Lena Meriläinen kertoo Annassa uupumuksestaan: ”On rohkeaa pyytää apua”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Uupumusdiagnoosi tuli näyttelijä Lena Meriläiselle yllätyksenä. © MIRVA KAKKO/KUVARYHMÄ SKOY
Alkuhämmennyksen jälkeen uupumusdiagnoosi on ollut näyttelijä Lena Meriläiselle, 63, helpotus. Tärkein oivallus on ollut oppia kuuntelemaan itseään ja lopettaa suorittaminen.

Reilu vuosi sitten näyttelijä Lena Meriläinen meni lääkäriin vatsakipujen ja muiden, epämääräisten oireiden vuoksi. Vaikka Lena oli tuntenut olonsa jo pidemmän aikaa apaattiseksi ja väsyneeksi, lääkärin antama uupumisdiagnoosi tuli yllätyksenä. Lena kertoo uupumuksestaan tuoreessa Anna-lehdessä.

Vaikka diagnoosi tuli Lenalle yllätyksenä, se ei ollut sitä hänen läheisilleen. Etenkin puoliso Olli Tola oli ollut jo pidempään huolissaan ja tytär epäili, että Lena voisi olla masentunut.

”Olin tuohon aikaan rakkaimmilleni ikävä ihminen. Olin ärtyisä ja myrtsi, itku oli jatkuvasti herkässä. Purin pahaa oloani muihin. Jos joku puhutteli minua, yleensä ärähdin vastaukseksi”, Lena kertoo Annassa.

Lena oli tottunut olemaan vahva nainen, joka kannattelee muita. Ennen diagnoosia Lena piti arvossa sitä, että ihminen pärjää omillaan, eikä tarvitse apua. Vahvallekin naiselle uupumusdiagnoosi on alkuhämmennyksen jälkeen ollut kuitenkin helpotus.

”Olin onnellinen, että pahalle ololleni löytyi selitys. Tuntui hyvältä myöntää, että minäkin saan olla välillä väsynyt.”

Päälaelleen kääntyneet ajattelumallit

Lena uskoo, että uupumuksen taustalla ovat vaikuttaneet monet syyt. Ahdistusta ja stressiä ovat aiheuttaneet muun muassa Alzheimerin tautiin sairastuneen iäkkään äidin hoitaminen, pelko näyttelijän töiden loppumisesta sekä huoli lapsista ja lapsenlapsista.

”Olin omaan elämääni tyytymätön. Minusta oli mukavaa tehdä töitä, kun pääsin näyttelijänä hetkeksi pois itsestäni”, Lena kertoo Annassa.

Diagnoosin jälkeen Lena pitää tärkeimpänä oivalluksenaan sitä, että hän on oppinut luopumaan onnellisuuden suorittamisesta. Viime vuodenvaihteessa aloitettu terapia jatkui syksyn alkuun asti. Ammattilaisen ohjauksesta on ollut apua, sillä Lena on oppinut kuuntelemaan enemmän itseään.

Kesäkuussa Lena jäi eläkkeelle. Työtään rakastavalle ihmiselle eläkkelle jääminen oli aluksi vaikea paikka. Nyt arkeen on kuitenkin avautunut aikaa pysähtymiselle ja omien tunteiden käsittelemiselle.

”Nykyään ajatusmallini on kääntynyt päälaelleen. Ajattelen, että niin sanottu heikkous onkin usein vahvuutta. On rohkeaa pyytää apua ja myöntää tarvitsevansa toisia.”

Lue myös:

Näyttelijä Lena Meriläinen Elämä Pelissä -ohjelmaan lähtemisestä: ”Minulla ei ole mitään salattavaa”

X