Mammutin paluu

Jaa kaverilleTilaa Seura

Donner tykittää Arkadialle tällä kertaa Rkp:n varajäsenenä, mutta sitoutumattomana kansanedustajana. Hän tuskin ehti saada valmiiksi tuhatsivuista muistelustaan Mammuttia (Otava), kun uusi tehtävä kutsui keskellä hiljaisinta heinäkuuta.

Voidaan myös puhua mammutin paluusta – ellei peräti mastodontin, vaikka sellaista luultiin jo sukupuuttoon kuolleeksi norsueläimeksi.

Palatessaan eduskuntaan ex-europarlamentaarikko Donner näyttää samalla viluviikset niille, joiden mielestä europarlamentti on vain norsujen hautausmaa.

Donnerista tulee yllätyskäänteessä myös eduskunnan ikäpresidentti, iältään vanhin kansanedustaja, nestori. Se merkitsee sitä, että 2014 valtiopäivien avajaisissa Donner häärii istuimellaan ikäpuhemiehenä, kun oikeata puhemiehistöä valitaan.

Helsingin Sanomissa Donner herkesikin jo ennakoimaan viisi minuuttia kestävää kunniatehtäväänsä:

”Sitten sieltä pääsee helvettiin.”

Vaikka edellinen kunniapuheenjohtaja Ben Zyskowicz (kok) repeilee jo nahoissaan, Donnerin paluuta pääkallonpaikalle tervehditään yleisellä mielihyvällä. Hän tuo kokemusta ja sivistystä, kulttuurihenkeä ja elämänviisautta taloon, jossa usein pelataan vain peili- ja pyykkipoikien pudotusleikkejä.

Ensinnä mammutin moukarin alle jäävät varmuudella ne perussuomalaiset ja keskustalaiset, jotka vain rakastavat omaa ulinaansa oppositiossa.

Yhtään vähemmällä eivät pääse istuvan hallituksen lapsiministerit, joiden hepo hirnahtelee nyt säikähdyksestä. Eikä ihme: samat lapsiministerithän vaikuttivat 80-vuotiasta Donneria vanhemmilta jo 25-vuotiaina. Kun Donnerwetter nyt tulee, lapsiministerit juoksevat kirkuen karkuun.

Parasta on, että alkaa jälleen koko kansakunnan kohtalon raapiminen. Donner kiristelee kiiloja ja keikuttaa ilkikurisesti yhteistä venettä. ”Jörkalla” ei ole aikomustakaan avata ovea pimeyden nieluun, jonne muilla on tungosta.

Jörnimisestä – noin kuvaannollisessa mielessä – pääsevät nauttimaan myös nuoret naiskansanedustajat. Kuuluisassa Pater noster -hississä käydään asioita läpi tunteiden kaikilla asteikoilla, kun Donnerin iiris liikehtii laineilla. Puuterin tupsutus tulee olemaan Donnerin paluun myötä ahkeraa.

Donner myös näyttää esimerkkiä muille kansanedustajille tunnollisuudessa ja tarkkaavaisuudessa. Vaativan parlamentaarikon työn ohella hän kirjoittaa loppuun uusinta jännitysromaaniaan ja edistää elokuvaprojekteja. Vaikka hän on kova kihnuttamaan itseään, laiskuudesta Donneria ei parane syyttää.

Mikä on parasta, kun Astrid Thors vaihtuu Jörn Donneriin? Se, että eduskunnassa on taas nuori radikaali.

X