Maija-Liisa Peuhu viettää joulun remonttia paossa: ”Jouluna olemme keskellä Herttoniemeä uusissa maisemissa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Näyttelijä Maija-Liisa Peuhu
Näyttelijä Maija-Liisa Peuhu nauttii joulussa eniten tunnelmasta ja valkeista jouluista. © Timo Korhonen/AOP
Edessä on erilainen joulu koronaepidemian takia, sillä Maija-Liisa Peuhu viettää joulua poikkeuksellisesti kahdestaan miehensä kanssa.

Kun näyttelijä Maija-Liisa Peuhu, 78, vastaa puhelimeen, taustalla kaikuu tyhjä asunto. Maija-Liisalla ja hänen miehellään Keijo K. Kulhalla on juuri muutto kesken.

He jättävät 1,5 viikkoa ennen aattoa rivitaloasuntonsa 5–6 kuukaudeksi ja muuttavat tilapäisasuntoon. Omaan kotiin on tulossa koko taloyhtiötä koskeva remontti, jonka aikana lämmitys vaihdetaan maalämpöön, keittiö, lattiat ja kylpyhuone remontoidaan.

Väliaikaisasuntoon he ottavat mukaan vain tarvittavan, muu pakataan sellofaaniin. Kesken muuttotouhujen Maija-Liisa on virittäytynyt joulutunnelmaan kuuntelemalla joululauluja ja Jouluradiota.

Aatoksikin on ohjelmaa mielessä.

”Poltamme kynttilöitä ja katsomme jouluohjelmia. Jouluna olemme keskellä Herttoniemeä uusissa maisemissa, joten käymme kävelyillä katselemassa ympäristöä. Kauppaan voi kävellä suoraan tien yli, ei tarvitse autoa.”

Joulu kahden kesken

Edessä on kuitenkin erilainen joulu koronaepidemian takia, sillä Maija-Liisa viettää joulua poikkeuksellisesti kahdestaan miehensä kanssa. Yleensä he ovat olleet jouluna lastensa ja lastenlastensa kanssa, mutta nyt ei tule edes joulupukkia.

”Lapset eivät tule, kukaan ei uskalla. He eivät halua ottaa kontolleen, että toisivat tänne pöpöä. Joulua odotetaan tänäkin vuonna, mutta rokotus menee sen yli, sitä odotamme vielä enemmän. Uskon, että sitten tämä helpottaa.”

Koronaepidemian aikana Maija-Liisa jättäytyi tauolle Ulla Taalasmaan roolistaan Salatuista elämistä koronatilanteen takia. Lähestyvä muutto ja Masked Singer -ohjelmassa esiintyminen ovat pitäneet hänet kiireisenä. Lisäksi hän on jutellut lapsenlastensa kanssa videopuheluita ja lukenut pienemmille myös iltasatuja etäyhteyksien avulla.

”Ennen joulua olen lukenut suuren dekkarikirjailija Jo Nesbøn kirjoittamaa Pelastaako tohtori Prokturi joulun? -kirjaa. Siinä verrataan suomalaisia ja norjalaisia, se on niin hauska! 6-vuotias ei varmaan kaikkea ymmärrä, mutta tykkää siitä kovasti. Se nostattaa joulun odotusta.”

Katseet tulevaan

Maija-Liisa Peuhu tunnustaa olevansa jouluihminen, ja normaalisti hän laittaa joulua jo hyvissä ajoin, valmistaa itse lipeäkalat, laatikot ja leipoo tortut ja kakut. Erityisesti hämäläinen perunalaatikko on Maija-Liisan suurta herkkua. Tänä jouluna ruoat haetaan kuitenkin kaupasta: Maija-Liisa ei aio tehdä jouluksi mitään, ei edes suunnitelmia.

Katseet ovat jo tulevassa.

”Ei kanneta haihatella. Nyt eletään tätä remonttia, ja seuraavana vuonna on sitten kaikenlaista, silloin nautiskelemme joulusta. Olemme kaikki yhdessä jouluna, lapset ja lapsenlapset, ja vietämme joulua vanhan kaavan mukaan.”

Lue myös: Tenavatähdestä Salkkarit-tähdeksi – Viiden lapsen isä Konsta Hietanen, 35: ”Elämä on ollut meillä varsin vauhdikasta”

X