”Sovinismi sopii meille” – Oopperalaulaja Jyrki Anttila ja Maija-puoliso pitävät perinteisistä perhearvoista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jyrki ja Maija Anttila
"Jyrki on kymmenen vuotta vanhempi. Hänessä on kokemuksen tuomaa karismaa, ja hän osaa ottaa naisen herrasmiesmäisen lämpimästi ja rennosti", Maija Anttila kertoo. © Tommi Tuomi
Jyrki ja Maija Anttilan suhteessa mies on perheenpää ja nainen hoitaa kodin. Liekki heidän suhteessaan ei ole sammunut 16 avioliittovuoden aikana. Näin he kuvailevat parisuhdettaan ja toisiaan.

Jyrki Anttila puolisostaan Maijasta:

”Kun näin Maijan ensimmäisen kerran, ajattelin, että tuosta naisesta teen itselleni vaimon jonain päivänä. Hän veti heti silmäni ja sydämeni puoleensa.

Maija on temperamenttinen mutta myös mielettömän lempeä nainen. Olen aika räiskyvä tyyppi, ja hän on jaksanut ymmärtää minua 16 vuotta, jotka olemme olleet naimisissa.

Suhteemme aikana hän on kasvanut voimakkaammaksi ja sanoo vahvemmin mielipiteitään kuin alussa. Minä puolestani olen oppinut hieman joustamaan. Minun pitäisi silti oppia sanomaan asioita lempeämmin.

Pohjalaisena saatan sanoa asioita tiukemmin kuin tarkoitan.”

”Pidän johtamisesta”

”Olen suhteessamme se, joka tekee isot päätökset, kuten taloudelliset hankinnat. Pidän johtamisesta. Jo Reserviupseerikoulussa huomasin, että tykkään komentaa ja kurinalaisuus miellyttää minua. Nykyisin kaikilla pitäisi olla koko ajan kivaa ja kaikesta saa loukkaantua, mutta joskus on vain niin, että jonkun täytyy sanoa ’pulinat pois, nyt tehdään näin’.

Minä ja Maija olemme lapsenmielisiä mutta viihdymme silti vanhojen ihmisten seurassa, jotka eivät turhia pullistele. Jaamme perinteiset arvot: koti, uskonto ja isänmaa. Jos sota syttyisi, haluaisin lähteä rintamalle puolustamaan Suomea.”

”Pidämme molemmat myös hyvästä seksistä”

”Olen kulttuurialan yksityisyrittäjä ja korona-aikana kaikki keikat sulivat alta pois. Jouduimme myymään pois kakkoskotimme, joka oli meille rakas.

Tämä kevät on ollut erityisen raskas, koska takana on kaksi taloudellisesti huonoa vuotta, eivätkä ihmiset vieläkään lähde tapahtumiin kuten aikaisemmin. Huolet ovat tulleet uniini, mutta olen kotona onnistunut pitämään hermoni kurissa.

Työni on minulle intohimo. Keväällä esitämme Iloinen leski -operettia, ja heinäkuussa Suomussalmella saa ensi-iltansa tuottamani Raatteentie-ooppera, jossa myös esiinnyn. Libreton on kirjoittanut Panu Rajala ja säveltäjä on Uljas Pulkkis.

Perhe tuo elämään vastapainoa. Meillä on kolme lasta, joista nuorin on 11-vuotias. Ilman heitä katsoisin maailmaa kapeasta uraputkesta. Kun tulen keikalta kotiin, he palauttavat minut nopeasti takaisin arkeen.

Maijalle on helppo keksiä yllätyksiä. Käymme mielellämme Mustion linnassa, jossa on upea ravintola ja hotelli. Maija rakastaa olla tunnelmallisissa, vanhoissa rakennuksissa ja syödä maukasta ruokaa. Pidämme molemmat myös hyvästä seksistä.”

Maija Anttila kertoo puolisostaan Jyrkistä:

”Pidän siitä, että mies on perheenpää. Olen halunnut hoitaa kodin, kun taas Jyrki on tuonut leivän pöytään.

Olen vähän höhelö, minkä takia pidän siitä, että mies sanoo, mitä tehdään. Se tuo minulle turvallisuutta. Aika moni nykynainen ei tällaista sulattaisi, mutta kannan ylpeydellä perinteistä roolia. Sovinismi sopii meille.

Jyrki on kymmenen vuotta vanhempi. Hänessä on kokemuksen tuomaa karismaa, ja hän osaa ottaa naisen herrasmiesmäisen lämpimästi ja rennosti. Ikävuosia enemmän kyse on asenteesta, mutta nuoremmissa miehissä on harvemmin tällaista charmia.”

Suhteemme on lupsakka tai dramaattinen

”Jyrkistä liikkuu juoruja, koska hän osaa hurmauselkeet. Suhteemme on kuitenkin niin vahva, etteivät ulkopuoliset asiat sitä hetkauta. En koskaan kysele hänen peräänsä, että missä hän on ollut ja kenen kanssa. Olemme itsenäisiä ihmisiä ja konstailemattomia luonnonlapsia. Minuun ei vetoa ihminen, jolla on kuori tai joka pidättelee tunteitaan.

Minulle suhteemme rankin aika oli silloin, kun lapsemme olivat pieniä. Hoidin kotia, mutta samalla koin velvollisuudekseni lähteä myös Jyrkin kanssa keikoille muusikkona.

Olihan se aika kuluttavaa, sitä paitsi kukan hullu haluaa pikkulapsiaikana laittaa perheen rahat johonkin operettiin? Olen kuitenkin aina seurannut Jyrkiä mukisematta.

Toisaalta sain hirveästi iloa ja energiaa taiteilijoiden kanssa työskentelemisestä, ja yhteiset projektimme ovat tuoneet paljon sisältöä minunkin elämääni.

Suhteemme on lupsakka tai dramaattinen. Emme oikeastaan riitele, mutta koemme elämän vahvasti, myös sen synkät puolet.”

”Liekki ei ole koskaan sammunut”

”Viime vuodet ovat olleet Jyrkille vaikeita. On ollut raastavaa katsoa vierestä, miten hänen menestyvä firmansa joutui koronarajoitusten takia vaikeuksiin. Jyrki ei kuitenkaan puhu työmurheistaan juurikaan kotona, jotta lapset eivät huolestuisi. Hän pitää paljon huolia sisällään ja voisi ilmaista niitä enemmänkin.

Ajoittain suhteessamme tällaiset tilanteet ovat ajaneet meitä kauemmaksi toisistamme, mutta liekki ei ole koskaan sammunut.

Nuorena olin huoleton, mutta äitiys muutti minua. Huolehdin välillä tosi paljon, että onko kaikilla asiat hyvin. Joskus nukkumaan mennessäni saatan jopa surra eläinten puolesta, jos ulkona on liian kylmä.

Arjessa pitää olla juhlaa, ja jos sitä ei ole, me osaamme kyllä järjestää sitä. Yhteisöt ja perhe ovat minulle tärkeitä. Mitä enemmän on ihmisiä, sitä enemmän on rakkautta. Toivon, että lapset aikuistuttuaan kerääntyisivät luoksemme yhteisen pöydän ääreen.

Kun lapset ovat lentäneet pesästä, aion ottaa Jyrkistä vain parhaimmat puolet eli alamme toivon mukaan käydä usein treffeillä. Hän tuntee makuni ja osaa järjestää ihania yllätyksiä.”

X