Uutuuskirjaväite: Spede Pasanen yritti raiskata Lenita Airiston – ”Olin tukehtua hänen hikisen ruhonsa alla”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lenita Airisto
Lenita Airisto kertoo uutuuskirjassa joutuneensa Spede Pasasen raiskausyrityksen kohteeksi tämän toimistolla vuonna 1991. © Tiia Ahjotuli/Otavamedia
Airisto kertoo uutuuskirjassaan Noitanaisen ilosanoma vaienneensa vuosikymmeniksi siitä, että Spede Pasanen yritti raiskata hänet.

Diplomiekonomi Lenita Airisto, 85, väittää maaliskuun 7. päivänä ilmestyvässä Noitanaisen ilosanoma -kirjassaan (Bazar), että elokuvatuottaja PerttiSpedePasanen yritti raiskata hänet. Airiston mukaan raiskausyritys tapahtui 7. hetki -keskusteluohjelman teon aikoihin vuonna 1991.

Lenita Airisto on kertonut aiemmin julkisuudessa joutuneensa raiskausyrityksen kohteeksi esimerkiksi Savon Sanomien haastattelussa, mutta vasta nyt hän nimeää hyökkääjänsä.

Airisto kertoo kirjassaan, että Pasanen oli saapumassa Airiston ja Jörn Donnerin juontaman ohjelman vieraaksi huhtikuussa 1991. Ennen kuvauksia Airisto sovi Pasasen kanssa tapaamisen edelliselle päivälle taustahaastattelua varten.

”Hänen kielensä esti minua huutamasta”

Kaksikko tapasi Spede Pasasen toimistolla Lauttasaaressa keskellä päivää. Kun haastattelun pääasiat oli käyty läpi noin 45 minuutin jälkeen, Lenita Airisto alkoi tehdä lähtöä. Hän kertoo kirjassa, että lähtöhetkellä Pasanen hyökkäsi hänen päälleen, kaatoi hänet sohvalle ja tunki kielensä hänen suuhunsa.

”Olin tukehtua hänen hikisen ruhonsa alla enkä pystynyt liikkumaan. Hänen kielensä esti minua huutamasta ja hänen puuskutuksensa teki selväksi, että tilanne etenisi raiskaukseksi”, Airisto kuvailee kirjassa.

Hän kertoo päässeensä vapaaksi potkaistuaan Pasasta ”sinne, missä se tuntuisi hänestä kipeimmin”. Potkun ansiosta Airisto pääsi juoksemaan huoneesta ulos talon rappukäytävään Speden nilkuttaessa vessaan.

Järkytyksestä hieman toivuttuaan Airisto sanoi Spedelle suorat sanat ja uhkasi, että jos Spede jättää saapumatta tv-ohjelman kuvauksiin, hän ilmoittaa Helsingin Sanomissa joutuneensa raiskausyrityksen kohteeksi.

Uuno Turhapuro -elokuvistakin muistettu viihteen monitoimimies Pertti ”Spede” Pasanen kuoli vuonna 2001. © ROZA MALE/SKOY

Vuosikymmenten hiljaisuus päättyi

Spede Pasanen saapui ohjelman vieraaksi, mutta Lenita Airiston mukaan tunnelma oli jäätävä.

”En kertonut iljettävästä raiskausyrityksestä studiolla kenellekään. En edes harkinnut kertovani Donnerille. Kerroin läheisille ystävilleni ja sitten monelle alan yhteistyökumppaneille”, hän kertoo Noitanaisen ilosanomaa -kirjassa.

Lenita Airisto sai kuulla, että Pasasen käytös on kaikkien tiedossa. Tuttavat ihmettelivät, miksei häntä oltu varoitettu.

Airisto ei ole aiemmin kertonut tapauksesta julkisesti koska koki, että 1990-luvulla asenne oli naista syyllistävä. Kauhistuttava kokemus ei kuitenkaan unohtunut.

”Miksi kerron ja kirjoitan tästä nyt? Tällaiset sikailut loppuvat, kun ne tulevat ilmi ja julkisuuteen. Viime aikoihin asti naiset ovat itse suojelleet raiskaajia, jotka ovat näin voineet jatkaa rikoksiaan. Olen kannustanut naisia tulemaan esiin ja paljastamaan. Myös minun on toimittava samoin.”

 

Lenita Airisto: Noitanaisen ilosanoma – Puolustaudu! Taistele! Voita! (Bazar) ilmestyi 7. maaliskuuta.

 

Lue myös: Kun Spede tuli baariin, sivullisten oli syytä pysyä kaukana – muuten saattoi käydä huonosti

X