Maria Veitola avautuu Annassa taistelustaan migreeniä ja lääkekierrettä vastaan: ”Lääkkeistä vieroittuminen oli minulle pitkä tie”

Maria Veitola pääsi irti lääkkeistä terapian avulla. Terapiassa Maria oppi myös puhumaan asioista suoraan ja haluaa nyt puhua huumeista. Niistä hänellä on myös omaa kokemusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maria Veitola tunnetaan muun muassa Yökylässä- ja Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmista.

Maria Veitola pääsi irti lääkkeistä terapian avulla. Terapiassa Maria oppi myös puhumaan asioista suoraan ja haluaa nyt puhua huumeista. Niistä hänellä on myös omaa kokemusta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Migreenin sairastamisen pahin vaihe kesti viisi vuotta ja välillä kivut olivat jopa päivittäisiä. Heikoimpina hetkinä ajatuksissa pyöri jopa itsemurha.

Talk show -emäntä ja toimittaja Maria Veitola, 45, kertoo Annassa sairastumisestaan kolmikymppisenä migreeniin ja siitä seuranneesta lääkekierteestä.

Migreeniä yritettiin saada kuriin erilaisilla keskushermostoon vaikuttavilla estolääkkeillä. Välillä Maria kävi myös päivystyksessä ottamassa kipupiikkejä.

Lisäksi Maria söi mielialalääkkeitä paniikkihäiriön ja masennuksen takia.

”Söin lääkkeitä niin hirvittäviä määriä, etten enää tiennyt, mikä vaikuttaa mihinkin. Olin lääkemölli. En hautautunut enää syövereihin mutta en kokenut hersyvää iloakaan,” Maria kuvailee oloaan Annassa.

Lopulta migreeni, työpaineet ja huonot parisuhdekokemukset saivat Marian aloittamaan terapian.

Sen avulla Maria pystyi lopulta myös vieroittamaan itsensä lääkkeistä. Helppo tie ei kuitenkaan ollut ja Maria kärsi vieroitusoireista.

Hän valvoi yöt, hikoili, paleli ja pelkäsi. Näki näkyjä ja kuuli ääniä.

”Lääkkeistä vieroittuminen oli minulle pitkä tie. Lopullisesti pääsin eroon 37-vuotiaana.”

Viikoittaiset terapiakäynnit saivat Marian oivaltamaan myös asioita menneisyydestään.

”Tajusin, että yksi ahdistuneisuuteeni vaikuttanut asia oli lapsuudessa oppimani puhumattomuuden kulttuuri.”

Huumeista hyssyttely ärsyttää

”Joskus itsekin mietin, onko järkeä puhua näin paljon asioista. Mutta elämäni määräävin tekijä on ollut se, että olen oppinut puhumaan asioista suoraan.”

Nyt Maria puhuu, vaikka tietää, että saattaa kohdata arvostelua.

”Tulen hulluksi, jos asioista ei puhuta – olivatpa ne sitten henkilökohtaisia tai yhteiskunnallisia. Ja monta kertaa jokin yksityinen on sellainen, että sillä on myös yhteiskunnallisempi merkitys.”

Yksi asia, josta Maria haluaa puhua, ovat huumeet. Niistä Marialla on myös omaa kokemusta.

Maria kuvailee Annassa käyttäneensä huumeita parikymppisenä bilettäessään. Satunnaisesti ja harvoin.

”Ihan tavalliset nuoret ja aikuiset käyttävät huumeita, mutta kukaan ei uskalla puhua siitä, koska huumeiden käyttö on kriminalisoitu.”

Vaikka Mariaa ärsyttää huumeisiin liittyvä hyssyttely ja kaksinaismoralismi, mitkään päihteet eivät hänen mielestään tee ihmiselle hyvää.

”On paljon antoisampaa, että saa arjesta kicksit ja että itsetuntemus on kunnossa. Minusta on kiva olla skarppi, läsnä ja toimintakykyinen. En tykkää olla kovassa humalassakaan.”

Huumekokeilut loppuivat, kun paniikkikohtaukset alkoivat.

”Enemmän olen ollut elämässäni sekaisin kaikista keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä kuin huumeista.”

X