Anna-lehti: Lena Meriläinen avautuu suhteestaan Veera-tyttäreensä: ”Olen käynyt läpi pohjamutia myöten, miksi jätin hänet lapsena”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Näyttelijä Lena Meriläinen tunnustaa Annassa olevansa introvertti, joka mielellään jättää välistä isot juhlat ja gaalatilaisuudet.
Näyttelijä Lena Meriläinen tunnustaa Annassa olevansa introvertti, joka mielellään jättää välistä isot juhlat ja gaalatilaisuudet. © Niclas Mäkelä
Näyttelijä Lena Meriläinen kertoo Annassa, että nuorena hän ei ymmärtänyt äitiyden ihanuutta, vaikka rakasti tytärtään. Nyt hän on isoäiti ja isoisoäiti ja kokee saaneensa uuden mahdollisuuden äitiyteen.

Näyttelijä Lena Meriläinen,67, sai tyttärensä nuorena, vain 21-vuotiaana. Äitiydestä hän ei ollut osannut vielä haaveilla.

”Rakastin häntä kovasti, mutta en ymmärtänyt äitiyden ihanuutta”, Lena Meriläinen tunnustaa Anna-lehdessä.

Hän kokee, että elämä oli siihen aikaan ristiriitaista ja täynnä suorittamista.

Selvä visio ammattitanssijan urasta oli vaihtunut näyttelijäntyöhön, sillä Meriläisen keho ei olisi kestänyt työkseen tanssimista. Nopeasta alanvaihdosta jäi kytemään epävarmuus, ja pettymys jäi varjostamaan näyttelemistä. Iloa oli vaikea tuntea.

Teatterilla Meriläinen näki, että muut naiset suoriutuivat näyttelemisen ja äitiyden yhdistämisestä hienosti. Itse hän ei tiennyt, kuinka se tulisi tehdä.

”Minä selviydyin, mutta en ollut äitiyden perikuva. Olin liian kiinni työssä.”

Kaiken selvittäminen vei vuosia

Tytär oli pieni koululainen, kun Lena Meriläinen erosi tämän isästä. Meriläinen jätti työnsä Turun kaupunginteatterissa ja muutti Tampereelle.

”Veera jäi isälleen, jotta hänen elämänsä muuttuisi mahdollisimman vähän. Minusta tuli viikonloppuäiti.”

Tyttären lähestyessä aikuisuutta, Lena Meriläisen ratkaisu aiheutti riitoja. Ei niinkään eron vuoksi, syynä oli se, millaisena äitinä tytär tämän koki ja millaisia traumoja se oli aiheuttanut.

”Tehtyä ei saanut tekemättömäksi, ja on hyvin vähän, mitä olisin voinut tehdä toisin. Oli vain yritettävä elää hyvä elämä niissä olosuhteissa, joissa elimme.”

Rehellinen puhe on ainut tapa, jolla asioita voi todella ymmärtää. Vaikka se tuntuu vaikealta, Lena Meriläinen ei ole nähnyt elämässään muuta vaihtoehtoa.

”Veeran kanssa olen käynyt läpi pohjamutia myöten sen, miksi jätin hänet lapsena. Se ei ollut yhden keskustelun paikka, vaan vei vuosia.”

Lue myös: Itsekriittisyys on pitänyt näyttelijä Lena Meriläisen otteessaan: ”Vanhenemisen hyviä puolia on se, että tulee armollisemmaksi itseään kohtaan”

Uusi kierros äitiyttä isoäitinä

Vaikeuksista huolimatta Lena Meriläinen on aina ollut läheinen tyttärensä kanssa. Keskustelut lähensivät heitä niin paljon, että yhdessä olo on edelleen ihanaa.

Uusi taso läheiseen suhteeseen tuli, kun Veera sai lapsen 16-vuotiaana.

”Olin hänen elämässään niin paljon mukana kuin pystyin ja sain olla.”

Nyt hänellä on tytär, kolme tyttärentytärtä ja kaksi tyttärentyttären poikaa. Heistä puhuessaan Lena Meriläinen liikuttuu: onneksi hän on saanut olla äiti vielä tyttären perheen kautta.

”Nykyisin olen suunnattoman onnellinen pienestä suvustamme.”

Lue jutun tiivistelmä Anna-lehden verkosta! Koko jutun voit lukea Annan numerosta 19/2022!

Jutussa Lena Meriläinen kertoo muun muassa siitä, kuinka hän rakastui mieheensä Olli Tolaan kummankin vielä ollessa naimisissa sekä siitä, millainen välillä myrskyinenkin suhde heillä on vuosien varrella ollut.

Lena Meriläinen kertoo myös, kuinka hän joutui luopumaan tanssijan urastaan ja kuinka hän on kokenut etenkin nuorempana epävarmuutta ja alemmuudentuntoa.

Lue lisää Annasta!

X