Lauri Markkanen ammentaa perheestä energiaa – Alvarin ja Elsan isällä on nyt enemmän pelissä: ”Haluan pelata mahdollisimman hyvin heidän vuokseen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koripalloilija Lauri Markkanen
Utah Jazz -joukkueessa pelaava Lauri Markkanen, 25, yhdistää perhe-elämän ja ammattilaiskoripalloilijan uran Yhdysvalloissa. Markkanen on noussut tämän kauden alussa voitokkaan joukkueensa kantavaksi voimaksi. © David Banks-USA TODAY Sports
Lasten hoitaminen on koripalloilija Lauri Markkaselle voimaannuttavaa kaikessa vaativuudessaan. Pelimatkoilla hän kaipaa lapsiperheen rutiineja ja yhteisiä ruokailuhetkiä.

Lauri Markkanen, 25, hymyilee seuratessaan sivusta neljävuotiaan poikansa Alvarin ja tämä kaksivuotiaan siskon Elsan leikkimistä.

Koko muu maailma menettää merkityksensä, kun perheenisä sukeltaa mukaan lasten leikkiin.

”Silloin pystyy unohtamaan koripallon ja kaiken muun, ja olla vain neljästään, mitä sitten ikinä ollaankaan, vaikkapa dinosauruksia.”

Muun maailman, erityisesti koripalloammattilaisuuden, hetkellinen unohtaminen on tärkeätä huippu-urheilijan jaksamiselle.

Vanhemmuuskin vaatii työtä, mutta sitä Lauri osasi odottaa. Lasten kanssa oleminen on nuorelle isälle niin palkitsevaa, että hän kokee sen jopa tuoneen lisävoimaa koripallokentälle.

”Lasten myötä on enemmän pelattavaa kentällä. Haluan pelata mahdollisimman hyvin heidän vuokseen.”

Lauri onkin noussut NBA-sarjajoukkueensa kantavaksi voimaksi. Utah Jazz on voittanut suurimman osan kauden ensimmäisistä peleistä Laurin upeiden henkilökohtaisten suoritusten siivittämänä.

Vaimo Verna Aho ja poika Alvar kannustivat Lauria, kun tämä pelasi Chicago Bullsin riveissä Los Angeles Lakersia vastaan marraskuussa 2019. © AOP

Vaimo Verna Aho ja poika Alvar kannustivat Lauria, kun tämä pelasi Chicago Bullsin riveissä Los Angeles Lakersia vastaan marraskuussa 2019. © AOP

Kodin vaihdokset mietityttävät

Erinomaista suoritusta alleviivaa se, että Lauri Markkanen vaihtoi joukkuetta juuri ennen kauden alkua. Viime vuoden hän pelasi Cleveland Cavaliersin riveissä.

Alvarilta jäi kavereita Chicagoon, jossa Lauri pelasi vuodet 2017–2021. Heihin yritetään pitää yhteyttä mahdollisuuksien mukaan.

Muutenkin Lauri pitää huolen, että niin lapsilla kuin vaimolla, Verna Aholla, olisi parhaat mahdolliset edellytykset hyvään elämään.

”Uuteen kaupunkiin muuttaessa täytyy vain mennä eteenpäin ja panostaa perheen hyvinvointiin.”

Muutto Clevelandista Utahiin sujui ongelmitta uuden joukkueen henkilökunnan auttaessa kotiutumisessa. Heidän avullaan löytyi muun muassa erinomainen esikoulu Alvarille.

Muutoksien keskellä tukena ovat myös isovanhemmat Suomesta käsin. He ovat mukana lastenlastensa arjessa videopuhelujen välityksellä.

Esikoisen syntyessä neljä vuotta sitten Laurin äiti oli nuorenparin apuna Chicagossa. Kuopuksen syntyessä vuonna 2020 koronan vuoksi asetetut liikkumisrajoitukset estivät äidin matkustamisen Yhdysvaltoihin.

Elsan syntymän ajaksi tarvittiin joku katsomaan Alvarin perään. Avuksi palkattiin lastenhoitaja, jonka kanssa perhe ystävystyi. Hoitaja muutti myöhemmin perheen mukana ensin Clevelandiin ja sitten Utahiin.

”Kahden viikon pelimatkalta palattuani arvostan suuresti sitä, että saan olla perheen kanssa samaan aikaan ruokapöydässä.”

Poissaolo haastavinta

Vastuu lastenhoidosta painottuu perheen äidille, sillä ammattikoripalloilija joutuu olemaan paljon poissa kotoa. Nämä ovatkin haastavimpia hetkiä Laurille isänä.

”Varsinkin nyt kun lapset ovat kasvaneet, näkee, että heitä harmittaa, kun lähden pidemmälle pelimatkalle. Samalla kuitenkin rakastan koripalloa, ja ymmärrän että se on työ, johon on laitettava kaikki peliin.”

Lauri Markkanen haluaa silti viettää mahdollisimman paljon aikaa perheen kanssa. Pelimatkoilla hän kaipaa lapsiperheen arkirutiineja – leikkimistä, kylvettämistä ja nukuttamista. Nämä saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä kesälomalla pidemmän aikaa kotona ollessa.

”Kahden viikon pelimatkalta palattuani arvostan suuresti sitä, että saan olla perheen kanssa samaan aikaan ruokapöydässä. Pelikauden aikana yhteiset ruokailuhetket on harvassa.”

Lauri Markkanen

Koripalloilija Lauri Markkanen joutui vaihtamaan NBA-seuraa juuri uuden kauden alla, mutta suoritukset kentällä ovat silti keränneet kansainvälistä huomiota. Kotona Susijengin tähti on kuitenkin ennen kaikkea isä. © LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Vanhemmuus opettaa

Iso kunnia Laurin koripalloammattilaisuuden ja vanhemmuuden yhdistämisestä kuuluu perheen äidille. Verna tekee paljon sen eteen, että Laurilla on mahdollisuus treenata ja pelata koripalloa työkseen.

Kotona ollessaan Lauri Markkanen pyrkii auttamaan lasten kanssa niin paljon kuin mahdollista. Univajetta hän paikkaa nukkumalla pelimatkoilla.

Kun lapset olivat vielä vauvaiässä, urheilijan tarvitseman levon Lauri sai korvatulppien avulla, luvan kanssa.

Vanhemmuus on kiireisempää toisen lapsen myötä. Ensimmäisen lapsen kanssa Lauri on oppinut, minkälaisia tunteita ja vaiheita lapsi käy läpi kasvaessaan. Tyttären kanssa on siksi helpompaa.

Kasvavilla lapsilla on kuitenkin paljon energiaa, ja heille on asetettava rajoja.

”Lapset ovat siinä iässä, että he haluaisivat juosta kaikkialle. Välillä joudun nykäisemään hihasta ja selittämään sääntöjä.”

Alvar ja Elsa ovat kuitenkin ymmärtäneet säännöt hyvin ja ovat isänsä mielestä helppoja lapsia. Perheessä pyritään sopimaan asiat niin, että kaikilla on hyvä olla.

”Isyys on tehnyt minusta paremman ihmisen. Olen oppinut entistä kärsivällisemmäksi.”

Pitkäjänteisyyttä tuskin on Laurin luonteesta koskaan puuttunutkaan, sillä vain harvat pääsevät huippu-urheilijana yhtä pitkälle kuin hän. Tätä määrätietoisuutta hän haluaa opettaa lapsilleen heidän kasvaessaan.

”Pyrin esimerkilläni opettamaan heille työnteon tärkeyttä ja sitä, että mitä tahansa voi saavuttaa, kun antaa kaikkensa ja yrittää.”

X