Kotiliesi: Miina Äkkijyrkkä, 70, kaipaa erotiikkaa, mutta ei joustaisi miehen vuoksi – ”Hyvät miehet ovat naimisissa, huonot kapakassa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Miina Äkkijyrkkä vuonna 2015. © Tiia Ahjotuli
Hyvät miehet ovat naimisissa, huonot kapakassa tai muuten lusmuilemassa. Miina Äkkijyrkkä ei kuitenkaan kuluta aikaansa kaivaten sellaista, mitä ei ole. Äkkijyrkkä miettii Kotiliedessä, että hänen pitäisi rakastua lujasti, jotta miehelle olisi hänen elämässään vielä tilaa.

Miina Äkkijyrkkä, 70, ajattelee, että hän on niitä, joilla täytyy olla väljemmät säännöt.

”Useimmat ihmiset haluavat uskollisen kumppanin, enkä minä ole uskollinen kenellekään. Paitsi ehkä lehmille. Raamattu sanoo, että jotkut ihmiset ovat avioon kelpaamattomia”, Äkkijyrkkä toteaa Kotiliedessä.

Jos vimmainen rakkaus vielä osuisikin kohdalle, uhraukset joutuisi tekemään mies. Kuvanveistäjä ei voi poiketa polultaan.

”Hirmu ymmärtäväinen pitäisi olla, jos minun työtahtiini tulisi. Koristeeksi ei voi tulla.”

Äkkijyrkän elämään on 70 vuoden aikana mahtunut kyllä erotiikkaa. Se nostettiin myös Äkkijyrjän ja Lamppu Laamasen uuden kirjan nimeen: Äkkijyrkkä. Jumala ja erotiikka.

Ja erotiikkaa taiteilija kaipaa yhä. Hän ei kuitenkaan haikaile sellaisen perään, mitä ei ole. Hyvät miehet ovat Miinan mukaan naimisissa, huonot kapakassa tai muuten vaan lusmuilemassa.

”Olen erakko enkä kärsi siitä yhtään. Luovalle henkilölle yksinäisyys on hyvä olotila”, Äkkijyrkkä sanoo Kotilieden haastattelussa.

Miina Äkkijyrkkä Alaston totuus -kirjan julkistamistilaisuudessa vuonna 2015. © Kari Pekonen

Iän myötä Miina Äkkijyrkkä on huomannut, että ei kannata paljon rimpuilla

Karjakkotaiteilija on ajatellut myös kuolemaa. Viime keväänä Äkkijyrkkä suunnitteli koko tuotantonsa hävittämistä. Siten hänen työnsä eivät jäisi lasten riesaksi, kun hän kuolee.

Kuolema on Miinalle nimenomaan kun, ei enää jos. Iän myötä taiteilijan asenne on muuttunut ja oma kuolema on tullut likemmäksi.

”Voihan se olla niinkin, että kun ruumis pettää, henki laajenee. Mutta se tapahtuu kaikille. Ymmärrys avartuu.”

Äkkijyrkkä on tajunnut, että ei kannata paljon rimpuilla.

Lue lisää Kotiliedestä: Erotiikan puutteesta kärsivä Miina Äkkijyrkkä: ”Minä en ole uskollinen kenellekään”

Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä rakkaiden kyyttölehmiensä kanssa navetassa vuonna 2004. © Pekka Nieminen

Lue myös: Esko Valtaoja: Kuolema ansaitsee jonkin sortin maineenpalautuksen

X