Prinsessa Madeleinen muutosten vuosi: toinen lapsi ja uusi koti

Jaa artikkeli
Madeleine tapasi tammikuussa Min Stora Dag - järjestön pääsihteerin Helene Bennon. Madeleine on säätiön suojelija. © Anders Wiklund/LK ja Suvad Mrkojic/LK
Ruotsiin palannut prinsessa Madeleine on kohta kahden lapsen äiti. Onko entisestä bailuprinsessasta tulossa vakaa ja vastuullinen?

Ei sen mikään uutispommi pitänyt olla, mutta silti se yllätti. Ruotsin prinsessa Madeleine, 32, odottaa toista lastaan.

Hovi tiedotti asiasta joulun alla, ja vauvan pitäisi syntyä ensi kesänä.

Madeleinen ja Christopher O’Neillin, 40, ensimmäinen lapsi, Leonore, on noin puolitoistavuotias, kun hänestä tulee isosisko. Leonore täyttää vuoden 20. helmikuuta.

Uuden tulokkaan laskettua aikaa ei ole kerrottu.

Ruotsalaislehdissä vauvan arvellaan syntyvän paremminkin alkukesästä kuin loppukesästä. Näin on päätelty Madeleinen vatsanseudusta, joka oli nätisti pyöristynyt jo Nobel-illallisilla joulukuun alkupuolella.

Eräät ehtivät veikata, ettei Madeleine pääsisi mukaan veljensä häihin. Prinssi Carl Philiphän menee naimisiin 13. kesäkuuta Sofia Hellqvistin kanssa.

Tulossa on perinteiset kuninkaalliset häät, joita valmistellaan jo. Kaikki Ruotsista katsoen tärkeät kruunupäät kutsutaan paikalle, kun viimeisinkin Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian lapsista menee naimisiin.

Madeleine voi kuitenkin olla siinä kohtaa viimeisillään raskaana tai juuri synnyttänyt.

Kutkuttava ajoitus

Lienee ollut mahdotonta ajoittaa vauva tarkoituksella tuohon kohtaan, jotta Madeleinen ei tarvitsisi mennä veljensä häihin.

Silti ajatus on kutkuttava.

Madeleine ei ole ollut innokas ottamaan Sofia Hellqvistiä sukulaisekseen. Niin ainakin on juoruttu.

Sofiahan on sievä, mutta häntä pidetään hiukan pintapuolisena julkisuustyrkkynä.

Toki Madeleinen lapsi voi olla tulossa vasta myöhemmin kesällä. Tällöin rouvan vatsa olisi muista syistä alkanut kasvaa tavallista nopeammin.

Syynä voisi olla se, ettei keho ollut ehtinyt palautua ensimmäisestä raskaudesta. Yleensähän vauvoja ei tehdä ihan näin nopeaan tahtiin.

Jollei sitten tulossa ole kaksoset…

Joka tapauksessa kiirehtimisenkin ymmärtää.

Madeleine on aina ollut lapsirakas, ja vaikka hän on nuori – hän täyttää kesäkuussa 33 vuotta – moni hänen ystävistään ehti perustaa perheen paljon häntä ennen.

Kiinniotettavaa siis on.

Toisen lapsen saaminen ei ole sekään aina helppoa, kuten kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin kohdalla on jouduttu toteamaan.

Sitä ei siis välttämättä kannata lykätä.

Paluu Ruotsiin

Lisäksi prinsessa on palannut Eurooppaan. Hovi julkisti uutisen virallisesti uudenvuodenaattona.

Lyhyessä tiedotteessa kerrottiin, että prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill ovat luopuneet vuokra-asunnostaan New Yorkissa ja etsivät uutta kotia Euroopasta.

Toistaiseksi he asuvat Tukholmassa, eikä heillä ole kiirettä tehdä päätöksiä. Se ei taida olla myöskään kovin helppoa.

Madeleine lähti New Yorkiin vajaat viisi vuotta sitten puretun kihlauksen aiheuttaman kohun saattelemana. Hän tarvitsi elämäänsä uuden alun. Sen hän myös sai, sillä hän tapasi Chris O’Neillin.

Tapahtumat ovat edenneet hurjaa vauhtia.

Pari tutustui syksyllä 2010, meni kihloihin 2012, vietti häät 2013 ja sai esikoisensa 2014.

Ehkä nyt onkin tullut hetki, jolloin yhteistä tulevaisuutta pitää suunnitella tarkemmin ja pitemmällä tähtäimellä.

Pitää sovittaa yhteen ulkoiset realiteetit ja kummankin puolison omat toiveet.

Sekä nyttemmin myös lasten etu.

Mieletön koti-ikävä

Madeleinen tahto on tuskin mikään arvoitus.

Nykyisessä elämäntilanteessaan hän haluaa olla lähellä lapsuudenkotiaan ja sukuaan. Hän haluaa synnyttää tällä kertaa ”kotona” Tukholmassa.

Nähtävästi Madeleine kärsi New Yorkissa ollessaan koti-ikävästä, etenkin Leonoren syntymän jälkeen.

Kun hän muutti New Yorkiin, kaupungissa asui useita hänelle läheisiä ystäviä. Sittemmin kaikki nämä vanhat ystävät ovat muuttaneet muualle.

Paljastavaa on sekin, miten Madeleine on viime viikkoina jakanut Facebook-sivuillaan valokuvia pohjoisen talviluonnosta.

Hän on ottanut valokuvat kävelyretkillään Tukholman merenrannoilla.

Voiko rakkautta syntymämaahan selvemmin ilmaista?

Oikeastaan merkit olivat näkyvissä jo viime kesänä.

Madeleine toi silloin perheensä Ruotsiin kesänviettoon – eikä olisi millään malttanut palata takaisin New Yorkiin.

Aika Yhdysvalloissa olikin Madeleinelle vain yksi elämänvaihe. Sitä leimasi vapaus. Hän oli vapaa menneestä ja koko lailla vapaa myös prinsessan asemasta – odotuksista, kritiikistä ja nurkissa alati pyörivästä lehdistöstä.

Nyt tilanne on muuttunut.

Madeleine on kohta kahden lapsen äiti.

Nuoruusvuosien vapautta ei enää ole muutenkaan.

Lontooseen?

On kuitenkin vaikea uskoa, että Madeleinen aviomies olisi valmis asettautumaan Ruotsiin.

Chris O’Neill toivottavasti kunnioittaa vaimonsa kuninkaallista statusta, mutta jos mies jäisi Ruotsiin, hän joutuisi opettelemaan ruotsin kielen.

Häiden aikaan Chris O’Neill ei halunnut ruotsalaista aatelisarvoa tai Ruotsin prinssiksi, koska silloin hänen olisi pitänyt ottaa Ruotsin kansalaisuus.

Hänhän on Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian kansalainen.

Tärkein seikka on silti se, että Madeleinen puoliso on liikemies, joka haluaa pitää kiinni urastaan ja liiketoimistaan. Niistä nousi jokin aika sitten Ruotsissa pienoinen metelikin, kun selvisi, että Madeleine oli hankkinut osuuden aviomiehensä liikeyrityksestä.

Asian paljastuttua Madeleine luopui omistuksestaan.

Joka tapauksessa Chris O’Neill voi teoriassa hoitaa osan töistään missä vain maapallolla, missä on puhelin ja internet.

Mutta vain osan.

Jotta hän voi tavata liikekumppaneita, hänen pitää olla siellä, missä tapahtuu. Tukholma ei ole varsinaisesti se paikka.

Lontoo sen sijaan toimisi hyvin. Sinne ei ole pitkä lentomatka Tukholmasta.

Lisäksi Lontoossa asuu Chris O’Neillin äiti Eva O’Neill, prinsessa Leonoren toinen mummi.

Vai Sveitsiin?

Luultavaa on, että Madeleinella ja Chrisillä tulee jatkossa olemaan yksi koti Ruotsissa ja toinen jossakin keskemmällä Eurooppaa. Aika sitten näyttää, miten kahden kodin pitäminen sujuu käytännössä.

Lontoon lisäksi vaihtoehtoina on esitetty Pariisia ja Sveitsin Gstaadia, jossa pariskunta on usein lomaillut.Chris opiskeli aikoinaan sisäoppilaitoksessa Sveitsissä.

Tukholmassa Madeleinen perhe asuu toistaiseksi Östermalmilla huoneistossa, joka sijaitsee kuninkaallisten hovitallien kiinteistössä.

Ratkaisu lienee tilapäinen.

Ainakin muut Ruotsin kuninkaalliset asuvat lähellä luontoa tai ainakin puiston keskellä. Toki Tukholman-kodin sijainti voi olla myös kompromissi.

Sen lähemmäksi New Yorkin katuvilinää ei Tukholmassa pääse, jos lähtötasona kuitenkin on ”kuninkaallinen asunto”.

Koko suvun vauva

Vaikka tulossa oleva vauva syntyy Madeleinelle ja Chrisille, vauvauutinen merkitsee paljon koko Ruotsin kuningashuoneelle.

Kruununperimyslistalle saadaan uusi nimi.

Tulokas sijoittuu sille tässä vaiheessa kuudenneksi.

Se ei ehkä kuulosta kovin kummoiselta, mutta tulevasta ei ikinä ole takuita. Tällä hetkellä Bernadottejen nuorimmassa sukupolvessa on vasta kaksi prinsessaa, Estelle ja Leonore.

Ajankohtaisempi asia on toki se, että vauvauutiset lisäävät kuninkaallisten suosiota aivan samoin kuin häätkin. Ja kun häät kestävät korkeintaan yhden viikonlopun, pienistä kuninkaallisista riittää juttua vuosikaudet.

Itse asiassa Madeleinen lapsista tullaan puhumaan loputtomiin, varsinkin nyt, jos nämä saavat kasvaa Ruotsissa.

Lapset nostavat suosiota

Myös Madeleinen oma asema on muuttumassa.

Nykyisen kuningasparin kuopus on ollut teinivuosista saakka Ruotsin kuningasperheen haukutuin jäsen.

Madeleinea on moitittu hovin vapaamatkustajaksi, joka ei tee tarpeeksi työtä korvaukseksi etuoikeutetusta asemastaan. Näiden puheiden luulisi nyt lakkaavan ainakin muutamaksi vuodeksi.

Ensimmäinen askel takaisin kansansuosioon oli tietysti se, että Madeleine palasi Ruotsiin. Nimenomaan hänen asumisensa kaukana Yhdysvalloissa ärsytti monia ruotsalaisia.

New Yorkissa Madeleine työskenteli äitinsä perustamassa kansainvälisessä lasten hyväksi toimivassa Childhood-järjestössä. Sen päämaja on juuri New Yorkissa. Työ Childhoodin hyväksi jatkuu kuitenkin myös Tukholmassa.

Tosin etusijalle noussevat muut kuninkaalliset velvollisuudet.

Vaan kuinka paljon pienten lasten äidiltä voi oikeastaan vaatia?

Vaikka Madeleinella kuinka olisi lastenhoitoapua, elämä kahden vaippaikäisen kanssa tulee väistämättä olemaan työntäyteistä.

Ehkä edustustehtävien kiintiö tuleekin täyteen ihan vain, kun poseeraa pikku kullanmurujensa kanssa?

X