Mentalisti Pete Poskiparta hyödyntää 1600-luvun muistitekniikkaa: ”Sanojen avulla muistan numerot helposti”

Mentalisti Pete Poskiparta ymmärsi muistamisen olevan taito siinä missä esimerkiksi laulaminen. Hän on opetellut useita tekniikoita muistinsa tueksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mentalisti Pete Poskiparta ymmärsi muistamisen olevan taito siinä missä esimerkiksi laulaminen. Hän on opetellut useita tekniikoita muistinsa tueksi.
Teksti: Teksti

Mentalisti Pete Poskiparta kertoo parantaneensa muistiaan erilaisilla muistitekniikoilla.

”Aiemmin unohdin usein esimerkiksi avaimet. Kuuluin myös niihin ihmisiin, joiden pitää käydä tarkistamassa jäikö kahvinkeitin päälle”, Pete Poskiparta kertoo.

”Viisitoista vuotta sitten löysin Harry Loraynen kirjan Miten saavutetaan huipputehokas muisti. Ryhdyin kahlaamaan sitä läpi ja jäin koukkuun.

Osa muistitekniikoista on peräisin ajalta, jolloin ei ollut muistiinpanovälineitä. Tekniikoiden avulla pystyi pitämään asiat mielessä.”

Muistaminen on taito

”Oivalsin kirjan luettuani, että muistaminen on taito siinä missä laulaminen ja soittaminen. Muistitekniikoiden avulla opin käyttämään muistia oikein. Nykyisin käytän tekniikoita arjessa jatkuvasti. Työni mentalistina perustuu myös osittain muistamiselle.

Yleisimmin minulla on arjessa käytössä tekniikka nimeltä Muistuttaja, joka perustuu siihen, että siirrän jonkin tavaran väärään paikkaan. Esimerkiksi jos ajaessa tulee mieleen jokin asia, joka pitää tehdä enkä voi kirjoittaa sitä ylös, saatan heittää lompakon takapenkille.

Perillä takapenkillä oleva lompakko muistuttaa, että ai niin, se juttu piti tehdä. Yhdistän asian, jonka pelkään unohtavani asiaan, jonka jo muistan. Siinä on kyse samasta, että laittaa roskapussin oven viereen, jotta muistaa viedä sen ulos.

Loraynen kirjassa oli otsikko Älkää olko hajamielinen. Useimmiten muistamiseen riittää, että on läsnä tilanteessa eikä esimerkiksi jätä avaimia johonkin muun tekemisen ohessa.

Aika nopeasti siitä tuli automaatio. Olen muutaman sekunnin läsnä ja ajattelen, että nyt minä laitan nämä avaimet tähän. Kun sen tekee tietoisesti, asia jää mieleen.”

Numeroyhdistelmät sanoiksi

”Nykyisin osaan muuttaa numeroyhdistelmät sanoiksi 1600-luvulla keksityn Suuri järjestelmä -tekniikan avulla. Sanat muistamalla pystyn kääntämään ne takaisin numeroiksi. Numeroita ovat vain konsonantit. Pete on 91, koska p on yhdeksän ja t ykkönen.

Minulla on sanoina päässäni luotto- ja muiden korttien tunnusluvut. Sanojen avulla muistan numerot helposti.”

Juttu julkaistu ensi kertaa Kotilääkärin numerossa 7/2021.

Lue myös: Näin painat asiat mieleesi – Muinaisten roomalaisten muistitekniikka on unohtamaton tapa muistaa asiat ja treenata muistia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X