Kotiliesi: Väitteleminen on ollut Li Anderssonin ajankulua teini-iästä lähtien: ”Ystävien kautta kasvoin sellaiseksi kuin olen”

Li Andersson, 35, heräsi yhteiskunnallisesti ystäväpiirinsä ansiosta. Ruotsinkielisenä hän häpesi aluksi vaillinaista suomen kieltään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Li Andersson, 35, heräsi yhteiskunnallisesti ystäväpiirinsä ansiosta. Ruotsinkielisenä hän häpesi aluksi vaillinaista suomen kieltään.
Teksti: Seura toimitus

Li Andersson kertoo, että väittely kuului oleellisella tavalla hänen ja ystäviensä ajanviettoon jo teini-iästä lähtien.

”Jos en miettinyt kunnolla, miten perustelen näkemykseni, joku huomautti siitä varmasti. Ystävien kautta kasvoin sellaiseksi kuin olen.” Li Andersson kertoo Kotiliedessä.

Li oli jo parikymppisenä kansalaisaktiivina täysiverinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Ruotsinkielistä Litä kuitenkin hiersi heikko suomen kielen taito. Siitä seurasi tunne huonommuudesta.

”Ajattelin, että tiedän vähemmän kuin muut enkä osaa kommunikoida senkään vertaa. Huono kielitaito tuotti myös tunteen, etten pysty välittämään muille persoonaani ja sitä kuka olen. Esimerkiksi huumori on ulottuvuus, joka tulee aika myöhäisessä vaiheessa uuden kielen oppimisessa”, Li Andersson kertoo Kotiliedessä.

Esiintymistä voi harjoitella

Puhetilaisuudet jännittivät Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi valittua Li Anderssonia. Hän kuitenkin päätti sisukkaasti ottaa ainakin yhden puheenvuoron jokaisessa tilaisuudessa. Näin hän kehittyi puhujana.

Litä ärsyttää, että esiintymistaitoa pidetään synnynnäisenä ominaisuutena, jota joko on tai ei ole.

”Todellisuudessa kaikki joutuvat treenaamaan puhumista ja esiintymistä. Se on taito, jonka voi harjoitella.”

Pelottavimpia olivat väittelytilaisuudet, joihin pitää heittäytyä. Niihin Li valmistautui lukemalla paljon ja miettimällä, mitä voisi vastata erilaisiin argumentteihin.

Li on huomannut, että puutteellisesta kielitaidosta oli kuitenkin ainakin yksi etu.

”Puheesta karsiutui turha pois. Opin tiivistämään ja keskittymään oleelliseen.”

Suomenkielinen mies ja kaksikielinen tytär

Varma keino oppia kieli on elää sillä arkeaan. Niin Li on tehnyt jo pitkään, sillä hänen puolisonsa on suomenkielinen.

Tosin nyt ruotsi on palannut arkeen entistä tiiviimmin, koska Li puhuu ruotsia parivuotiaalle tyttärelleen. Unetkin ovat muuttuneet ruotsinkielisiksi.

Li toivoo, että tyttärestä kasvaa aikanaan ihminen, joka tarttuu maailman vääryyksiin.

”Hän päättää itse, millä tavalla ja mihin vääryyksiin.”

Lue lisää Kotilieden numerosta 25/2022. Li Andersson kertoo jutussa originellista taiteilijaisästään ja vasemmistolaisen arvomaailman omaavasta toimittajaäidistään. Li paljastaa myös, mikä ajoi hänet ensi kertaa ehdolle kuntavaaleissa.

Lue myös: Li Andersson rentoutuu kävelemällä: ”Lastenvaunujen työntäminen on eräällä tavalla meditatiivista”

X