Mika Waltarin koti on säilynyt vuosikymmeniä liki koskemattomana – Nyt asunto Töölössä myydään, eikä Helsinki saa vieläkään kirjailijan kotimuseota

Kirjailija Mika Waltarin koti Helsingissä on säilynyt lähes koskemattomana 42 vuotta. Toistaiseksi ei ole löytynyt rahoittajaa, joka olisi valmis ostamaan ja muuttamaan sen kotimuseoksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mika Waltarin työhuoneessa on kirjoitus­koneita, mutta hänen alkuperäinen Olivetti-kirjoitus­koneensa on Kansallis­­museossa. © Marjo Tynkkynen

Kirjailija Mika Waltarin koti Helsingissä on säilynyt lähes koskemattomana 42 vuotta. Toistaiseksi ei ole löytynyt rahoittajaa, joka olisi valmis ostamaan ja muuttamaan sen kotimuseoksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tyyne Pennanen

Kirjailija Mika Waltarin koti on menossa myyntiin. Helsingin Etu-Töölössä sijaitseva 135 neliön asunto on säilynyt lähes koskemattomana ja asumattomana vuodesta 1979 asti. Kalusteet ja jopa kirjailijan vanhat tupakka-askit ovat vielä tallella. Siitä tulisi upea kotimuseo.

Kirjailijan tyttären Satu Waltarin perikunta onkin viime vuosina etsinyt säätiötä, joka olisi kiinnostunut ostamaan asunnon ja muuttamaan sen museoksi.

Sellaista ei kuitenkaan ole löytynyt, kertoo perikunnan osakas, kirjailija Joel Elstelä.

Mika Waltarin vanhoja tupakka-askeja. Myös Joel polttaa silloin tällöin. <span class="typography__copyright">© Marjo Tynkkynen</span>

Mika Waltarin vanhoja tupakka-askeja. Myös Joel polttaa silloin tällöin. © Marjo Tynkkynen

Mika Waltarin passi hänen nuoruus­vuosiltaan. Parikymppisenä hän matkusteli Ranskassa ja Monte Carlossa. <span class="typography__copyright">© Marjo Tynkkynen</span>

Mika Waltarin passi hänen nuoruus­vuosiltaan. Parikymppisenä hän matkusteli Ranskassa ja Monte Carlossa. © Marjo Tynkkynen

Mika Waltari -seura kannattaa ideaa

Mika Waltari -seuran piiristä esitettiin jo vuonna 2014 Helsingin Sanomissa idea Tunturikadun kodin museoimisesta. Seuralla ei kuitenkaan ole varaa ostaa asuntoa.

”Olemme jäsenmaksujen ja pienten apurahojen varassa”, sanoo seuran puheenjohtaja Päivi Istala.

Museovirastolla ja Helsingin kaupunginmuseolla ei myöskään ole varaa ostaa Tunturikadulla sijaitsevaa asuntoa.

Mika Waltari

Mika Waltari kirjoitti vähintään kymmenen liuskaa päivässä.

Helsingistä puuttuu kirjailijan kotimuseo

Museoviraston erikoisasiantuntija Risto Hakomäen mielestä Mika Waltarin koti olisi kuitenkin mielenkiintoinen kohde.

”Helsingissä ei ole kirjailijan kotimuseota, ja Mika Waltari on maailmankuulu kirjailija. Lisäksi asunto kuvaisi myös viime vuosisadan sivistyneistön töölöläiskotia, tuollainen koskemattomana säilynyt aikakapseli on ihmisten mielestä aina kiinnostava.”

Hakomäki arvioi, että kotimuseon kulut perustamisen jälkeen olisivat vuodessa noin 40–50 000 euroa.

”Asunto sijaitsee lähellä Temppeliaukion kirkkoa, jossa käy vuosittain noin miljoona turistia. Ei tarvitsisi montaa prosenttia siitä virrasta ohjata Tunturikadulle ja myydä heille pääsyliput. Niillä tuloilla voitaisiin jo kattaa juoksevat kulut”, hän sanoo.

Istalaa surettaa, ettei museoprojektille ole löytynyt rahoittajaa.

”Mitä sivistykselle tapahtuu tässä maassa? Idea suomalaisuudesta rakennettiin 1800-luvulla pitkälti taiteilijoiden ja filosofien työn varaan. Miten käy, jos Suomen tunnetuimman kirjailijan kotimuseota ei oteta vakavasti?”

Lue myös: Kirjailija Joel Elstelä on pyristellyt pois isoisänsä Mika Waltarin varjosta: ”Ihmiset ovat ajatelleet, että minun pitäisi kirjoittaa paremmin sukuni takia”

Joel Elstelä

”Mika oli jämpti kirjoittaja. Hän teki töitä koko päivän”, Joel Elstelä kertoo isoisästään Mika Waltarista. © Marjo Tynkkynen

X