Anna-lehti: Marita Taavitsainen toteutti haaveensa mutta yritys kaatui jo alkumetreillä: ”Olen kokemusta rikkaampi – en ajattele paljonko rahaa meni”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Marita Taavitsainen
Kampaamoalan yrittäjänä Marita Taavitsaisen tie loppui lyhyeen, mutta harmittelemaan hän ei jäänyt. "Olen kokemusta rikkaampi", laulaja sanoo. © Sampo Korhonen / OM-arkisto
Marita Taavitsainen suunnitteli pyörittävänsä kampaamoa ottamalla vuokratuolilaisia, sillä itse hän ei ollut työskennellyt alalla 30 vuoteen.

Laulaja ja näyttelijä Marita Taavitsainen, 53, palasi viisikymppisenä vanhaan haaveeseen omasta kampaamosta, hän kertoo Anna-lehden haastattelussa.

Marita oli työskennellyt kampaajana 1980- ja 90-luvuilla ennen uraansa laulajana. Silloin työn luova puoli oli tuntunut taiaomaiselta, mutta jatkuva kiire stressasi. Maritan mielessä oli jo silloin, että kampaajan työ olisi parasta yrittäjänä.

Kytenyt haave omasta kampaamosta muistui Maritan mieleen syksyllä
2019, kun hänen ystävättärensä mainitsi omistavansa liikehuoneiston Hyvinkäällä, Maritan kotikaupungissa. Tila oli tyhjillään, aiemmin siinä oli ollut kampaamo.

”Sanoin, että no hitto, kyllähän minä sen vuokraan. Ajattelin, että vain kerran elämässä tämä mahdollisuus tulee vastaan näin tarjottimella”, Marita Taavitsainen muistelee.

Lue myös: Marita Taavitsainen tarvitsee yleisöä ja myös ihailua: ”Olen laulaessani onnellisimmillani – lavalla tuntuu, että kaikki on mahdollista”

Unelma ja käytäntö eivät kohdanneet

Maritasta oli ihanaa laittaa ja valmistella salonkia. Sisustaminen on hänelle intohimo. On ihanaa, kun hän pystyy tuomaan visionsa kaikkien nähtäville. Kun tila oli valmis, olisi pitänyt alkaa tehdä myyntiä, rummuttaa firman olemassaoloa, hankkia asiakkaita, lähettää uutiskirjeitä.

Toimintasuunnitelma oli mutta se jäi toteuttamatta.

”Arvostukseni yrittäjiä kohtaan on moninkertaistunut. Minulla ei ole minkäänlaista bisnessilmää eikä -korvaa”, Marita sanoo ja purskahtaa nauruun.

Niiltä asiakkailta, joita kampaamossa on käynyt, Marita on pyytänyt saada vapaat kädet ja laskuttanut vain muotoilutuotteista ja väriaineista.

”Kunhan vaan on kivaa ja tulee nättii!”

Markkinoinnin lisäksi kompastuskiveksi paljastui kirjanpito. Paperityöt tuntuivat mahdottomalta.

”Itkin puhelimessa verotoimistoon, ettei tämä ole totta. Minulla oli muutenkin heikko hetki, ei yhtään keikkaa ikiaikoihin. Mietin, onnistunko mokaamaan tämänkin homman niin, että minulle jää vain lasku käteen.”

Lopulta Maritan oli todettava, että yritys täytyy lopettaa. Se oli syönyt hänen omaisuuttaan tasaiseen tahtiin, eikä musiikkirintamalla ollut tarjolla korvaavia töitä keskellä koronapandemiaa.

Unelmointi jatkuu

Vaikka Marita Taavitsainen ei ole enää kampaamoyrittäjä, salonki on ennallaan. Tila on myynnissä, joten Marita pitää sitä toistaiseksi terapiatilana ihan vain itselleen.

Marita ei halua sanoa, että yrityksen perustaminen olisi ollut virhe.

”Ajattelen, että olen kokemusta rikkaampi. En ajattele paljonko rahaa meni. Sekoaisin, jos sellaisia rupeaisin miettimään.”

Marita valittiin tangokuningattareksi vuonna 1995. Keikkoja saattoi olla sovittuna puoleksitoista vuodeksi eteenpäin. Sitä jatkui 15 vuotta.

”Hullua kalenterin täyttöä en kaipaa. En muista mitään niistä 15 vuodesta. Tuli rahaa, oli keikkaa ja varmaan ihan kivaa. Mitään ei jäänyt mieleen. Jos minun pitää tietää, mitä jonain vuonna tapahtui, soitan äidille”, Marita kertoo.

Tässä oudossa ajassa, jossa pieniä firmoja kaatuu ja keikkoja perutaan, on myös hyvää. Maritalla on vihdoin aikaa lapsilleen. Se ikuinen koti-ikävä, joka vaivasi hulluina keikkavuosina, on nyt poissa.

Yksi unelma tuli kokeiltua, nyt Marita aikoo jatkaa unelmointia.

X