Maarit Feldt-Rannan viimeisiin vuosiin toi valoa onnellinen parisuhde: ”Olen jo nyt saanut kokea rakkauden, jollaista moni ei koe koskaan”

Jaa artikkeliTilaa Seura
SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta on kuollut.
SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta on kuollut. © Pekka Nieminen / Otavamedia
Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 27. marraskuuta 2019. Seuran haastattelussa vuonna 2014 Maarit Feldt-Ranta kertoi elämänsä rakkaudesta ja arjestaan uusiutuneen vatsasyövän varjossa.

Kesä oli aluillaan vuonna 2013, kun 46-vuotias Maarit Feldt-Ranta uuvahti hautausmaan laitamalle. Hän oli matkustanut junalla Helsingistä Karjaalle yksin ensimmäisen kerran kevään jatkuneiden syöpähoitojen jälkeen.

Juna-asemalta on matkaa Maaritin kotiin vajaa kaksi kilometriä. Rankat hoidot olivat vieneet voimat, matka oli liian pitkä. Maarit pysähtyi ja nojasi voipuneena puuhun.

Sitten hän nosti katseensa mittaillakseen jäljellä olevaa taivalta. Samalla hän huomasi pysähtyneensä hautausmaan viereen.

Maarit purskahti nauruun. Se oli viimeinen paikka, johon hän halusi jäädä makailemaan. Tilanteen koomisuuden nostaman hilpeyden voimalla hän käveli kotiin.

Maarit sairastui vatsasyöpään ensimmäisen kerran 2009. Neljän oireettoman vuoden jälkeen sairaus puhkesi uudelleen vajaa vuosi sitten.

Silti hän sanoo syntyneensä onnellisten tähtien alla.

Maarit Feldt-Ranta: ”Ihastuminen tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta”

Kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan ja politiikan toimittaja Vesa Kallionpään uutisoitiin seurustelevan toukokuussa 2013. Suhde oli useimmille yllätys, myös Maaritille.

He tunsivat toisensa ammattiensa kautta jo vuosien takaa. Maaritin mielikuva miehestä ei ollut imarteleva.

”Jos jokunen vuosi sitten olisi pitänyt nimetä mies, johon en varmasti koskaan sekaannu, olisi Vesa ollut ehkä paras esimerkki sellaisesta.”

Suhteen alussa hän kävikin monia keskusteluja itsensä kanssa.

”Mikä minussa on vialla, kun rakastun politiikan toimittajaan?”

Maaritilla on takanaan kaksi avioeroa. Ensimmäinen kariutui, kun silloinen puoliso selvisi täpärästi autolautta Estonian uppoamisesta ja perheen elämä kääntyi niiden kokemusten jälkeen päälaelleen.

Toisessa erossa merkittävänä tekijänä oli Maaritin sairastama vatsasyöpä.

”Elämässä on ylä- ja alamäkiä, kuoppia ja vesiesteitä. Ne muuttavat ihmistä, kuten sairaus muutti minua. Minulla on yksinkertainen rautalankamalli; jos hyviä päiviä on enemmän kuin huonoja, jatkan senhetkistä elämää. Jos suhde muuttuu, pitää tehdä jotakin.”

Hän haki avioeroa, joka astui voimaan tammikuussa 2013.

”Kun elin onnellisessa parisuhteessa, lähdin aina töistä heti kotiin. Eropäätöksen jälkeen en enää viihtynyt kodin tunnelmassa. Jäin roikkumaan työmaalle ja juttelemaan ihmisten kanssa.”

Maarit ei etsinyt miesystävää, mutta tiesi, ettei halua elää yksin.

”Miehen ja naisen välinen suhde on ollut aina hyvin tärkeä asia elämässäni.”

Mielessä ei vilahtanutkaan pelko yksin jäämisestä.

”Olen hyvin sosiaalinen ja maailma on täynnä ihania ihmisiä.”

Eduskunnan kahvilassa istuskellessaan hän yhtäkkiä oivalsi, että Vesa Kallionpää onkin yksi heistä. Myös Vesa oli vastikään eronnut.

”Ihastuminen tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta.”

Salainen toive

Rakkauden voima yllätti Maaritin.

”En ole lainkaan pitsiröyhelöromantiikkatyyppi. Rakkauspuheista olisin ennen helposti ajatellut, että vitsi, mitä lässytystä. Sitten kävi näin. Rakkaudella on valtava voima. Se on kuin hyökyaalto, jonka alle haluan jäädä.”

Pian voimaa tarvittiinkin.

Kun Maarit sairastui vatsasyöpään 2009, hoidot jatkuivat kahdeksan kuukautta. Sen jälkeen neljän vuoden ajan kontrollitutkimusten tulokset olivat puhtaat.

Maarit on kiitollinen noista vuosista.

”Ensimmäisellä kerralla en halunnut kuolla, koska lapset vielä tarvitsivat minua. Toivoin saavani elää, kunnes he ovat aikuisia.”

Toive ylittyikin.

Maaritista tuli mummo, kun hänen tyttärensä Hanna, 20, sai Melissa-tyttären joulukuussa 2012. Kuopus Kalle, 19, menee tammikuussa armeijaan.

Marraskuussa 2013 Maarit Feldt Ranta oli eduskunnassa lääkärin soittaessa. Vatsasyöpä oli uusiutunut.

”Nyt tunsin, että haluan niin kovasti elää vielä Vesan kanssa.”

Maarit kertoi miesystävälleen uutisen välittömästi.

”Muutaman kerran sanoin hänelle ymmärtäväni, jos hän haluaa päättää suhteemme. Hän vastasi kysymällä, viiraako minulla päästä.”

Maarit myöntää toivoneensa salaa, että toinen jaksaisi pysyä hänen rinnallaan. Hän ei silti voinut kuvitellakaan, kuinka paljon tukea mieheltä saisi.

Marras-joulukuun vaihteessa tehdyssä leikkauksessa Maaritilta poistettiin vatsalaukku, perna sekä osa haimaa ja suolistoa. Sädehoitoa ei voitu antaa, sillä kiintiö täyttyi jo ensimmäisellä kerralla.

Kevään ajan häntä hoidettiin sytostaateilla kolmen viikon jaksoissa. Vaikein sivuoire oli ääretön uupumus. Se pakotti makaamaan päiviä sisällä.

”Sen ajan Vesa oli koko elämäni.”

Maarit tiesi ensimmäisen kerran perusteella, miten hoidot etenevät. Hän ajatteli, että romanssi jatkuu, kun hän selviää niistä.

”Mutta romanssi jatkui ja vahvistui koko senkin ajan. Vesan kanssa en tuntenut olevani potilas, vaikka hän välillä joutuikin minua hoitamaan.”

Miehen merkitys syövästä selviytymisessä oli suuri.

”Sairastuneella pitää olla joku, jonka takia haluaa taistella ja elää.”

”En mieti tulevaisuutta. Olen jo nyt saanut kokea rakkauden, jollaista moni ei koe koskaan. Ja se on ihanaa.”

”En mieti tulevaisuutta. Olen jo nyt saanut kokea rakkauden, jollaista moni ei koe koskaan. Ja se on ihanaa”, sanoi Maarit Feldt-Ranta.  © Pekka Nieminen / Otavamedia

Helppo lepyteltävä

”Elämässäni on paljon upeita ihmisiä, mutta Vesan kanssa jaan elämäni.”

Yhdessäolon yksityiskohtia hän ei halua kertoa.

”Minulla ei ole ollut yhtä hauskaa kenenkään muun kanssa. Nauramme paljon. Ehkä se liittyy myös ikään ja elettyyn elämään, kaikki ei ole enää hirveän vakavaa.”

Pelkkää auvoa parin arki ei kuitenkaan ole. Muutaman kerran kireyttä väleihin on tuonut Vesan ammatillinen tapa tarkastella puolueita.

”Välillä tuntuu, että erityisen kriittisesti hän arvioi sosiaalidemokraatteja. Se on arvomaailmani eikä mikään työpaikka. Jos joku tölvii sitä, on melkein kuin minua moittisi.”

Suuttuessaan Maarit myöntää olevansa maailman helpoin lepyteltävä.

”Ei tarvitse kuin pää kallellaan hymyillä nätisti.”

Loppujen lopuksi Maarit myös ihailee Vesan totista asennetta työhön.

”On ihanaa, että minulla on mies, jota voin kunnioittaa ja katsoa ylöspäin.”

Maarit ja Vesa – Me kaksi

Vesa on aivan erilainen kuin miehet Maaritin aiemmissa suhteissa.

”Olemme monella tavalla luonteina toistemme vastakohtia. Yllätys oli, että viihdymme samanlaisissa tilanteissa ja tunnelmissa, tykkäämme tehdä samoja asioita.”

Maarit vaeltelee mielellään metsissä ja elää vaatimatonta mökkielämää mieluiten erämaassa.

”Vesastakaan ei heti ajattele, että hän on eräreiska ja handyman.”

Kesällä he viihtyivät viisi viikkoa Vesan mökillä pohjoisessa. Aiemmin suorituskeskeiselle Maaritille oli uutta nauttia aamukahvista mökin kuistilla kolmekin tuntia.

Entä tulevaisuus? Maaritin koti on Karjaalla, Vesa asuu Helsingissä.

”Tässä iässä seurustelulle ei ole kirjoitettua kaavaa, jonka mukaan mennään naimisiin, hankitaan lapsia ja eletään perhe-elämää. Ei ole suunnitelmaa, maamerkkejä tai etappeja, mitä kuuluu tehdä. Voimme elää tässä ja nyt, päivä kerrallaan. Se on aivan huippua.”

Kihlajaisia ja häitä on siis turha odottaa.

”Kummallakin on omat lapset, sukulaiset ja huushollit. Niiden lisäksi on nyt meidän oma, yhteinen elämä, jossa olemme vain me kaksi. Se ei vaadi sopimuksia, sitoumuksia tai lupauksia. Se on tässä ja nyt.”

Maarit Feldt-Ranta: ”Tänään on kaikki hyvin ja se riittää”

Keväällä hoitojen välillä oli muutamia päivä, jolloin Maarit Feldt-Ranta jaksoi Vesan auttamana kävellä autoon. Sitten hän istuskeli kauppakeskuksen penkillä tai kahvilassa, kun Vesa teki ostoksia.

”Kun toivoin lasta, näin joka paikassa raskaana olevia. Keväällä haaveilin juoksemisesta ja kaikkialla tuntui olevan vain lenkkeilijöitä.”

Eräänä kertana Maaritin huomio kiinnittyi urheiluliikkeen loppuunmyyntiin. Hän kysyi Vesalta, että pitäisikö ostaa juoksuvarusteet.

”Vesa totesi, että kunhan nyt ensin kävelet.”

Maaritin hoidot päättyivät toukokuussa. Syyskuun alussa hän palasi työhönsä eduskuntaan.

Nyt hän on valmis juoksemaankin.

”Sairaus on mukanani lopun elämäni ajan, mutta minua ei kannata surkutella. Olen yksi onnellisimmista ihmisistä.”

Se ei tarkoita kaiken olevan hyvin, vaan keskittymistä siihen, mikä on.

”Minulla on ollut todella hyvä elämä. Tunnun putoavan aina jaloilleni. Juuri kun eteeni tuli näin vaikea tilanne, olenkin äärettömän rakastunut ja elämässäni on Vesa, joka auttaa minut sen läpi.”

Maarit ei halua elää elämäänsä säästöliekillä.

”Minulle on yhdentekevää, kuinka pitkä elämäni on. Olen ollut niin huonossa kunnossa, etten pystynyt nauttimaan elämästä. Sitä en halua. Nyt olen siinä kunnossa, että voisin tehdä mitä vain. Se on luksusta.”

Maarit Feldt-Ranta oli vieraana Ylen Inhimillinen tekijä -ohjelmassa 5. syyskuuta. Hänet pysäytti samassa ohjelmassa olleen tietokirjailija Kaija Maria Junkkarin toteamus: ”Elämä on suora lähetys”.

”Miksi miettisin tulevaisuutta? Tänään on kaikki hyvin ja se riittää.”

***

Maarit Feldt-Ranta menehtyi vatsasyöpään 27. marraskuuta 2019. Hän oli SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja. Vuonna 2007 Maarit Feldt-Ranta sairastui vatsasyöpään. Sairaus uusi kahdesti. Jouluna 2018 hän kihlautui elämänkumppaninsa Vesa Kallionpään kanssa.

Lue myös: Miten surusta selviää?

X