkailua tiiviisti, kun hänen lapsensa olivat pieniä. Tuolloin hän vetäytyi julkisuudesta ja levynteosta. Diskomusiikki vaihtui välillä tanssimusiikkiin.

2000-luvun alussa Eini teki paluun diskokuningattarena. Tammikuussa hän julkaisee uuden albumin, jolle hän on laulanut diskomusiikillisia coverversioita nuorten suomalaistähtien hiteistä.

”On upeaa, että nyt 55-vuotiaana minuun uskotaan ja minulle annetaan uusia mahdollisuuksia. Olen siitä kiitollinen.”

Talous

Rahankäyttö on ainoa asia, mistä Einille tulee puolisonsa kanssa joskus sanomista.

”Mieheni mielestä minun pitäisi olla tarkempi eikä ihan niin huikentelevainen. Sorrun ostelemaan ihania vaatteita ja heräteostoksia, jotka myöhemmin osoittautuvat turhiksi.”

Ammattinsa vuoksi Einiltä kuluu kuitenkin kosmetiikkaan ja esiintymisvaatteisiin reippaasti rahaa. Ja kengät, niitä Eini ei voi vastustaa.

”Olen kenkähullu, niitä on kymmeniä ja moneen lähtöön. Pukeutuessani aloitan usein kengistä.”

Einin oma pukeutumishuone pursuaa esiintymisvaatteita. Jos jokin vaate on pitkään käyttämättä, Eini antaa sen avokätisesti eteenpäin.

”Raha tekee rauhalliseksi – se, että selviää velvoitteistaan ja laskuistaan. Minulle on tärkeintä, että pystyn auttamaan lapsiani.”

Nykyään Eini on tarkempi rahoistaan kuin nuorempana.

”Asumme omistusasunnossa ja maksamme asuntolainaa. Se on pesämunamme.”

Terveys

Eini tunnustaa, ettei ole tällä hetkellä täysin tyytyväinen kehoonsa. Painoa on hiipinyt pikkuhiljaa muutama kilo, ne pitäisi saada pois.

”Syön aina liian vähän kerralla ja napostelen pitkin päivää. Iän myötä aineenvaihduntani on hidastunut. Se on niin väärin!”

Parikymmentä vuotta sitten Einille puhkesi yllättäen astma. Ensimmäinen kohtaus oli dramaattinen, ja Eini vietiin sairaalaan.

”Henkeni ei kulkenut enkä tiennyt, mitä minulle tapahtuu. Se säikäytti.”

Nyt hän kantaa astmapiippua aina mukanaan.

Einillä on sukurasitteena sekä syöpää että sydän- ja verisuonisairauksia. Einin äiti kuoli aivoverenvuotoon, ja isä menehtyi sydänkohtaukseen 86-vuotiaana.

”Pelkään suvussani kulkevia perinnöllisiä sairauksia. Ne ovat arvaamattomia eikä koskaan tiedä, milloin nämä osuvat omalle kohdalle.”

Eini pyrkii vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa pitämällä huolta terveydestään.

”En pelkää kuolemaa vaan sitä, että jäisin kasviksi sänkyyn. Haluaisin lähteä tästä maailmasta suorilta jaloilta.”

X