Laulaja Ilkka Vainio humaltuu enää vain ilosta – Raittius auttoi toipumaan paksusuolen syövästä: ”Jos olisin yhä juonut, en olisi osannut hakeutua väsymykseni takia lääkäriin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Enää en mene krapulaisena ­keikoille tai televisioesiintymisiin”, kertoo laulaja Ilkka Vainio.
”Enää en mene krapulaisena ­keikoille tai televisioesiintymisiin”, kertoo laulaja Ilkka Vainio. © Lehtikuva
Sanoittaja, tuottaja ja laulaja Ilkka Vainio pisti korkin kiinni laulaja Eino Grönin innoittamana. Nyt hän on oivaltanut, että hauskaa voi pitää ilman alkoholia.

Laulaja Ilkka Vainio kertoo, miten musiikkimaailmaan kuului alkoholin käyttö.

”Lähdin kollegoideni kanssa usein studiolta kapakoihin. Alkoholimäärät kasvoivat kuin varkain. Pahimmillaan saatoin juoda päivässä kaksi pulloa brandyä”, Ilkka Vainio kertoo.

Sitten hän ymmäri, että olisi tehtävä elämäntapamuutos.

”Oloni oli usein utuinen ja raskas. Vaatteetkin kiristivät”, Ilkka Vainio kuvailee.

Tunnustus raitistumisesta yleisölle

”Käännekohta elämässäni tapahtui neljä vuotta sitten, kun olin esiintymässä kirkko­konsertissa. Huomasin yleisön joukossa laulaja Eino Grönin, jonka olin tuntenut jo pikkupojasta asti. Pyysin Eikan lavalle ja esitimme yhteisnumeron. Kappaleen jälkeen kerroin yleisölle, että minä aion lopettaa juomisen, kuten Einokin oli tehnyt jo vuosia sitten. Sain raikuvat aplodit.

Kirkkokonsertin jälkeen join itseni vielä kerran humalaan kaveriporukan matkalla Latviassa. Sen jälkeen laitoin korkin kiinni, enkä ole juonut pisaraakaan alkoholia.

Alkoholin jättäminen on tuonut elämääni pelkästään hyviä asioita. Jaksan paremmin, nukun sikeämmin ja syön terveellisemmin kuin ennen. Myös työni sujuvat paremmin: enää en mene krapulaisena ­keikoille tai televisioesiintymisiin.”

Paksusuolen syövän oireet olisivat menneet ennen krapulan piikkiin

”Viime vuoden alussa minulta löydettiin paksusuolen syöpä. Selvisin leikkauk­sesta ja olen taas hyvässä vedossa. Uskon toipumisen olevan pitkälti raittiuteni ansiota. Jos olisin yhä juonut, en olisi osannut hakeutua väsymykseni takia lääkäriin, vaan olisin laittanut oireeni krapulan piikkiin.

Aina välillä tulee ajatus, että mitä jos ­ottaisin pari annosta alkoholia. Niissä ­tilanteissa muistutan itseäni siitä, että ­humala on vain hetken huuma ja että alko­holin negatiiviset vaikutukset ovat monin­kertaiset positiivisiin verrattuna. Näin järkeilemällä olen onnistunut pysymään päätöksessäni.”

”Minua ei häiritse se, jos muut juovat”

”En ole joutunut selittelemään juomattomuuttani. Musiikkimaailmakin on onneksi muuttumassa. Ennen oli hienoa olla jurrissa, mutta nykyään voit olla hyvä taiteilija, vaikka olisit selvin päin. Minua ei lainkaan häiritse se, jos muut juovat. Kun meille tulee vieraita, tarjoan heille viiniä, mutta juon itse alkoholittomia oluita tai vettä.

Olen oivaltanut sen, että hauskaa voi ­pitää myös ilman alkoholia. Nykyään ­humallun ilosta.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Ilkka Vainio – ”Myin varastettua tupakkaa ja jouduin humalassa autokolariin”

Lue myös: Eino Grön: ”En olisi näin hyvässä kunnossa, jos en olisi raitistunut”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X