Kotiliesi: Mika Aaltola suhtautuu tuoreena isänä levollisemmin maailmaan: ”Lapsi on tuonut elämään vakautta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mika Aaltola
Mika Aaltolan ja hänen vaimonsa Kirsin perhe täydentyi esikoispojan synnyttyä. Perheessä on myös kolme karvatonta koiraa. © Marjo Tynkkynen/OM-arkisto
Ulkopoliittisen instituutin johtajana työskentelevästä Mika Aaltolasta tuli isä 53 vuoden ikäisenä.

”Elämä on vain mennyt niin nopeasti. En oikeastaan edes huomannut, että olin yhtäkkiä viisikymmentä”, Mika Aaltola sanoo Kotiliedessä.

Kun Mikan ja hänen vaimonsa Kirsi Aaltolan, 36, poika esikoispoika syntyi huhtikuussa, viettivät he viettivät neljä päivää synnytyssairaalassa.

Lapsen syntymää Mika Aaltola kuvaa herkäksi ja jännittäväksi tapahtumaksi. Välillä hänen piti katsella toisaalle, koska alkoi pyörryttää.

Nyt tuoreelle isälle on jo kehittynyt omat aamurutiinit pojan kanssa. Jotta lasta yöllä imettänyt Kirsi saa nukkua hieman pidempään, Mika ottaa pojan kello viisi syliinsä,
kävelee olohuoneeseen ja antaa pojan köllötellä rintansa päällä sammakkoasennossa.

Yöllä Mika on saattanut vaihtaa vaippoja ja lämmittää äidinmaidon korviketta.

”Maidon lämmittämisessä menee kymmenen minuuttia. Sitten nukahdan uudelleen.”

Lue myös: Mika Aaltola analysoi sodan käänteitä esikoisen syntymän kynnyksellä: ”En tiedä, milloin olisi ollut oikea hetki tulla isäksi – ehkä se on juuri nyt”

”Isyys ja isänmaa liittyvät toisiinsa”

Ulkopoliittisen instituution johtajana työskentelevä Mika Aaltola on isyydestään huolimatta kiireinen mies myös töissään. Hän kantaa vastuuta myös isänmaasta.

”Patriotismi tulee sanasta isänmaa. Isyys ja isänmaa liittyvät toisiinsa. Poika tarkoittaa toivoa, mutta maallakin pitää olla toivoa. On tärkeää, että poliittiset päätöksentekijät ja kansalaiset saavat tietoa muuttuneesta turvallisuustilanteesta.”

Kesäksi kotiin pojan kanssa

Heinä-elokuuksi kotiin hoitamaan lasta. Tällöin on valtionhallinnon kehittämisyksikössä HAUS:ssa liiketoiminnan johtajana työskentelevän Kirsi Aaltolan vuoro tehdä töitä.

”Kesäkuun Nato-kokouksen jälkeen asiat ovat varmaan asettuneet jo kuosiinsa, vaikka maailmassa ei kovin toiveikasta jaksoa olekaan odotettavissa, koska Venäjä on päättänyt haastaa koko kansainvälisen järjestelmän.”

”Jos poika vain nukkuu, voin kirjoittaa kolumneja ja lausuntoja kotona”, Mika uskoo.

”Jos näytämme vain kuvia tuhotuista rakennuksista, näytämme aika siistiä kuvaa sodasta”

Esikoisen syntymä pian Ukrainan sodan sytyttyä aiheuttaa Mika Aaltolassa ristiriitaisia tunteita. Silti hän jakaa sosiaalisessa mediassa kuvia sodan kauheuksista, kuten
lapsiuhreista – ja kehottaa ihmisiä katsomaan kohti.

Aaltola itse kokee sen eettiseksi velvollisuudekseen.

”Kuvat lapsista sodan uhreina synnyttävät tunteita ja oikeudenmukaisuutta. Jos näytämme vain kuvia tuhotuista rakennuksista, näytämme aika siistiä kuvaa sodasta.”

Mika Aaltola on huomannut suhtautuvansa maailmaan levollisemmin.

”Lapsi on tuonut elämään vakautta. Lapsen silmissä voi nähdä jo poistuneita ihmisiä, mutta samalla ne katsovat eteenpäin.”

Lue lisää Kotilieden numerosta  11/2022. Mika Aaltola lehdessä filosofisten keskustelujen rikastuttamasta lapsuudestaan pikkupaikkakunnalla. Mika puhuu jutussa myös New Yorkin opiskeluvuosistaan. Hän kertoo myös, kuinka tapasi vaimonsa Kirsin ja mihin hän tässä ihastui.

Lue myös: Mika Aaltola analysoi sodan käänteitä esikoisen syntymän kynnyksellä: ”En tiedä, milloin olisi ollut oikea hetki tulla isäksi – ehkä se on juuri nyt”

X