Mestari Pekka ”Pave” Maijanen on poissa – Lahjakkaan monitaiturin kädenjälki näkyy suomalaisessa musiikissa

Pekka ”Pave” Maijanen jätti yli 50 vuotta kestäneen uransa aikana suuren jäljen suomalaiseen musiikkiin. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pekka ”Pave” Maijanen oli rakastettu muusikko, joka toimi yli 50-vuotisen uransa aikana laulajana, lauluntekijänä, basistina, kosketinsoittajana, rumpalina, kitaristina ja tuottajana.

Pekka ”Pave” Maijanen jätti yli 50 vuotta kestäneen uransa aikana suuren jäljen suomalaiseen musiikkiin. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.
(Päivitetty: )
Teksti: Elina Kirssi

Muusikko Pekka ”Pave” Maijanen kuoli lauantaina 16. tammikuuta pitkällisen sairauden uuvuttamana. Suomalaisten rakastama musiikin monitaituri oli kuollessaan 70-vuotias. Häntä jäävät kaipaamaan vaimo Liisa ja lapset Vihtori ja Syra perheineen.

Pave sairasti lihashermosoluja rappeuttavaa ALS-sairautta eli motoneuronitautia. Syksyllä 2018 hän alkoi saada lihaskramppeja ja tuntea, että ”potku alkaa hiipua”. Diagnoosin aikoihin Pave soitti bassoa Wigwam-bändin 50-vuotiskiertueella, mutta lopetti seuraavana vuonna keikkailun ja myös rakas jääkiekkoharrastus jäi.

Viime vuosina muusikkoa nähtiin julkisuudessa enää harvakseltaan.

Tyylitaiturina tunnettu Pave Maijanen

Tyylitaiturina tunnettu Pave sävelsi ja sanoitti yli 50-vuotisella urallaan lukemattomia ikivihreitä kappaleita. © LEHTIKUVA / SARI NIEMI

Lahjakas muusikko Pave Maijanen

Lahjakkaan soittajan käsissä pysyivät niin kitara, basso kuin trumpettikin. Kun Pavea aikoinaan pyydettiin Pepe & Paradiseen basistiksi, hän ei ollut edes soittanut bassoa, mutta oppi nopeasti. © LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pave Maijanen oli monilahjakas muusikko ja lauluntekijä

Pekka Juhani Maijanen syntyi 3.9.1950 Lappeenrannassa ja kasvoi Lappeenrannan varuskunta-alueella. Hän innostui musiikista jo varhain kuunnellessaan radiosta Olavi Virtaa. Isä soitti huuliharppua, ja noin 5–6-vuotiaana Pekkakin tahtoi huuliharpun. Hän oli nopea oppimaan: ensimmäisen keikkansa nuori muusikonalku soitti jo vuonna 1956. Myöhemmin hän soitti myös trumpettia, rumpuja, kitaraa ja bassoa.

Pian hän kiersi jo isänsä kanssa soittamassa huuliharppua, mutta yhteinen harrastus päättyi isän kuoltua aivoverenvuotoon vuonna 1959. Isän kuoleman jälkeen rahat olivat tiukassa, mutta niukkuudesta huolimatta lapsuus oli onnellinen.

Pekan toinen intohimo oli jääkiekko, jota hän pelasi lukioikään asti. Sitten hän päätti keskittyä musiikkiin Hectorin eli Heikki Harman kehotuksesta, mutta jääkiekko jatkui myöhemmin Pietarinkadun Oilersin riveissä.

Pave Maijanen harrasti jääkiekkoa

Pave harrasti lapsena ja nuorena jääkiekkoa. Aikuisiällä hän pelasi hyvän­tekeväisyyttä harrastavan Pietarinkadun Oilersin joukkueessa. © Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Pekka aloitti ammattimaisemman uransa 1960-luvulla, ja pian syntyi myös lempinimi Pave. Alkuvuosien bändeistä suosioon nousivat popidoli Kristianin taustabändi Mielikummitus, jossa Pave soitti kitaraa, ja Pepe Willbergin Pepe & Paradise, jonka riveissä Pave taituroi basistina.

Rock’n Roll Bandin kanssa kiertäessään Pave osoitti rokkikukon elkeitä, mutta kertoi Seuran haastattelussa 2010 kukkoilun olleen pientä ja harmitonta:

”Myönnän kuitenkin, että silloin kun elettiin sitä oikeaa rock-unelmaa kimmojen pyöriessä ympärillä, niin Maijasen pojalla taisi leuka olla hieman kohollaan.”

Mestareiden menestys

1980-luvulla laulukieli vaihtui englannista suomeen, ja Pave aloitti soolouransa Mistakes-yhtyeen kanssa. Syntyivät muun muassa hitit Pidä huolta, Lähtisitkö, Ikävä, Elämän nälkä ja Jano. Albumit Maijanen (1984) ja Palava sydän (1985) olivat menestyksiä, ja lisäksi mainetta toi rooli jättisuositun Dingon kolmen albumin tuottajana. Lisäksi hän on tuottanut Wigwamin ja Hurricanesin levyjä.

1990-luvulla ura lähti laskuun, kun Pave edusti Suomea Euroviisuissa 1992 Yamma Yamma -kappaleella, joka sai viisuissa neljä pistettä ja jäi viimeiseksi. Euroviisuja hän piti hyvänä opetuksena, koska se osoitti, kuinka lyhyessä hetkessä suosio voi romahtaa. Hän oli kuitenkin huolissaan tuolloin esiteini-iässä olevien lastensa puolesta.

”Kun seuraavan päivän lööpit ilmoittivat kissan kokoisilla kirjaimilla, että olen kaikkein huonoin, aloin miettiä, miten lapset suhtautuisivat siihen omassa, joskin aika rajussa maailmassaan”, Pave muisteli Seuran haastattelussa 2010.

Pave Maijanen Seuran kuvauksissa 2010.

Pave Maijanen Seuran kuvauksissa 2010. © Pekka Nieminen / Otavamedia

Vuosikymmenen lopussa ura otti jälleen uuden suunnan, kun Pave oli mukana Mestarit-kiertueella Kirkan, Hectorin ja Pepe Willbergin kanssa. Nelikko esiintyi Helsingin Olympiastadionilla ensimmäisinä suomalaisina, ja keikasta taltioitu Mestarit Areenalla -albumi on Suomen myydyin livelevy.

Pave luuli, että jättisuksee olisi Mestarit-menestyksen jälkeen varmaa, mutta lopulta hän jatkoi soolouraansa pienimuotoisemmin kiertämällä kitaran kanssa kapakoissa. 2000-luvulla hän teki kaksi albumia, joista vuonna 2010 Kaikessa rauhassa julkaistu jäi viimeiseksi.

Uutta nostetta tuli jälleen vuonna 2015, kun Pave oli mukana Vain elämää -ohjelman neljännellä kaudella.

Pave, Kirka Babitzin, Hector eli Heikki Harma ja Pepe Willberg tekivät historiaa Mestarit-kokoon­panollaan.

Pave, Kirka Babitzin, Hector eli Heikki Harma ja Pepe Willberg tekivät historiaa Mestarit-kokoon­panollaan. © Jukka Rapo/SKOY

Pauli Hanhiniemi ja Pave Maijanen palkittiin Erikois-Emmoilla

Pauli Hanhiniemi ja Pave Maijanen palkittiin Erikois-Emmoilla. © Tiia Ahjotuli / Otavamedia

Pave tunsi kiitollisuutta elämästään

Viime vuonna Pave Maijanen palkittiin erikois-Emmalla helmikuussa 2020, ja hän kävi vielä Emma-gaalassa noutamassa palkintonsa. Syksyllä 2020 hän oli paikalla Kuva & valo -valokuvanäyttelynsä avajaisissa Helsingin Kannelmäessä, mutta ei enää antanut haastatteluita. Liikkuminen ja hengittäminen oli jo vaikeaa, ja muusikko kuunteli pyörätuolissa istuen, kun hänen poikansa Vihtori lauloi kitaraa soittaen isänsä Lähtisitkö-hitin.

Pave vietti paljon aikaa kesäkodissaan Kesälahdella Pohjois-Karjalassa, jossa myös Lähtisitkö sai aikoinaan alkunsa. Helsingin Sanomien haastattelussa syyskuussa 2020 hän kertoi viettäneensä suuren osan kesästä maalla. Hän sanoi tuolloin, että vointi oli hutera ja lihasvoima hupeni tasaisesti. Sairaus eteni vääjäämättä, mutta jo diagnoosin saatuaan Pave päätti, ettei vajoa masennukseen.

Sairauden edetessä Pave Maijanen oli luopunut rakkaista soittimistaan mutta hyvillä mielin.

”En muutenkaan tunne katkeruutta, vaan enemmänkin kiitollisuutta kaikesta, mitä on nähty ja koettu”, hän sanoi Ilta-Sanomille syyskuussa 2020.

 

Juttua muokattu 27.1.2021 klo 8.35. Korjattu tieto, että, Pave Maijasen Yamma Yamma sai Euroviisuissa neljä pistettä, ei nolla, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Muusikko Pave Maijaselle kesäpaikka Kesälahdella oli rakas. Hän vietti siellä myös viimeiseksi jääneen kesänsä.

Muusikko Pave Maijaselle kesäpaikka Kesälahdella oli rakas. Hän vietti siellä myös viimeiseksi jääneen kesänsä. © LEHTIKUVA / MINNA RAITAVUO

Lue myös: Pave Maijanen sai tuottajana Dingosta enemmän irti kuin kukaan muu – Rumpali Juha ”Quuppa” Seittonen: ”Pave puhalsi meidät liekkeihin – kaivoi irti sellaista, jota emme tienneet osaavamme”

Lue myös: Pave Maijanen oli poptaivaan tähti 1970-luvulta saakka – Kaunis kuvakooste kertoo muusikon uran vaiheet

X