Anna-lehti: Marja Hintikka pyristelee pienillä teoilla irti raatamisen eetoksesta – ”Kaveritkin kutsuvat minua kaskenpolttaja Hintikaksi”

Marja Hintikan ystävät kutsuvat häntä kaskenpolttaja Hintikaksi hänen kovan luterilaisen työmoraalinsa vuoksi. Elämä ei kuitenkaan saa olla pelkkää raatamista, ja vaurastumisesta voivat nauttia sekä perheen lapset että Hintikka itse.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marja Hintikka kertoo Annassa, että vaikka hänen isänsä oli raataja, tämä oli aina hymyssä suin osasi myös nauttia elämästä. © Arto Wiikari, Otavamedia

Marja Hintikan ystävät kutsuvat häntä kaskenpolttaja Hintikaksi hänen kovan luterilaisen työmoraalinsa vuoksi. Elämä ei kuitenkaan saa olla pelkkää raatamista, ja vaurastumisesta voivat nauttia sekä perheen lapset että Hintikka itse.
Teksti: Katriina Lundelin

Marja Hintikka pyörittää pikkulapsiarkea ja tekee töitä kuin hullu. Silti hänen elämänsä stressaavin vaihe oli se, kun hän aloitti työt media-alalla. Hän ei tuntenut ketään ja pelkäsi epäonnistumista kuin ruttoa.

Samaan elämänvaiheeseen piti mahduttaa niin työuran kuin oman identiteetin rakentaminenkin.

”Siihen aikaan Sarah Connor oli voimahahmoni: hän on Terminator-elokuvassa se nainen, joka vetää leukoja ja taistelee koneita vastaan”, Marja Hintikka kertoo Anna-lehdessä.

Nuorena omaan pärjäämiseen oli vain uskottava, mutta tunne jatkuvasta taistelusta ei ole varsinaisesti väistynyt Hintikan elämästä vieläkään. Vieläkin suosikkijuontaja kokee olevansa yksin viidakossa, järeä viidakkoveitsi kädessään.

Marja Hintikka ajattelee, että pärjäämisessä ja raatamisessa on jotain hyvin suomalaista. Se on se kaskenraivaajien sielu, jota Eero Järnefeltin taulu Raatajan rahanalaisetkin kuvaa.

Sama henki ajaa häntä itseään paiskimaan töitä.

”Kaveritkin kutsuvat minua kaskenpolttaja Hintikaksi, ja osaan myös nauraa tälle puolelle itsessäni. Mutta haluaisin jo päästä eroon raatamisen eetoksesta ja pärjäämisen pakosta.”

Luterilainen työmoraali ei täysin hellitä otettaan edes silloin, kun Hintikka on vapaa-ajalla. Nykyään hän kuitenkin ymmärtää, että omasta hyvinvoinnista on sallittua pitää huolta.

”Siksi laitan Instagramiin kuvan tanssistudiolta, vaikka jossain mielen sopukassa nakuttaisi, että pitäisi olla paiskimassa töitä ja todistamassa, että on kunnon ihminen.”

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka potee menestyksestään huolimatta huijarisyndroomaa.

Toimittaja-juontaja Marja Hintikka potee menestyksestään huolimatta huijarisyndroomaa. © Mirva Kakko, Otavamedia

Marja Hintikka – säästäväinen mutta ei pihi

Työmoraalinsa Hintikka oppi kotoa. Hänen isänsä oli kova ahkeroimaan ja rakensi työn ohessa perheelleen talon Vantaalle. Raatamiseen yhdistyi hänen kotonaan toinenkin perinteinen hyve, säätäväisyys.

”Vaatteeni parsittiin moneen kertaan, ja jonkin aikaa kävin ratsastamassa, mutta se tuntui minusta niin kalliilta, että lopetin sen”, Marja Hintikka muistelee Anna-lehdessä.

Vaikka Hintikka on saavuttanut tilanteen, jossa hänen ei tarvitse murehtia rahasta, hänellä on omien sanojensa mukaan köyhän ihmisen identiteetti. Rahasta pitää olla tarkka.

”En osta merkkilaukkuja, vaikka minulla olisi niihin varaa. Mielestäni merkkilaukku ei ole sijoitus. Osakkeen ostaminen on. Harrastan sijoittamista, ja ostin ensimmäiset osakkeet jo lapsena. Ne olivat KOPin osakkeita, jotka ostin oravalogon takia. Ei mennyt ihan putkeen!”

Hintikka miettii paljon rahankäyttöään. Rahan on nimittäin tarkoitus luoda hyvinvointia. Hän on säästäväinen, mutta pihiys tuntuu vastenmieliseltä. Koska hän on itse vaurastunut, tuntuu vain luonnolliselta tarjota lapsille myös elämyksiä: mahdollisuuksia kokeilla eri harrastuksia ja matkustella.

Samalla Hintikka haluaa kuitenkin siirtää oppinsa myös omille lapsilleen.

”Olen myös halunnut opettaa heitä ymmärtämään, että raha ei kasva puussa, vaan sen eteen on tehtävä töitä. Olemme käyneet kirpputorilla, ja he ovat saaneet kympin setelit, joilla ostaa käytettyjä leluja. Mutta heidän on pitänyt vähän tinkasta hinnasta!”

Lue lisää Annan numerosta 50/2020! Siinä Marja Hintikka kertoo, mitkä satutanssin opettajan sanat jäivät hänen mieleensä lapsena soimaan ja kuinka hän on löytänyt lattaritanssista vastapainon suorittamiseen keskittyvään arkeensa.

Annan jutussa Marja Hintikka kertoo myös, kuinka hän ystävystyi lastenhoitajansa kanssa ja kuinka varhaiskasvatus on hänen arkensa tärkeä tukipilari.

Lue myös: Perheenäiti ja uranainen – Yrittäjä Marja Hintikka on käynyt jaksamisen äärirajoilla: ”Työelämässä olen hyvinkin sovittelevainen, mutta arjessa kiehahdan helposti ja ärähdän lapsillekin”

X