Huuhkajien Markku Kanerva historiallisesta EM-kisapaikasta: ”Jalkapallossa mikään ei ole ennalta varmaa, sen olemme nähneet historiassa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Markku Kanerva
Markku Kanervasta tuli ensimmäinen valmentaja, joka on luotsannut Suomen jalkapallon arvoturnaukseen. © Arto Wiikari/Otavamedia
Markku Kanerva, 55, luotsaa Huuhkajat jahtaamaan voittoa ja pääsyä EM-lopputurnaukseen.

Markku Kanerva – varmistuuko historiallinen EM-kisapaikka kotiottelussa 15. marraskuuta lilliputti-Liechtensteinia vastaan?

Jalkapallossa mikään ei ole ennalta varma, sen olemme nähneet historiassa. Liechtensteinilla on tasapelit Kreikkaa ja Armeniaa vastaan. Teemme ennakkovalmistelut kotiotteluun yhtä huolella kuin ennenkin.

Joukkueen voimavara, 12. pelaaja on mahtava kotiyleisö, vaihtopelaajat ja koko staffi. Joukkue on valittu myös silmällä pitäen 18.11. olevaa Kreikka-ottelua.

Mitkä seikat korostuvat maajoukkuetreeneissä ennen ottelua?

Maajoukkue on koossa vain noin 50 päivää vuodessa. Pelaajien fyysiseen kuntoon ja taitoon ei voi vaikuttaa; pelipaikkaan, roolitukseen ja taktiikkaan sen sijaan voi.

Ennen ottelua olemme antaneet jokaiselle pelaajalle videoklippien avulla palautetta, jonka tavoite on vahvistaa positiivisia asioita. Palautetta jakavat myös valmentajat Kari Martonen ja Mika Nurmela.

Valtaosa maajoukkuepelaajista edustaa ulkomaisia seuroja. Miten seuraat pelaajia ympäri Eurooppaa?

Saan viimeistään maanantai-iltaan mennessä videoklipit analysoitavaksi jokaisesta maajoukkueringin pelaajasta seurajoukkueissaan. Alkuviikko menee videoklippien parissa.

Miten nukut ennen maaotteluja?

Yleensä ennen joukkueen kokoontumista ja peliä edeltävä yö on levoton. Toisaalta nukuin vuoden parhaat unet ennen Kreikka-matsia.

Päävalmentaja Markku Kanerva (kesk) saapui keskiviikkona Atenanolympiastadionille viimeistelyharjoituksiin Palloliiton tapahtumamanagerin Jukka Salasuon (vas) ja kilpailutoiminnan päällikön Ville Nylundin kanssa.

Päävalmentaja Markku Kanerva (kesk) saapui vuosi sitten Ateenan olympiastadionille viimeistelyharjoituksiin Palloliiton tapahtumamanagerin Jukka Salasuon (vas) ja kilpailutoiminnan päällikön Ville Nylundin kanssa. © Jussi Helttunen / Otavamedia © Vesa Mäkinen / Otavamedia

Minkä kirjan luit viimeksi?

Liian usein katson jalkapallopeliä kirjan sijaan. Viimeksi luin kirjan Arsenalin voittamattomasta joukkueesta (Invincible: Inside Arsenal’s Unbeaten 2003-04 Season). Michael Monroen jättimäisessä elämäkerrassa olen puolessa välissä.

Mitä ehdit harrastaa?

Vaimon kanssa kävin katsomassa viimeksi Helsingin Kaupunginteatterissa näytelmän Täydellinen lauantai.

Liikuntaa yritän harrastaa aina kun ehdin: mailapelejä kuten padelia, pingistä ja tennistä. Golfia olen vetänyt 30 rundia. Lenkillä käyn, mutta polvet eivät kestä pitkään juoksemista.

Lue myös: Maajoukkueen kannattajayhdistyksen jäsenmäärä on tuplaantunut kun EM-turnaus häämöttää

X