Kuin nuoripari – Marion Rung asuu nyt ensi kertaa kaksin miehensä Kallen kanssa: ”Huumori on tärkeimpiä juttuja suhteessamme”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Marion Rung
”Suurin haaveeni on, että pysyn terveenä ja saisin esiintyä niin pitkään kuin jaksan ja niin pitkään kuin ihmiset haluavat minua kuulla”, laulaja Marion Rung sanoo. © Jonne Räsänen
60-vuotisjuhlavuottaan viettävä laulaja Marion Rung ei olisi nuorena osannut aavistaa, että ura jatkuisi näin pitkään: ”Siihen aikaan kukaan ei kuvitellut, että laulamisella voisi elättää itsensä.”

Portaista ei tule ketään alakertaan. Sen laulaja Marion Rung, 75, kokee hyvin omituisena. Yläkerrassa kaikki huoneiden ovet ovat nyt auki ja talo on hiljainen.

Syksy on ollut Marionille poikkeuksellinen monella tapaa. Marionin aviomiehen Kalle Munckin nuorinkin lapsi Thomas muutti pois kotoa syyskuun alussa ja aviopari on ollut uuden edessä.

Suurperheen kiireinen arki on vaihtunut hiljaisiin aamuihin, mutta sopeutumista on helpottanut, että muutos on tapahtunut hiljalleen. Ensin pesästä lensi yksi lapsi, sitten toinen.

”Nyt olemme kuin nuoripari, kun viimeinenkin lähti. On outoa, että täällä ei liiku kukaan. Mehän emme ole asuneet kaksin missään vaiheessa ennen tätä. Kun aloimme seurustella, Kallen neljästä lapsesta kaksi asui kanssamme koko ajan ja kaksi vanhempaakin joka toinen viikonloppu”, Marion Rung sanoo.

Vapauden vuosien jälkeen uusperhe-elämään sopeutuminen ei sujunut aina ilman kommelluksia.

Jaot tasan

Kun Kallen nuorimmat lapset Nea ja Thomas olivat vielä alakouluiässä, heillä oli viikonloppuna karkkipäivä. Kalle oli ostanut lapsille irtokarkkeja ja jakanut makeiset molemmille kahteen kulhoon niin, että kumpikin sai tismalleen samanlaisia karkkeja yhtä monta. Jaon suoritettuaan Kalle jätti kulhot keittiön pöydälle ja kävi huutamassa lapsille yläkertaan, että herkut ovat valmiina.

Kun hän palasi olohuoneeseen, Marion istui nojatuolissa. Ei mennyt montaa minuuttia, kun lapset tulivat alakertaan hakemaan karkkikulhonsa.

”Miksi toi sai yhden enemmän kuin mulla?” keittiöstä huudettiin.

Marionista tuntui, että hän olisi voinut vajota suureen nojatuoliinsa. Kalle näki heti Marionin ilmeestä, että hän oli ottanut yhden karkin kiposta. Lasten lähdettyä Kalle muistutti tasapuolisuuden merkityksestä: jos ottaa yhdeltä karkin, silloin pitää ottaa toiseltakin.

”En oikein muistanut, että lapset ovat niin tarkkoja, varsinkin, jos heitä on kaksi. Hehän laskevat tarkkaan. Kun tulin tähän suhteeseen ja tähän perheeseen, minulla oli jo aikuinen tytär ja siitä oli kauan, kun olin elänyt pienten lasten kanssa.”

Uusperhe vaati sopeutumista

Kun Marionin tytär Nina oli pieni, Marion eli yksinhuoltajana Ninan kanssa kahden vuosikausia. Nina muutti 18-vuotiaana pois kotoa ja asui pitkään myös ulkomailla. Sinä aikana Marion ehti elää arkea yksin ilman lapsia, kunnes elämään astui Tapani Jaakkola. Tapani menehtyi syöpään 2006.

Marion tapasi Kallen kolme vuotta Tapanin kuoleman jälkeen ja ystävyys- ja työsuhde Kallen kanssa muuttui nopeasti rakkaudeksi 12 vuotta sitten.

Pian Marion, Kalle ja Kallen lapset muuttivat saman katon alle kaksikerroksiseen taloon Herralaan. Uusperhe-elämä vaati sopeutumista, mutta isossa talossa jokaiselle oli tilaa.

”Täytyy muistaa, että oma tyttäreni oli jo aikuinen ja siitä oli kauan, kun olin elänyt 7- tai 8-vuotiaiden lasten kanssa. Minulle se oli tutustumista siihen aikaan.”

Alkuun Marionilla oli totuttelua siihen, että kotona ei voinut hipsiä aivan kuinka tahansa. Vuosien varrella kuva on murtunut ja hän on pystynyt vapautumaan kaikin tavoin.

”Olihan se hyvin erilaista, kun en ollut ollut lasten kanssa heidän syntymästään lähtien. Elämässä on muutakin kuin ydinperhe ja löytyy muitakin muotoja. Meillä on toiminut kaikki ihan hyvin. Sanoisin, että olen ollut enemmän kaveri kuin äiti, äitihän heillä on jo.”

Lasten aikuistumisen seuraaminen toista kertaa on opettanut kuuntelemisen tärkeyttä.

”Olen herkkä ihminen, katson ja kuuntelen, näen asioita. Nuorten kanssa täytyy elää tuntosarvet ulkona, heitä on tärkeää kuunnella ja ottaa osaa. He ovat vielä niin elämänsä alussa, vaikka ovat tällä hetkellä jo muuttaneet pois kotoa.”

Uusperhe on ollut Marionille tilaisuus elää elettyä elämää uudelleen. Hän kokee, että omasta vanhemmuudesta oli apua, vaikka tilanne olikin uusi. Piti vain kaivaa muistista, millaista arki oli pienen lapsen kanssa ja miten lapset reagoivat asioihin.

Samoin oli, kun lapset lensivät pesästä. Marionin tyttären muutettua kotoa Marion kaipasi alussa usein tytärtään, sillä he olivat eläneet tiiviisti yhdessä. Hän ajatteli silti jo tuolloin, että elämän on mentävä eteenpäin.

”Uusperhe on ollut mahtava rikkaus ja lapset ovat ihania. Uskon, että uusperhe-elämä vaatii määrättyä asennetta ja kypsyyttä, mutta olen aina sopeutunut nopeasti uusiin tilanteisiin. Elämähän on yhtä asioiden oppimista. On onnekasta, että elämä ei ole koko ajan samanlaista.”

Lue myös: Laulaja Marion Rung paljastaa: ”Ikä on kirkastanut kykyäni aavistaa asioita”

Huumorintaju yhdistää Marionia ja Kallea

Keittiössä soi iskelmä ja Marionin mies Kalle kolistelee astioita kokatessaan ruokaa. Ruokaa ei ole täytynyt tehdä niin paljon kuin ennen nyt, kun he asuvat kaksin. Kalle nauttii kuitenkin ruoanlaitosta.

Työnjako on kotitöiden suhteen selvä: Kalle hoitaa ruoanlaiton ja kauppareissut, Marion tekee pienempiä askareita. Nyt kun astianpesukone on ollut rikki, Marionin vastuulla on ollut tiskaaminen. Kotitöistä heillä ei tule koskaan kinaa.

Pari on yhdessä yötä päivää, sillä Kalle hoitaa Marionin manageroinnin. Päivä alkaa yleensä jo viiden-kuuden aikaan: Kalle on ajastanut kahvinkeittimen päälle aamuviideksi, ja tänäkin aamuna Marion on herännyt kahvin tuoksuun.

Suhteen alussa Kalle oli ensimmäisenä jalkeilla, mutta nykyään Marion on aamuvirkumpi. Heti herättyään Marion istahtaa keittiön pöydän ääreen lukemaan lehdet.

”Olen aamuihminen kropaltani. Kun Kalle tulee alas, olen jo ehtinyt kelata koko elämäni läpi ja olisin valmis juttelemaan. Olen herättyäni valmis toimimaan heti, laitan pyykitkin pyörimään heti aamusta. Kalle ei ole samanlainen ja sitten pitää istua ja odottaa, että hänkin olisi valmis juttelemaan!”

Pöydällä on kaksi kannettavaa tietokonetta vastakkaisilla paikoilla heti ikkunan edessä. Aamuhetken päätyttyä Marion ja Kalle jatkavat keittiössä työntekoa. Tulevaisuudessa he suunnittelevat tekevänsä töitä omissa työhuoneissaan lasten entisissä, nyt tyhjäksi jääneissä huoneissa.

”Olemme saaneet yhteiselon sujumaan aika hyvin. Välillä tulee erimielisyyksiä niin kuin kaikilla pareilla, mutta ei suhde voi olla yhtä auvoista koko ajan. Elämässä pitää olla vähän suolaa ja pippuria.”

Isommilta kiistoilta on vältytty. Kumpikin esittää oman näkemyksensä, ja sitten niistä keskustellaan. Marion vitsailee, että kaikki menee hyvin, koska hän saa sanoa viimeisen sanan.

”Meillä on älyttömän hyvä huumorintaju ja ymmärrämme toisiamme hyvin. Kaikki kaunistelu on poissa. Huumori on ihan tärkeimpiä juttuja suhteessamme.”

Marion ei olisi nuorena osannut aavistaa, että ura jatkuu vielä 60 vuotta myöhemmin. ”Siihen aikaan kukaan ei kuvitellut, että laulamisella voisi elättää itsensä.” © Jonne Räsänen

Marion ei olisi nuorena osannut aavistaa, että ura jatkuu vielä 60 vuotta myöhemmin. ”Siihen aikaan kukaan ei kuvitellut, että laulamisella voisi elättää itsensä.” © Jonne Räsänen

Aikaa isovanhemmuudelle

Korona-aikana Marion ja Kalle ovat viettäneet aikaa entistä tiiviimmin. Keväällä 2020 he vetäytyivät kotiinsa, ja myös tuolloin kotona asunut Thomas karsi menonsa.

Rokotusten jälkeen elämä on vapautunut, mutta Marion ja Kalle liikkuvat yhä varovaisemmin. Pari vietti keväällä 10-vuotishääpäiväänsä. Juhlia ei järjestetty koronan takia, mutta he ajattelivat järjestää illanistujaiset viimeistään ensi kesänä koronatilanteen helpotuttua.

Maistiaiset normaalista Marion sai syyskuussa Tampereella, kun hän palasi pitkän tauon jälkeen esiintymislavalle. Alun perin hänen piti esiintyä Tampereella Fredin kanssa, mutta Fredin kuoleman jälkeen Marion, Kalle ja järjestäjät päättivät yhdessä keskusteltuaan vaihtaa yhteiskonsertin Marionin 60-vuotisjuhlakonserttikiertueen avaukseksi.

”Kun tulin lavalta takahuoneeseen, kahden tunnin esiintyminen ei väsyttänyt lainkaan. Sisäinen into esiintyä oli niin kova, olin täynnä adrenaliinia. Vihdoin pääsin laulamaan ja esiintymään.”

Myöhemmin syksyllä Marionin oli tarkoitus jatkaa 60-vuotisjuhlavuottaan Aurinkosilmät-konserttikiertueella, mutta se jouduttiin kuitenkin siirtämään suurelta osin syksylle 2022 varmuuden vuoksi koronatilanteen takia. Myös kesä oli rauhallinen, sillä Marionilla oli vain yksi esiintyminen.

Juhlakiertueen siirtäminen suretti, mutta fanisivuja seuratessaan Marion on huomannut, että kaikki eivät ole vielä valmiita lähtemään liikkeelle, vaikka koronarajoituksia on purettu.

Konserttien siirtymisen takia Marionilla on vapautunut enemmän aikaa isovanhemmuudelle. Tyttären esikoispoika on 2,5-vuotias, nuorempi poika 9 kuukautta. Vanhempi poika Rafael on ollut monesti yökylässä Marionin ja Kallen luona.

”Lapset ovat niin ihania ja on hienoa seurata, kun he oppivat kaiken ensimmäistä kertaa. Koko ajan joutuu toki katsomaan perään, mutta nautin isovanhemmuudesta paljon.”

Lue myös: Seuran arkistoista – Laulajalegendat Marion Rung ja Matti ”Fredi” Siitonen iloitsevat isovanhemmuudesta: ”Lapsenlapsi toi elämään uuden ulottuvuuden”

Marion Rung on jo nyt huomannut, kuinka paljon uutta sisältöä elämään lapsenlapsi tuo. ”Heidän myötään syttyy jotain sellaista, mitä muuten ei ehkä ole”, sanoo Matti ”Fredi” Siitonen.

© Tommi Tuomi / Otavamedia

X