Anna-lehti: Maria Veitola kohtasi Twitterissä järkyttävää naisvihaa: ”Jokaisen feministisen ulostuloni jälkeen feedini täyttyi hirveästä haukkumisesta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maria Veitola lakkautti Twitter-tilinsä
Maria Veitola ei käytä enää aktiivisesti Twitteriä naisvihan vuoksi. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
Maria Veitolan mielestä sosiaalisessa mediassa esiintyvä vihapuhe pyrkii vaientamaan naisen äänen julkisessa keskustelussa. ”Mielipiteet pitäisi pystyä sanomaan omalla nimellä ja kasvoilla.”

Toimittaja Maria Veitola, 46, on tunnettu sanavalmiina ja rohkeana naisten aseman puolustajana. Tuoreessa Anna-lehdessä Veitola kertoo, kuinka on saanut itse enemmän kuin oman osansa sosiaalisen median vihapuheesta.

Maria on vastikään päättänyt luopua Twitterin aktiivisesta käytöstä. Hän kokee, että Twitter on suhteellisen elitistinen ja siellä ilmenee järkyttävää naisvihaa.

”Jokaisen feministisen ulostuloni jälkeen feedini täyttyi ihan hirveästä haukkumisesta: ”suvakkihuora, v*tun ruma ämmä painu v*ttuun”…”, Veitola kuvailee Annan haastattelussa.

”Meille toimittajille jankutetaan, että Twitter on hyvä työväline, mutta entä jos menisin Radio Helsingin toimitukseen ja joku tulisi päivittäin huutamaan tuolla tavalla? Ei, en vain halunnut enää altistaa itseäni sille vihalle.”

Vihapuhe on Marian mielestä yksi esimerkki siitä, kuinka naiset halutaan vaientaa julkisessa keskustelussa.

”Kannatan sananvapautta, mutta mielipiteet pitäisi pystyä sanomaan omalla nimellä ja kasvoilla.”

Kenenkään ei pitäisi tulla solvatuksi tai uhatuksi ammatissaan, Maria Veitola muistuttaa

Maria Veitolalla on pitkä historia media-alalla ja hän ymmärtää julkisuuteen kuuluvat varjopuolet. Samalla hän korostaa, että jatkuva solvatuksi ja uhatuksi tuleminen eivät voi kuulua mihinkään ammattiin.

Maria on myös tuonut julki joitakin saamiaan vihaviestejä.

”Pari kertaa vuodessa olen halunnut näyttää muille, että vihapuhe on totta. En ole halunnut jäädä yksin vihan kanssa”, Maria sanoo Annan haastattelussa.

Lue myös:  Tyttöjen oikeuksien puolustaja Zahra Karimy, 17, ei kavahda vihapuhetta: ”Monet vihaviestit kumpuavat tietämättömyydestä”

Maria Veitola haluaa näyttää, että vihapuhe on totta.

Maria Veitola haluaa näyttää, että vihapuhe on totta. © Niclas Mäkela

Sosiaalisen median valheellinen naiskuva – brunsseja ja kalliita käsilaukkuja

Twitterin tuottaman vihapuheen ohella Maria Veitolaa huolestuttaa sosiaalisen median luoma valheellinen kuva siitä, millainen naisen pitäisi olla. Etenkin Instagramin naiskuva huolettaa Veitolaa.

Instagram on pullollaan päivityksiä, joissa huolitellut naiset sisustavat kotejaan, emännöivät brunsseja ja matkustelevat ympäri maailmaa kalliit merkkilaukut kainalossa.

”Ei ihme, että Instagram aiheuttaa erityisesti nuorille naisille velkaantumista ja itsetunto-ongelmia”, Maria toteaa haastattelussa.

Veitola toivoo, että somevaikuttajat miettisivät omia päivityksiään toisenkin kerran.

”Miten voi olla, että tuollaista elämäntyyliä ja naiskuvaa esitetään tavoiteltavana? Eihän kukaan normaali töissä käyvä nainen ehdi elää noin. Kunpa useampi meistä vaikuttajista käyttäisi ääntään niin, että näkyisi jotkin muutkin arvot kuin se, että naisella pitää olla koko ajan upeaa.”

Syntyvyyskeskustelu tarvitsee naisten näkökulmaa

Samalla kun sosiaalinen media pönkittää yksipuolista kuvaa menestyvästä naisesta, yhteiskunnassa käydään kiivasta keskustelua alhaisesta syntyvyydestä.

Maria Veitola toivoo keskusteluun näkökulmaa, jossa oikeasti mietitään syitä ilmiölle – ja kuunneltaisiin naisia.

”Poliitikot paasaavat, että lapsia pitää tehdä, mutta paasaamisen sijaan pitäisi pohtia, miksi ihmiset eivät tee lapsia. Minusta siihen vaikuttaa se, että elämä on nykyään kaikkea muuta kuin yksinkertaista ja työelämässä vaaditaan tosi paljon. Lisäksi vanhemmuus on varsinkin naisille turvatonta ja vanhemmuuden paineet ja vaikutukset uraan osuvat naisiin”, Veitola toteaa Annan haastattelussa.

Miksi yhä useampi valitsee lapsettomuuden? Lue Maria Veitolan haastattelu Annasta!

Lue myös: Lapsilisäuudistus synnytti vauvabuumin Virossa – Kääntäisikö sama malli syntyvyyden kasvuun meilläkin? Näin vastaa THL:n asiantuntija

X