Leo-Pekka Tähti viettää itsenäisyyspäivän Espanjassa: ”Tänä vuonna otetaan rauhallisesti”

Leo-Pekka Tähti on ollut yksi Linnan juhlien vakio­vieraista. Tänä vuonna hän viettää itsenäisyyspäivää Espanjassa kavereiden kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Moninkertainen paralympiavoittaja ja maailmanmestari Leo-Pekka Tähti on ollut Linnan juhlissa niin usein, että hän päätti jossain vaiheessa lopettaa laskemisen.

Leo-Pekka Tähti on ollut yksi Linnan juhlien vakio­vieraista. Tänä vuonna hän viettää itsenäisyyspäivää Espanjassa kavereiden kanssa.
Teksti: Elina Kirssi

Viisinkertainen paralympiavoittaja, ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on menestyksekkään urheilu-uransa ansiosta ollut yksi Linnan vakiovieraista. Hän muistelee olleensa Linnassa kymmenisen kertaa. Itsenäisyyspäivän vastaanotosta onkin tullut osa Leo-Pekan itsenäisyyspäivänviettoa: edellisen kerran kutsu saapui vuonna 2018.

Ensimmäisen kerran Leo-Pekka kutsuttiin Linnaan vuonna 2004. Hän voitti kesällä Ateenan paralympialaisissa kaksi kultamitalia ja osasi odottaa kutsua, mutta itsenäisyyspäivän vastaanotolle saapuminen jännitti enemmän kuin nykyään.

”Ajattelin vain, että älä mokaa, älä kaadu. Onneksi voin katsoa itseä peiliin, ei ole tarvinnut hävetä mitään, vaan kaikki on mennyt aina hyvin. Kun kamerat sammuvat, moni alkaa ottaa enemmän boolia ja rohkaistuu. Kyllä siellä saattaa nähdä jotain kommelluksia!”

Yleensä Leo-Pekka on tullut Helsinkiin päivää aiemmin valmistautumaan juhliin, varsinkin, jos on ollut juhlissa silloisen puolisonsa kanssa. Nykyään Linnan juhlat eivät enää juuri jännitä.

”Siinä vaiheessa tunnelma alkaa nousta, kun puen frakin päälle. Sitten kun Linnaan pääsee, kättely menee kuin itsestään eikä sitä siinä vaiheessa oikein mietikään. H-hetki eli kättely presidentin ja hänen puolisonsa kanssa on ollut luonteva tilanne ja lämminhenkinen hetki, vaikka siellä on paljon mediaa paikalla.”

Hänen osaltaan Linnan juhlat noudattavat samanlaista kaavaa. Kättelyyn Leo-Pekka Tähti on päässyt yleensä ensimmäisten joukossa heti veteraanien jälkeen.

Sieltä hänet on ohjattu ruokailemaan perähuoneeseen, jossa on ensimmäisen tunnin aikana vielä hyvin tilaa. Ruokailun jälkeen Leo-Pekka on silti kierrellyt Linnassa ja joskus jatkanut juhlia myös jatkoille, vaikka ruuhkaisilla käytävillä pyörätuolilla liikkuminen on hankalampaa.

Presidentin vanha tuttu

Leo-Pekan Tähden parhaat Linna-muistot liittyvät muihin vieraisiin.

”Olen päässyt kättelemään ja vaihtamaan muutaman sanan esimerkiksi Litmasen Jarin kanssa, ja myös Vesa-Matti Loiri oli hyvin karismaattinen ihminen. Rennoista jutusteluista on jäänyt paljon hyviä muistoja. Aina kun juhlat päättyvät, on hieno ja arvokas fiilis. Tuntuu hienolta saada kutsu ja päästä juhliin.”

Myös juttutuokiot Teemu Selänteen ja Tommi Mäkisen kanssa ovat jääneet mieleen. Mäkinen jopa kutsui Leo-Pekan mukaan MM-ralliin.

Aina kun juhlat päättyvät, on hieno ja arvokas fiilis.“

Huippu-urheilija on ollut Linnassa presidentti Tarja Halosen ja presidentti Sauli Niinistön kutsumana.

”Saulin aikana olen ollut kahtena ellei jopa kolmena peräkkäisenä vuonna Linnassa, ja presidentti heittikin kättelyssä vitsiä, että katsos, vanha tuttu!”

Itsenäisyyspäivä talvikodissa Espanjassa – Joulu kotona Suomessa

Tänä vuonna Leo-Pekka Tähti viettää itsenäisyyspäivää puolisonsa kanssa Espanjan Fuengirolassa, jossa hänellä on talvikoti. Aika kuluu treenatessa ja puolison kanssa aikaa viettäessä.

”Tänä vuonna ei ole mitään erityisjuhlaa. Varmaan kokoonnumme kavereiden kanssa yhteen ja menemme syömään. Otetaan rauhallisesti tämän covidin takia. Itsenäisyyspäivän jälkeen lennän jouluksi kotiin.”

Leo-Pekka oli Espanjassa myös keväällä, kun koronaepidemia levisi ympäri Eurooppaa. Tuolloin Espanjassa julistettiin lähes kahdeksi kuukaudeksi ulkonaliikkumiskielto. Koronaviruksen takia Tokion paralympialaiset siirtyivät vuodella, mutta se oli Leo-Pekalle helpotus, sillä rajoitukset vaikeuttivat harjoittelua.

Tällä hetkellä Espanjan ravintolat sulkeutuvat jo klo 18 ja ulkonaliikkumiskielto on öisin klo 22–7. Maskipakko on myös kaikkialla, mutta Leo-Pekan mukaan ihmiset liikkuvat normaalisti.

”Ei täällä pandemiaa huomaa katukuvassa. Ihmiset jatkavat elämäänsä.”

Lue myös: Leo-Pekka Tähti – Menestys on ylittänyt villeimmätkin unelmat

Lue myös: ”Juhlan aihe on tärkein” – Näin kansanedustaja Ilkka Kanerva ja Elina-puoliso hiljentyvät juhlimaan itsenäisyyspäivää Turussa

X