Marita Taavitsainen kertoo Annassa, miten ero avasi silmiä omasta luonteesta: ”Opin katsomaan heikkouksiani ja vahvuuksiani realistisesti”

Iskelmälaulaja Marita Taavitsainen oppi eroprosessin kautta hillitsemään äkkipikaisuutensa ja antamaan isoille päätöksille aikaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iskelmälaulaja Marita Taavitsainen oppi eroprosessin kautta hillitsemään äkkipikaisuutensa ja antamaan isoille päätöksille aikaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Voisi melkeinpä väittää, että Marita Taavitsaisella, 49, on kaksi puolta. Suosittu iskelmäkaunotar omaa tangokuningattaren tittelin, laulaa ja näyttelee. Julkisuuskuvan takaa löytyy kuitenkin vastaeronnut perheenäiti, joka pyrkii nyt järjestämään elämänsä uudelleen. Laulaja kertoo Anna-lehdessä, kuinka paljon eroprosessi oikein opetti.

Taavitsainen meni naimisiin entisen aviomiehensä Tomi Natrin kanssa vuonna 2008. Liitto kesti 10 vuotta, ja sen aikana perheeseen syntyi myös kaksi tytärtä. Eroprosessi lähti käyntiin vuonna 2017, mutta taistelutahtoa suhteeseen riitti.

”Halusimme katsoa jokaisen kortin ja olla aivan varmoja ratkaisustamme ennen lopullista päätöstä”, Taavitsainen kertoo.

”Terapia avasi silmäni omalle käytökselleni”

Aviopuolisot kääntyivät pariterapian puoleen. Vuoden kestäneet terapiakäynnit eivät riittäneet pelastamaan kariutunutta liittoa, mutta opettivat sitäkin enemmän.

”Terapia avasi silmäni omalle käytökselleni. Opin katsomaan heikkouksiani ja vahvuuksiani realistisesti. Samalla jouduin ottamaan vastaan myös toisen näkökulman ja hillitsemään omia tuntemuksiani.”

Taavitsaisen luonteeseen liittyy tietty impulsiivisuus. Ero kuitenkin opetti sen, miten tärkeää maltti päätöksenteossa loppujen lopuksi on.

”Olen luonteeltani äkkipikainen, ja minulla on toisinaan taipumusta tehdä liian nopeita ratkaisuja. Tämän prosessin aikana opin, että isot päätökset vaativat aikaa. On parempi miettiä kahteen kertaan kuin katua jälkikäteen.”

Laulajatar kuvaa terapiaa rankkana työnä itsensä kanssa. Kun Taavitsainen ymmärsi, mitä omassa ajattelutyylissä voi kehittää, mahdollisti se myös uusien taitojen löytämisen.

”Opin terapiassa paremmaksi kuuntelijaksi. Äkkipikaisen luonteeni takia sivuutin aiemmin helposti kumppanin mielipiteet erityisesti silloin, kun tilanne oli jo kärjistynyt riidaksi. Terapiassa oli pakko antaa puheenvuoro myös toiselle.”

Järjen ja tunteiden vuoropeliä

Erosta kertominen tyttärille oli rankkaa, mutta Taavitsainen tiesi, ettei toimimattoman parisuhteen luoma ympäristö olisi terveellinen. Sydämen ääni piti oppia erottamaan siitä, mitä pää sanoi.

”Toisinaan minun olisi syytä osata erottaa järki ja tunteet toisistaan. Esimerkiksi eroprosessissa asiat hoituvat paremmin, kun jättää hetkeksi tunteet taka-alalle ja ottaa järjen käyttöön.”

Vaikka suuri muutos perheessä vaati paljon, Taavitsainen aikoo nyt hyödyntää oppimaansa tulevaisuudessa.

”Toivon, että osaan jatkossa olla parempi kumppani parisuhteessa; sellainen, joka kuuntelee enemmän ja päällepäsmäröi vähemmän.”

Mielitiettyä Taavitsainen ei lähde nimeämään, vaikka huhua uudesta rakkaasta jo onkin.

X