Älä ole uhrautuva nakkikone! – Lotta Backlund lataa: ”Reippaus pitää ottaa itsekkäästi käyttöön oman elämänlaadun parantamiseksi”

Reippauskirjan tehnyt media-alan ammattilainen Lotta Backlund kehottaa näkemään epäonnistumiset välietappeina kohti onnistumista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kehityspäällikkö, koomikko, kirjoittaja Lotta Backlund.

Reippauskirjan tehnyt media-alan ammattilainen Lotta Backlund kehottaa näkemään epäonnistumiset välietappeina kohti onnistumista.
Teksti: Linda Martikainen

Standup-koomikkona ja televiosioesiintyjänä kansalle tunnetuksi tullut Lotta Backlund on kirjoittanut Sano kyllä! -teoksen, joka on ”käsikirja kaiken saamiseen”.

Onko reippaus sisäsyntyistä vai voiko jokainen alkaa reippaaksi ihmiseksi?

”Reippauden hienous on juuri se, ettei siihen tarvitse mitään erityistaitoja, tiettyjä geenejä tai vaikkapa rahaa. Kuka tahansa voi ryhtyä reippaaksi. Reippaus on äärimmäisen demokraattista, sillä se maksaa vain vaivaa.

Se myös kannattaa, koska sillä saa helposti etumatkaa työelämässä ja muussakin elämässä. Reippaat ihmiset saavat yleensä enemmän kokemusta kuin ne, jotka eivät reippaasti ilmoita olevansa käytettävissä. Kokemus tuo tietoa ja itseluottamusta, ja kohta onkin jo taitavampi kuin muut. Kokemusten kautta saa yleensä myös verkostoja ja kontakteja, jotka monesti osoittautuvat hyödyllisiksi.”

Miten reippautta voi treenata?

”Reippaus on vain päätöksen päässä, mutta on selvä, että uudet asiat voivat jännittää ja pelottaa. Niihin tarvitaan rohkeutta, ja roh­keutta todella voi treenata! Se on kuitenkin kuin lihas, joten samalla tavalla kuin et aloittaisi salilla sadan kilon painoilla, ei rohkeuttakaan ole pakko aloittaa täräyttämällä keskelle pahinta pelkoaan kertaheitolla.

Reippauskirjani viesti on, että on aina parempi tehdä jotain, kuin vain haikailla, unelmoida tai olla tekemättä mitään. Pienikin liike on liike oikeaan suuntaan – ja se synnyttää usein jatkoliikkeitä.”

Mikä on suurin harhaluulo mikä reippauteen sisältyy?

”Liian moni kuvittelee, että reippaus on sitä, että ollaan joku yleisorja tai uhrautuva nakkikone, tai että reipas tyyppi on sellainen, jolle voidaan sälyttää muidenkin työt ja kaikki yhteiset hommat. Reippaus pitää ottaa itsekkäästi käyttöön oman elämänlaadun parantamiseksi. Ei sellainen reippaus mitään paranna, että vetää itsensä piippuun raataessaan muiden hommia kuin omiaan.

Ei sellainen reippaus mitään paranna, että vetää itsensä piippuun raataessaan muiden hommia kuin omiaan.”

Vaikka reippaus on iloista tarmokkuutta, se ei tarkoita sitä, että on oltava murtumaton ja jatkuvasti hyväntuulinen. Kukaan ei ole sellainen.”

Voiko reippautta ylisuorittaa?

”Viittaan edelliseen kysymykseen, jotta jokainen varmasti mieltää reippauden samalla tavalla kuin minä. Mutta kun sen mieltää, niin: Ei, reippautta ei voi ylisuorittaa.

Kaikki oma tekeminen pitää kuitenkin tietysti suhteuttaa omiin voimavaroihin ja muihin rajoitteisiin. Vuorokaudessa on vain 24 tuntia, ja unesta ei kannata nipistää.”

Miten reippaus liittyy itsetuntoon?

”Itsetuntoa voi korvata reippaudella. Mitä enemmän reippaasti tekee asioita, sen enemmän oppii ja saa kokemusta. Itseluottamus syntyy osaamisesta, ja osaaminen taas syntyy kokemuksesta.”

Voiko epäonnistumisen pelosta saada niskalenkin reippauden avulla?

”Ilman muuta! Epäonnistuminen pitäisi oikeastaan nähdäkin vain yhtenä etappina matkalla onnistumiseen, eikä jonain päätepisteenä. Se on vaan keino tsekata, toimiiko joku asia vai ei.

Itse asiassa he, jotka epäonnistuvat enemmän myös onnistuvat enemmän. Aina kun tekee jotain, on riski, että epäonnistuu. Mutta mitä enemmän teet, sen enemmän myös onnistut.”

Onko reipas aina myös ahkera?

”Hmm, ei ehkä aina! Minä ainakin laiskottelen säännöllisesti, vaikka pääasiassa varsin reipas tyyppi olenkin. Ahkeruus liitetään usein reippauteen, mutta ei se mikään vaatimus ole.

Sen sijaan riittävä lepo on se, joka antaa reippaille kilpailuedun. Kun muistaa levätä riittävästi, on valovuosia paremmat mahdollisuudet tehdä ja onnistua missä vain!”

Reippaudesta kirjan kirjoittanut Lotta Backlund muistuttaa, ettei toimeliaisuus tarkoita muiden juoksutettavana olemista. © Lari Jarnefelt

Reippaudesta kirjan kirjoittanut Lotta Backlund muistuttaa, ettei toimeliaisuus tarkoita muiden juoksutettavana olemista. © Lari Jarnefelt

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: Lotta Backlund onnistui painonpudotuksessaan äitiyden ja terveellisemmän ruokavalion ansioista: ”Oli suuri oivallus ymmärtää, että elämän ei tarvitse olla jatkuvaa laihduttamista”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X